Cacealmaua lui Sorin Oprescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Marti, 06 Octombrie 2009, ora 12:45
8324 citiri
Cacealmaua lui Sorin Oprescu

"...Ma indoiesc ca, de fapt, Sorin Oprescu si-a dorit sa fie cu adevarat sa fie primar general. Cred ca alta e pohta ce-o pohteste cu adevarat, iar acest succes este un pas important catre satisfacerea ei, desi el se grabeste deja sa dea asigurari ca tot ce-si doreste este sa fie ani si ani de zile de-acum incolo primarul independent al Capitalei. Daca tot a castigat primaria ca un fel de Traian Basescu, Sorin Oprescu pohteste probabil la functia suprema in stat."

Scriam aceste randuri in 17 iunie 2008. Le redau acum, dupa ce Sorin Oprescu a facut marele anunt al candidaturii, nu pentru a-mi clama vreun merit, ci pentru a sublinia ca Sorin Oprescu nu face nimic altceva decat sa urmeze strategia conceputa si testata, pas cu pas, de la localele de anul trecut. Atat doar ca multe s-au mai schimbat din iunie anul trecut si nu toate in favoarea lui Sorin Oprescu.

Independentul pentru Cotroceni a fost o copie destul de palida a independentului pentru primarie Sorin Oprescu. Discursul, la fel de populist, nu a mai insa avut aceeasi inspiratie si forta de impact, fiind mai degraba o insailare populista, pe alocuri nationalista, de teme intens vehiculate in ultima vreme. De la frustrare, la criza, la politicienii nenorociti, la posibila frauda electorala.

Cadrul lansarii nu a fost nici absolut atipic si cu o simbolistica foarte puternica, ca al lui Traian Basescu in mijlocul poporului, nici tipic de partid, mustind de forta aparatului si de moblizare, ca al lui Mircea Geoana in mijlocul PSD. A fost anost, impersonal, neconvingator, amintind mai degraba de sedintele de partid comuniste.

Vicii de fond

Dincolo de forma, cel mai usor de corectat pe parcurs, Sorin Oprescu are cateva probleme grave de fond.

1.Lipsa proiectului.

Sorin Oprescu ne-a spus ce minunata e Romania pe care o va face el, un adevarat rai pe pamant, cu oameni fericiti, care rad in soare sartisfacuti, dar nu ne spune cum anume va face el aceasta Romanie. Sorin Oprescu nu are nici macar un program de premier nerealist.

El are doar o declaratie de bune intentii, ceea ce e chiar mai putin decat a avut pentru primarie si fundamental insuficient pentru prezidentiale.

Lipsa oricarei urme de proiect in discursul de lansare tradeaza intreaga superficialitate a lui Sorin Oprescu, care pare a juca din nou la cacealma.

Aceasta carenta i-ar putea fi fatala lui Sorin Oprescu, acum ca nu mai alearga singur pe culoarul independentului. Dupa ce anul trecut Sorin Oprescu parea ca-l copiaza pe actualul presedinte, anul acesta vedem cum Traian Basescu a confiscat discursul antisistem, antipolitica, insa il recita cu mult mai apasat, mai coerent si, mai ales, in baza unui proiect prezidential de mare reforma, pe care-l promoveaza in forta, inclusiv prin referendum. Ce opune Sorin Oprescu? Bune intentii?

2. Armata fantomelor comunismului

Oficial, Sorin Oprescu va candida ca independent. Daca la alegerile locale acesta postura a fost mai usor de sustinut cu o logistica relativ minora, in cazul prezidentialelor situatia este cu mult mai complicata.

Logistica pe care mizeaza Sorin Oprescu este echivalenta cu o parte din PSD. Care parte? Cea mai retrograda, cea mai urata, aceea de care se leaga cele mai mari traume ale ultimilor 20 de ani ai Romaniei.

Mi-e greu sa inteleg cum poate Sorin Oprescu sa creada ca are o sansa reala sa apara ca presedinte credibil, reformator, european, cat timp are in spate o armata securisto-bolsevica, prin comparatie cu care baronii lui Geoana sunt de-a dreptul frecventabili.

Octav Cozmanca, Ion Solcanu, Nicolae Vacaroiu, Aurelian Bondrea, Grigore Zanc, Viorel Pupeza, Gavril Marza, Alexandru Lapusean, Nicolae Mischie sunt fantomele sinistre ale unui trecut ingrozitor: mineriade, epurari politice, sufocarea presei prin santaj, racolari salbatice de la adversari.

Ei sunt exponentii expirati ai neocomunismului care a tinut Romania pe loc cel putin un deceniu. Mumiile acestea iesite de prin cavouri politice ar urma sa gireze viitorul Romaniei? Asta e oferta lui Sorin Oprescu?

Aceasta armata de fantome submineaza puternic independenta lui Sorin Oprescu, care ne vorbeste despre "tranzitia mincinoasa din ultimii 20 de ani". Dar unde erau si ce faceau sustinatorii lui in acesti ani? Ce responsabilitate au ei pentru aceasta tranzitie mincinoasa?

3. Povestea de la primarie

Ne spune Sorin Oprescu ca el este medicul care stabileste un diagnostic si un tratament pentru Romania. Asa cum le-a stabilit pentru Bucuresti? Bilantul mandatului sau de pana acum la primarie este jalnic. Tot ceea ce mai prinde contur este consecinta unor proiecte incepute de Adriean Videanu.

Ne spune ca vrea sa-i uneasca pe romani. Dupa ce si-a pierdut cei mai apropiati consilieri de la primarie, care au plecat acuzandu-l ca nu-l intereseaza decat imaginea si ca traieste pe alta lume?

In plus, Sorin Oprescu a stat prea putin la primarie si a spus de prea multe ori ca nu pleaca inainte de terminarea cel putin a unui mandat pentru a fi credibil. El insusi recunostea ca ar fi un adevarat Pinochio daca ar intra in cursa prezidentiala, iar acum exact asta face. Deci ce e?

Pe ce electorat mizeaza Sorin Oprescu?

Pe nehotarati, bucati de pe la toti ceilalti, dar, mai ales, pe electoratul PSD, ba chiar pe activul PSD, aflat in degringolada dupa iesirea de la guvernare. Pe cine credeti ca a tintit domnia sa cand s-a referit la "combinatorii" care tin partidele captive? Or fi sughitat Viorel Hrebenciuc si Marian Vanghelie?

Se stie, de altfel, ca sunt deja multi lideri PSD din teritoriu care si-au facut bagajele si au trecut in tabara lui Oprescu. Cat erau la putere aveau ce pierde, acum nu mai au. Ca sa nu-i punem la socoteala si pe cei care vor juca la doua capete. Fara indoiala, Sorin Oprescu este beneficiarul principal al iesirii PSD de la guvernare.

Daca tragem linie si adunam, pe datele din acest moment, Sorin Oprescu, cu vulnerabilitatile lui, nu are sanse reale sa il razbeasca pe Traian Basescu, mult mai articulat si mai abil.

Are insa in schimb sanse mari sa-l razbeasca pe Mircea Geoana, sa destabilizeze PSD si sa determine un cutremur de proportii in partid, seism care sa-l propulseze fix in fruntea social-democratilor.

Citeste si:
Ioana Băsescu, „îngropată” de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”
Ioana Băsescu, „îngropată” de mărturia fostului iubit. Giovanni Francesco: „Ea mi-a cerut să fac plăți nereale în campania din 2009”
Giovanni-Mario Francesco, fostul iubit al Ioanei Băsescu, a relatat joi, 20 ianuarie, că în 2009 fiica cea mare a fostului președinte i-a cerut să facă plăți nereale prin firma lui pentru...
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii anunță că PSD va cere renegocierea cheltuielor cu pensiile din PNRR. Riscurile deciziei
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunțat marți, 25 ianuarie, că PSD va cere în coaliție renegocierea cu Comisia Europeană a plafonului de cheltuieli pentru pensii din PNRR. În prezent,...