Ce ar trebui sa inteleaga domnul Basescu (Opinii)

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 17:26
6905 citiri
Ce ar trebui sa inteleaga domnul Basescu (Opinii)

Total neinspirat demersul presedintelui in cazul reformarii Sanatatii. Cu accentul grav sau mai degraba ascutit aplicat pe numele Arafat. Domnia sa ar fi trebuit sa observe ca intr-un alt fenomen cu miza sociala si baneasca, asa cum e fotbalul bunaoara, unii arbitri-jucatori au sfarsit prost. Retrogradati, suspendati, exmatriculati.

Sigur, Sanatatea nu este un domeniu egal ca importanta cu sportul, insa experimentele, transferurile (de numerar adeseori), lupta pentru obtinerea suprematiei prioritare de fonduri si, mai cu seama, larga raspandire sociala comporta similitudini.

Acest step back facut de domnul Traian Basescu nu determina increderea nimanui ca a venit din convingerea erorii asumate si intelese ca s-a aventurat pe un teren strain lui, fara harta si busola. AND-ul sau politic nu-i permite recunoasterea esecurilor si, cu atat mai putin, sa-si scoata palaria respectuos in fata unor evidente net superioare conditiei sale.

Increderea in sine, de multe ori vanitatea, l-au indemnat ca rai sfetnici sa ridice intre sine si restul concetatenilor un zid rece de care s-au indepartat binefacatorii demon alb si pasarea albastra ai lui Minulescu. Reconcilierea pare acum un pod prea indepartat din pricina unui prag critic. Impresia generala degajata de seful statului in maruntaiele maselor este aceea a unui suflet atroce.

Aducator de necaz cu o indiferenta morala stupefianta, in urma careia nu exista remuscari, ci doar resentimente. Accesul la memorie al lui Traian Basescu in 2004 si apoi tarasenia suspendarii din functie i-au conferit satisfactii personale si noi frunze de laur la cununa. Pe care nu a stiut sa le gestioneze.

"Modestia nu inseamna dezinteres, ci este o atitudine", ne amintea Rebreanu. Ei bine, o astfel de calitate nu se regaseste in profilul moral al sefului statului. Daca ar fi inteles la timp ca politica este arta compromisului, nu a compromiterii, domnul Basescu nu ar fi inregistrat recentul fiasco. Si nu doar acesta.

Multa lume il percepe deja ca pe un om artagos, nestapanit. Admonestarile, tendinta spre galceava nasc impresia celui ce liniaza dara prafului de pusca in asteptarea cremenei si a amnarului. De ar fi sa-i dam crezare unui ardelean, parca nu-i botezat cu toata apa. Posac, pentru a folosi un eufemism, in relatiile sale cu medicii, profesorii, magistratii, gazetarii, politicienii, mai cu oricine ii apare in intersectie.

Presedintele trebuie sa priceapa ca regula are exceptii, legea nu. In cazul de fata, particularitatile propuse in reforma din Sanatate creau o deviatie ce putea deschide brese eronate in sistem. Acest lucru a fost sesizat oportun si echidistant de catre tocmai institutiile internationale ce calauzesc actualmente politica financiara a Romaniei.

Banca Mondiala si FMI recomandau spre sfarsitul anului trecut sa nu se umble la serviciul medcal de urgenta, considerandu-l unul din cele mai eficace din intreaga regiune europeana careia ii aprtine. A nu da curs unei astfel de recomandari induce ideea diletantismului in stare pura sau, si mai grav, a unor interese personal-obscure de natura pecuniara.

Cea de-a doua ipoteza o exclude pe prima, fiind tot mai imbratisata de opinia publica. Tocmai asta a fost declicul iesirii romanilor in strada. Sub semnul influentat al unui nivel de trai extrem de scazut, ce nu da impresia ca ar putea conteni din pravalire.

Urmarea. Acel discurs din 9 ianuarie curent, in care domnul Basescu afirma fara echivoc "sunt hotarat sa sustin acest proiect in domeniul Sanatatii" s-a transformat cateva zile mai tarziu: "Declar public retragerea lui". Cu siguranta, aceasta nereusita este greu digerabila pentru un presedinte obisnuit sa impuna si sa fie ascultat. Nu conteaza cum, nu conteaza unde.

Acum, impresia generala este ca armura aparent inexpugnabila a sefului statului in spatele careia deciziile se executa fara cracnire poate fi strapunsa. Sa ne intelem dintru inceput. Nu oricum, ci exclusiv cu armele democratiei. Ne aflam departe de haosul dirijat iliescian si anarhia "intamplatoare" aferente mijirii zorilor din capitolul I al anilor '90.

Se impune respingerea focarelor ce isi imagineaza maladiv tulburari grave, victime, infruntari violente si decredibilizarea unui stat care a evoluat totusi asa cum a putut. Cel putin pana acum, este bine ca Opozitia nu a intrat intr-un ring ce nu-i apartine. Daca se va alatura in vreun fel actiunilor pur sociale, va da conotatii politice nedorite, va crea argumente in stare sa cautioneze o Putere indatorata mult celor care au desemnat-o la pupitrul de comanda.

Desi Crin Antonescu a declarat deja ca PNL va pasi in teatrul de operatiuni. Credinta ca acest context favorabil ii poate propulsa pe liberali sub luminile rampei politice, repet, fara merite demne de salutat, le poate aduce prejudicii incalculabile. Sa ne amintim de episoadele Ratiu, Coposu, Campeanu.

Revenind, poate ca nu e tarziu ca domnul Basescu, "un om cu multe cunostinte, dar (uneori) fara cunoastere", cum zicea Noica odinioara, sa inteleaga ca a fi puternic impotriva altuia nu e totuna cu a fi puternic impotriva ta.

Citeste si:
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Reprezentanții cultelor cer ca accesul la slujbe să nu fie condiționat de certificatul digital. Răspunsul premierului Nicolae Ciucă
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, joi, după o întâlnire cu reprezentanţii cultelor, că a fost o solicitare din partea acestora ca cetăţenii să aibă libertatea de a participa la slujbe...
Primele tensiuni în coaliţia PNL-PSD. Mărul discordiei: banii. PSD ameninţă cu audit la Finanţe
Primele tensiuni în coaliţia PNL-PSD. Mărul discordiei: banii. PSD ameninţă cu audit la Finanţe
Coaliţia dintre PNL şi PSD dă deja semne de tensiune, la doar o săptămână de la semnarea protocolului de alianţă. Cele două partide au poziţionări diferite, în privinţa aspectelor...