Capcana Cotroceniului pentru USL (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 05 Februarie 2012, ora 18:10
7417 citiri
Capcana Cotroceniului pentru USL (Opinii)
Foto: Arhiva

Presedintele se va intalni luni, din nou, cu toate partidele pentru a discuta blocajul politic cvasi-general. Atat situatia delicata din Parlament, dupa declansarea grevei de catre USL, cat si inghetarea oricarui dialog intre partide.

Greu imi vine sa cred ca Traian Basescu va face orice e posibil pentru a redeschide dialogul intre Opozitie si Putere. Desi, in situatia de fata, cu un PDL doborat in sondaje de ultimele manifestari ale strazii, imi imaginez ca strategia cea mai buna pentru recredibilizarea Puterii ar fi o campanie de compromitere a USL.

Din momentul in care Traian Basescu a anuntat ca a invitat toate partidele politice la discutii pentru a dezgheta dialogul, capcana a fost armata. Daca nu se duc la discutii se poate spune ca nu le pasa de destinul tarii. Daca se prezinta la Cotroceni cu cerintele deja anuntate - demisia Guvernului Boc, alegeri anticipate si, eventual, demisia presedintelui - iarasi treaba nu e buna. E ca si cum nu te-ai prezenta la un dialog, ci aduci frontul razboiului la comandant in curte.

Urmarea nici nu e greu de intrevazut. Presedintele va numi din nou partidele din Opozitie iresponsabile, liderii acestora il vor acuza pe presedinte de partialitate si incapacitatea de a dialog cu adevarat cu toate partidele, vor aparea probabil cateva stenograme care nu vor spune nimic, cateva cadre neutre, o zi-doua de discutii aprinse la televizor despre dictatura presedintelui sau, dimpotriva, despre iresponsabilitatea USL si asa se va scrie sfarsitul noii intalniri dintre Traian Basescu si restul clasei politice.

Constat doar de cata lipsa de imaginatie sufera, din pacate, si unii si altii. M-as astepta, de exemplu, din partea USL sa termine o data pentru totdeauna cu demisia si schimbarea lui Emil Boc. Orice schimbare a lui Emil Boc nu va face decat sa dea un suflu nou PDL si un moment de respiro Puterii.

Indiferent ca va urma un Guvern condus de un tehnocrat, de un alt membru pedelist sau de vreun "independent", schimbarea lui Emil Boc nu inseamna decat un pumn in capul USL. Sa mai si ceri sa-l primesti mi se pare prostia amplificata la maximum.

Ramane problema alegerilor anticipate. USL poate sa invoce aceasta solutie pentru iesirea din criza, insa din moment ce oricum in iunie urmeaza a avea loc alegeri locale, solutia chiar e o chestiune de complicata, din punctul de vedere al pasilor legali ce trebuie urmati pentru a ajunge (cand?) la anticipate cu o luna-doua mai devreme.

Din acest punct de vedere, pana si schimbarea lui Boc devine cu totul si cu totul imposibila, dincolo de dorinta presedintelui. Care, oricum nu si-ar dori pentru nimic in lume sa il inlocuiasca pe Emil Boc.

Ma mira insa lipsa de solutii si din cealalta parte. Traian Basescu se afla acum in plina campanie de recredibilizare dupa mutenia de doua saptamani cand piata ii striga zi de zi in toata tara demisia. Daca se va limita si acum sa numeasca Opozitia iresponsabila, ma tem ca nu va face decat sa dea o mostra a propriei iresponsabilitati.

M-as astepta mai degraba sa se reinventeze, sa deschida cu adevarat dialogul si sa invite USL.... la guvernare. Acum sau dupa alegeri. Dupa ce va anunta ca Boc nu a mai suportat analfabetismul colegilor din Executiv, ar fi o mutare interesanta sa invite USL sa-i propuna un nume pe care sa-l desemneze in functia de premier.

Ar fi, sa recunoastem, o miscare surprinzatoare. Si nu doar atat. Ar fi un maxim de strategie de recucerire a poporului. Pana la urma presedintele s-ar putea folosi de acest truc, inainte de alegerile care nu mai pot fi comasate, pentru a veni in intampinarea vointei poporului.

Indiferent de rezultat, asa ar demonstra cel putin ca-i pasa atat de romani, cat si de viitorul tarii. Ar fi in acelasi timp si cea mai periculoasa capcana pentru USL.

Citește și:
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Cele trei nume luate în considerare PSD pentru prezidențialele din 2024. Ciolacu susține că nu-l interesează
Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat că nu se gândește să candideze la alegerile prezidențiale din 2024, însă nu a exclus alte trei nume care se vehiculează a fi reprezentantul...
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Cine este președintele filialei din România a Fratelli d’Italia, formațiunea care a câștigat alegerile din Italia
Fratelli d’Italia, partidul care a câștigat cele mai recente alegeri parlamentare din Italia, are din 2020 o filială și în România, condusă de către Alessandro Console, un om de afaceri...