Ziare.com

CCR decide cine pleaca la Consiliul European: presedintele sau premierul

Miercuri, 06 Noiembrie 2013, ora 10:08

   

CCR decide cine pleaca la Consiliul European: presedintele sau premierul
Judecatorii Curtii Constitutionale trebuie sa decida, din nou, cine va reprezenta Romania la Consiliul European.

Magistratii vor lua miercuri in discutie o sesizare formulata de presedintele Traian Basescu cu privire la neconstitutionalitatea Legii referitoare la cooperarea dintre Parlament si Guvern, in domeniul afacerilor europene, lege care cuprinde, printre altele, si faptul ca Presedintele Romaniei isi pierde atributia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European.

Seful statului a facut doua sesizari la CCR in acest sens. Prima a avut loc pe 25 iunie 2012, atunci cand Traian Basescu a cerut magistratilor sa se pronunte cu privire la cine va reprezenta Romania la summitul european din 28-19 iunie 2012. La acea vreme, CCR i-a dat dreptate presedintelui.

"In exercitarea atributiilor constitutionale, presedintele Romaniei participa la reuniunile Consiliului European, in calitate de sef al statului. Aceasta atributie poate fi delegata de catre presedintele Romaniei, in mod expres, primului-ministru", a fost mesajul CCR transmis printr-un comunicat.

A doua oara, Traian Basescu a trimis, pe 9 octombrie, presedintelui Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean, o sesizare de neconstitutionalitate asupra Legii privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene.

Basescu ataca la CCR Legea privind reprezentarea Romaniei la Consiliul European

Pentru a pune de acord legea cu deciziile Curtii Constitutionale, pe 15 aprilie 2012, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat Legea privind cooperarea dintre Parlament si Guvern in domeniul afacerilor europene. Avand in vedere ca in aceasta lege, potrivit Administratiei Prezidentiale, "seful statului isi pierde atributia de a emite mandatul de reprezentare la reuniunile Consiliului European", a fost retrimisa de la Traian Basescu, inapoi in Senat pentru reexaminare. In 23 septembrie, Senatul, in calitate de camera decizionala, a adoptat din nou legea fara modificarea ceruta, iar in data de 30 septembrie, Parlamentul a retransmis-o Presedintelui Romaniei in vederea promulgarii.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1386 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Intovarasit cu de-alde Ponta esti ca prins de nàmetzi :

Daca adormi esti mort !

Asta iti baga cucuta in ureche doar ca sa-ti ia bocancii din picioare.

 

Profit de ocazie pentru a le dori romanilor

de pretutindeni:

Multa sanatate mintala, fratilor!

 

Ar trebui sa mearga Ponta...

...sa ne faca de ras si acolo.

 

S-a decis deja!

CCR a decis ca Parlamentul hotareste cine va merge la Consiliul European.
Deci, este cat se poate de clar ca de-acum inainte, Basescu nu va mai merge la Bruxelles la intrunirile Consiliului European.
Va merge Plagiatorul. La urma urmei e mai bine asa. Plagiatorul n-are decat sa-si prezinte singur "viziunile comuniste" fara sa mai fie nevoie ca Basescu sa scoata castanele din foc in locul Plagiatorului.

ccr a decis ca

daca basescu il lasa pe ponta sa mearga la bruss., atunci ponta primeste mandat nu de la base ci de la parlament. de aici nu rezulta ca base e obligat sa-l lase; hotarirea precedenta a curtii spune ca base decide daca il lasa sau nu


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor