Candidatura lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 12 Mai 2008, ora 20:37
6764 citiri
Candidatura lui Traian Basescu

Dinspre tabara democrat-liberala care lupta pentru Primaria Capitalei se simte un vant de disperare. Cea mai buna dovada este chiar implicarea fatisa a lui Traian Basescu in sustinerea lui Vasile Blaga. "Am luat masa cu trei prieteni. Ne-am intalnit un fost primar, un primar in functie, un alt primar in functie si viitor primar si viitorul primar. Ei sunt echipa mea de campanie. Am toata increderea in Blaga si in cei care il sustin. Am discutat despre Bucuresti. Niciun partid nu poate pune la un loc un fost primar, un primar general in functie, un primar de sector si un viitor primar general", a afirmat presedintele la iesirea din restaurantul unde s-a intalnit cu Adriean Videanu, Liviu Negoita si Vasile Blaga.

Mesajul e clar - continuitate pentru Bucuresti si garantie prezidentiala pentru candidatul PD-L - "Am fost intotdeauna in spatele lui Vasile Blaga"- un mesaj adresat, in principal, chiar electoratului democrat-liberal care pare destul de dezamagit si pasiv, la fel ca partidul insusi.

Sondajele de opinie sunt contradictorii, iar rezultatele lor variaza substantial in functie de partidul care le-a comandat. Cam toate ne arata insa o ierarhie care nu-l avantajeaza pe Vasile Blaga. Ori e pe locul al doilea, cel mai adesea al treilea, insa niciodata nu conduce, iar procentele care-l despart de lider, Sorin Oprescu indiferent de sondaj, sunt multe.

Probabil ca Traian Basescu nu avea intentia sa forteze campania pentru locale. Declaratiile lui anterioare sugerau ca va incerca sa-si pastreze munitia pro PD-L mai degraba pentru alegerile parlamentare. Insa presedintele simte ca partidul sau e pe cale sa piarda Bucurestiul, ceea ce ar reprezenta un dezastru, daca nu chiar inceputul sfarsitului.

Asadar, niciunul dintre ceilalti candidati nu are atat de mult de pierdut ca Vasile Blaga, iar motivele de ingrijoare sunt mari.

Lectie publica de campanie

Declaratiile de duminica ale lui Traian Basescu au fost si o mostra de atitudine de campanie. Presedintele, afisand o relaxare totala, l-a atacat frontal pe Sorin Oprescu, cel mai periculos contracandidat, pe zonele de vulnerabilitate maxima ale acestuia - legatura cu Ion Iliescu si faptul ca a refuzat sa fie viceprimar.

N-a lipsit desigur tema recent lansata a blaturilor, din care a fost insa exclus Blaga. Acestea apartin PSD, care-si transeaza problemele interne pe votul bucurestenilor si negociaza in secret cu Gusa si Pavelescu.

Surpinzatoare poate parea doar ignorarea lui Ludovic Orban, pe care unele sondaje il dau pe un trend crescator, in fata lui Vasile Blaga. Am avut si mostre de exprimare plastica: "avocatul ala mic cu capul mare si cu voce ridicata, Pavelescu", acelea care atrag atentia, cel mai important lucru in campanie.

Spusele lui Traian Basescu nu au fost desigur epocale, ci au avut valoare de scoala si semnal. Langa el, Vasile Blaga, parea un invatacel chemat la instruire. Lectia si, mai mult, transferul de imagine incercate de Traian Basescu sunt in mare pericol sa ramana fara efecte si nu din vina lui Blaga.

El a fost aruncat in campanie fara sa vrea si fara ca postura sa i se potriveasca. Blaga nu este tipul de candidat carismatic, el e tipul de organizator de campanie, pozitie din care a avut succese foarte mari. E greu, daca nu imposibil, sa-l recreezi la repezeala, pe genunchi.

Aceasta nu e insa doar problema lui Vasile Blaga si a PD-L. Din pacate pentru Bucuresti, niciun partid nu a fost in stare sa-si "creasca" un candidat pentru primarie, care sa se dedice acestui proiect cu cativa ani inainte de alegeri, timp in care sa inteleaga Capitala, sa o bata la pas pana in cele mai indepartate colturi, sa o cunoasca asa cum isi cunoaste propria casa si tot atat de mult sa o iubeasca.

Eu cred ca asa ceva asteapta bucurestenii si poate nu e intamplator faptul ca in cel mai recent sondaj conduc cei doi candidati care chiar si-au dorit aceasta lupta. Ei sunt macar cei mai motivati, chiar daca raman foarte departe de tiparul creionat mai sus.

Daca lectia si transferul vor prinde totusi, iar Blaga va sprinta decisiv, vom putea spune ca Traian Basescu a castigat din nou Primaria Capitalei. Un succes periculos care, pe de-o parte, va adanci pasivitatea PD-L si penibila dependenta de el a partidului, iar, pe de alta parte, va stimula autoritarismul presedintelui.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Blaga, #candidatura, #Basescu, #Capitala , #presedinte