CCR: Senatul a incalcat competenta Camerei Deputatilor privind numirea procurorilor

Vineri, 10 Octombrie 2008, ora 13:47
1035 citiri
CCR: Senatul a incalcat competenta Camerei Deputatilor privind numirea procurorilor

Senatul a incalcat competenta Camerei Deputatilor, care nu a dezbatut modificarile legislative prin care procurorii-sefi sunt numiti de CSM si nu de presedinte, motiveaza Curtea Constitutionala decizia din 8 octombrie, cand a decis neconstitutionalitatea modificarilor facute de Senat.

"Este vorba de o lege contrara propunerii legislative depuse la Camera Deputatilor, iar adoptarea ei de catre Senat s-a facut cu incalcarea competentei primei Camere sesizate - care nu a dezbatut textul si solutiile adoptate de Senat", arata CCR, precizand ca o lege nu poate fi adoptata de catre o singura Camera, ci trebuie sa fie "opera intregului Parlament", informeaza NewsIn.

Curtea Constitutionala precizeaza in motivare ca legea fundamentala nu permite adoptarea unei legi de catre o singura Camera, fara ca proiectul de lege sa fi fost dezbatut si de cealalta Camera.

"Dezbaterea parlamentara a unui proiect de lege sau a unei propuneri legislative nu poate face abstractie de evaluarea acesteia in Plenul celor Doua Camere ale Parlamentului nostru bicameral. Asadar, modificarile si completarile pe care Camera decizionala le aduce asupra proiectului de lege adoptat de prima Camera sesizata trebuie sa se raporteze la materia avuta in vedere de initiator si la forma in care a fost reglementata de prima Camera.

Altfel, se ajunge la situatia ca o singura Camera, si anume Camera decizionala, sa legifereze, ceea ce contravine principiului bicameralismului si al competentelor stabilite pentru cele doua Camere, potrivit art.75 alin.(1) din Legea fundamentala.", evoca CCR o decizie a sa publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 336 din 30 aprilie 2008.

Mai mult, Curtea Constitutionala a constatat ca legea, in forma adoptata de Senat, nu este constitutionala deoarece elimina competentele presedintelui Romaniei si atribuie ministrului justitiei un rol decisiv in cadrul procedurii de numire si de revocare a procurorilor din functiile de conducere.

"Curtea constata ca legea, in redactarea pe care a adoptat-o Senatul, se indeparteaza in mod substantial atat de la textul propunerii legislative, cat si de la obiectivele urmarite de aceasta propunere. (...) Atribuirea de competenta ministrului justitiei in procedura de numire si de revocare a procurorului general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie este in vadita contradictie cu initiativa legislativa, care urmarea, asa cum s-a aratat, eliminarea competentei ministrului justitiei de a propune numirea in functie si revocarea magistratului mentionat."

Curtea Constitutionala a decis, miercuri, in urma sesizarii PD-L, ca modificarile legislative facute de Senat, prin care procurorii-sefi sunt numiti de CSM si nu de presedinte, sunt neconstitutionale.

"Curtea Constitutionala, cu majoritate de voturi, a constatat ca legea este neconstitutionala, intrucat varianta adoptata de Senat (in calitate de Camera decizionala) a fost data cu incalcarea normelor constitutionale referitoare la procedura de legiferare, in sensul nerespectarii principiului constitutional al bicameralismului Parlamentului Romaniei, consacrat de art.61 alin.(2) din Legea fundamentala", arata un comunicat remis miercuri de CCR.

BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
O țară vecină rămâne fără guvern și se îndreaptă spre alegeri anticipate. Fostul premier a refuzat propunerea președintelui
Partidul populist bulgar ITN (Există un astfel de popor) a refuzat joi mandatul de formare a unui nou guvern naţional, deschizând calea pentru ca preşedintele Rumen Radev să convoace alegeri...
#CCR, #Senat, #Camera Deputatilor, #procurori, #numire, #presedinte, #Traian Basescu , #presedinte