Campania lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 17 Noiembrie 2012, ora 12:54
5555 citiri
Campania lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Declaratiile de saptamana aceasta ale presedintelui au fost privite ca o intrare in campanie a presedintelui. Traian Basescu a atacat temele sale predilecte, exact acelea care reprezinta si cele mai mari vulnerabilitati ale USL: degradarea statului de drept, imaginea externa foarte proasta, auspiciile foarte proaste ale raportului MCV si efectele dramatice ale unei evaluari negative pe justitie.

Fiind chestiuni cu o componenta europeana si transatalantica puternica, este foarte greu pentru liderii USL sa contraatace fara sa cada din nou intr-un discurs nationalist, ca in vara, discurs care a adus suficiente belele actualei puteri pentru a nu fi foarte tentant din nou. Asa ca atacand pe aceste teme, Traian Basescu risca foarte putin in materie de represalii.

A urmat o radiografie, foarte corecta de altfel, a situatiei economice, dar si a programelor electorale inepte care promit reduceri dupa reduceri de fiscalitate pe toate palierele, fara a prezenta macar un studiu de impact si o socoteala bugetara. N-a fost insa un atac centrat pe PSD, fostele guvernari PDL si ARD nefiind deloc menajate.

Este adevarat ca dinspre ARD, inclusiv de la Vasile Blaga, s-au auzit rugaminti explicite si publice la adresa presedintelui a carui inerventie era asteptata ca o gura de oxigen. Alianta de dreapta nu este intr-o situatie prea vesela. Necoagulata, ezitanta, fara lideri marcanti, nesigura si neconvingatoare, ARD pare inhibata si aproape resemnata cu o infrangere, una chiar la scor. Este prima campanie pe care PDL o duce fara locomotiva Traian Basescu si efectele se vad, asa ca nostalgia dupa timpurile in care presedintele face partea cea mai importanta din treaba partidului este de inteles.

Dar chiar si asa, ma intreb cat de eficienta ar fi interventia presesdintelui in aceasta campanie? Pe cine ar ajuta ea mai mult?

Traian Basescu este foarte departe de credibilitatea care l-a consacrat drept cea mai puternica locomotiva din politica romaneasca. Sondajele arata ca tacerea prelungita de dupa revenirea la Cotroceni i-a adus o usoara revigoarare, dar inca foarte departe de procentele de altadata. Daca discretia l-a avantajat, ruperea ei poate avea efectul contrar, mai ales daca va crea tensiuni de care electoratul pare sa fie deja teribil de obosit.

Dar sa zicem ca presedintele ar fi dispus sa-si sacrifice procentele pe care oricum nu mai are in ce batalie electorala sa le valorifice pentru a da un ultim ajutor ARD. Asa ceva ar fi posibil daca presedintele ar avea credibilitatea de altadata. Este insa mult prea uzat, mult prea controversat, poata in spinare prea multe scandaluri, si-a asumat prea multe masuri si figure impopulare pentru ca mesajul sau sa faca diferenta.

In acelasi timp, multe dintre temele pe care presedintele le ataca, teme de o gravitate extrema cu adevarat, poate cele mai importante teme de care depinde viitorul Romaniei pe termen lung chiar, nu sunt, dupa cum chiar Traian Basescu recunostea cu amarciune, percepute ca atare de electorat.

Romanii sunt fie fanatizati intr-o obsesie tot mai lipsita de miza cu fiecare zi care trece din mandatul lui Traian Basescu, fie preocupati strict de farfuria si buzunarul lor. Destul de putin educati, neinformati, victime ale unor manipulari de presa de proportii, nu inteleg sub nicio forma legatura dintre MCV si farfuria lor, dintre incompatibilitatea unui demnitar si suma de plata la intretinere.

Nu inteleg ca de vina pentru traiul lor greu este exact ceea ce Bruxelles-ul ne preseaza sa eradicam. Nu inteleg ca un raport MCV prost nu va face decat sa imputineze banii din buzunarele lor, sa le goleasca farfuria si sa le mareasca sumele la intretinere.

Traian Basescu nu mai are credibilitatea necesara pentru a face aceste conexiuni, pentru ca explicatiile sale sa fie asimilate de electorat. Traian Basescu vorbeste pentru o minoritate care deja intelege aceste legaturi si pentru ca le intelege nu face parte din electroatul USL. Dar abandonarea USL nu inseamna ca acest electorat a sarit automat in barca ARD. Pe vremea cand controla PDL, pe vremea cand putea garanta pentru democat liberali si raspundea pentru ei, Traian Basescu putea face aceasta conversie. Acum nu mai poate. Si este chiar nevoit sa recunoasca faptul ca si ARD vinde gogosi electorale.

Daca se va implica cu adevarat in campanie, Traian Basescu va face un mare serviciu USL. Cu o multime de probleme pe cap, de la cresterea galopanta a preturilor, la tensiunea de la Oltchim, uniunea abia asteapta sa i se dea ocazia sa reactiveze tema sa predilecta, jos Basescu!, pentru a face din campania aceasta o prelungire a referendumului din vara, putand spera ca astfel sa aduca la vot in favoarea sa cat mai multe dintre voturile exprimate in vara impotriva presedintelui. S-a vazut ca tacerea presedintelui nu prieste deloc USL, obligata sa gaseasca alte teme.

Asa ca eu citesc declaratiile presedintelui in alta cheie. Traian Basescu joaca acum cu adevarat cartea euroatlantica, singura atat pentru ca domnia sa sa-si continue mandatul, dar si pentru ca Romania sa nu ajunga in lumea a treia. Nu am senzatia ca Traian Basescu promoveaza ARD, nici nu are ce promova. Traian Basescu pare sa promoveze in aceasta campanie valorile europene impotriva intregii clase politice romanesti. O campanie proeuropeana intr-o politica intepenita in Fanar.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu campanie electorala, #Basescu alegeri parlamentare 2012, #alegeri parlamentare 2012 , #presedinte