Cand oamenii demoleaza institutiile (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 10 Septembrie 2011, ora 12:49
5568 citiri
Cand oamenii demoleaza institutiile (Opinii)

Nu stiu daca exista multe tari in lume ai carei presedinti sa fie mai calomniati si mai balacariti in presa decat presedintele Romaniei.

Saptamana trecuta, Stelian Tanase spunea ca seful statului ar putea fi grav bolnav. Ca asa a auzit el de la surse bine informate, inclusiv din anturajul prezidential. Motiv pentru care, ca sa vezi dracie, presedintele nici macar nu ar mai pune alcool in gura. Si pe deasupra nici nu arata prea bine la Scoala de vara a tinerilor PDL. Alte argumente n-a avut Stelian Tanase. Despre probe nici poveste.

Dar prostia lui Stelian Tanase face parte din categoria antiprezidentiala "soft". Hard e Sorin Rosca Stanescu, spre exemplu, care prin 2009 dadea ca sigura implicarea presedintelui sau macar a familiei sale in nici mai mult nici mai putin decat traficul international de arme. Acuzatie nedovedita si cu potentiale consecinte extrem de grave pentru o tara NATO.

Mugurel Surupaceanu era sigur, tot fara farama de dovada, ca Traian Basescu are de castigat din afacerea etnobotanicelor. Iar ilustrul lider al PSD, Victor Ponta, povestea cum la intalnirea de la Cotroceni cu Opozitia, presedintele cauta sticla cu alcool pe sub masa. Acum il acuza pe presedinte de santaj si instigare la abuz in serviciu pentru ca ar fi fost anchetat de ANAF, care ANAF l-a gasit, de altfel, nevinovat fara ca dl. Ponta sa fi facut ceea ce pasamite ii cerea presedintele. Curat santaj! Pe alde Vadim sau Becali nici macar nu-i mai iau in calcul.

Toate aceste afirmatii grave si nedovedite sunt, desigur, efectul urii viscerale impotriva lui Traian Basescu. Insa ele nu maculaza doar imaginea omului Traian Basescu. Daca ar fi asa, ar fi exclusiv treaba domniei sale sa-si "repereze" onoarea. Ele maculeaza grav imaginea celei mai inalte institutii a acestei tari, presedintia. Ceea ce este absolut inacceptabil.

Cand Moscova a avut o reactie total nepotrivita la adresa presedintelui Romaniei, pentru niste afirmatii controversate, s-au gasit destui tembeli care sa aplaude atacul, fara sa se gandeasca macar o secunda ca in discutie nu era omul Traian Basescu, pe care ei il detesta, ci presedintia Romaniei pe care ar trebui sa o respecte si sa o apere.

Nu este permis nimanui, in nicio tara din lume cu exceptia Romaniei, sa spuna orice, oricand si oricum despre presedintele statului. Daca exista dovezi ale unor fapte grave, ele trebuie puse pe masa, caci sunt de interes public, insa calomnierea presedintelui contravine in cel mai grav fel tocmai interesului public. Un om, oricare ar fi el, este trecator prin institutie, insa institutia ramane, la fel ca petele de noroi de pe ea.

Este insa la fel de adevarat ca nici Traian Basescu nu manifesta respectul cuvenit pentru institutia pe care o reprezinta. Caci daca nu se poate spune orice despre un presedinte, nici presedintele nu are voie sa spuna orice ii tuna. De exemplu, este inadmisibil ca un presedinte sa declare, fie si intr-o intalnire cu cativa cetateni, ca aurul din rezerva BNR a fost vandut pentru plata pensiilor si a salariilor, pentru ca, in urma reactiei oripilate a BNR, sa retracteze cu aceeasi seninatate cu care Stelian Tanase o dadea la intors in privinta declaratiilor privind boala presedintelui.

Dupa cum este absolut inadmisibil pentru un presedinte, orice presedinte, din orice tara democratica, sa invite o ziarista sa se suie pe masa ca sa o invete nu stiu de tehnica de prim ajutor. Este indamisibil ca un presedinte sa intre in dispute unu la unu, ca pe coverta, cu un protestatar din fata Palatului Cotroceni, asa cum s-a intamplat recent, in timpul protestului - Rosia Montana. Si este inamisibil ca un presedinte al oricarei tari sa acuze un lider al Opozitiei de colaborare cu politia secreta, indicand chiar un nume conspirativ, fara sa poata produce cea mai mica dovada in acest sens.

Putin imi pasa cat de jos pot cobori ca oameni Stelian Tanase, SRS, Traian Basescu etc., dar imi pasa foarte tare cand ei tarasc in acest picaj institutii fundamentale ale statului, precum presa, presedintia sau BNR.

Daca democratia inseamna responsabilitate, respect si autorespect institutional, atunci Romania mai are foarte mult pana sa se poata socoti o autentica democratie.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Traian Basescu aur BNR, #Stelian Tanase Basescu bolnav, #Rosca Stanescu acuzatii Basescu , #presedinte