Ce are de gand Basescu cu acordul cu FMI: Sa primesc "proiectul" de la Guvern si discutam

Luni, 10 Februarie 2014, ora 11:50
1979 citiri
Ce are de gand Basescu cu acordul cu FMI: Sa primesc "proiectul" de la Guvern si discutam
Foto: B1 TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni dimineata, ca asteapta de la Guvern "proiectul de acord cu FMI" pentru a-l discuta.

Intrebat, luni dimineata, la Cluj-Napoca, de presa, la iesirea de la hotelul unde a fost cazat, cum ramane cu acordul cu FMI, Traian Basescu a spus ca asteapta sa primeasca proiectul.

"Sa primesc proiectul de acord de la Guvern si discutam", a spus Basescu.

Traian Basescu a plecat luni dimineata spre Bucuresti, cu un avion de linie de pe Aeroportul International "Avram Iancu" din Cluj, unde a fost condus de primarul Emil Boc.

Traian Basescu a fost intrebat sambata seara, la Cluj-Napoca, daca va semna scrisoarea de intentie cu FMI. "Ponta viseaza frumos, asta i-a spus Medvedev la Soci", a raspuns presedintele.

Basescu a afirmat, la intalnirea cu delegatia FMI, ca nu va sustine introducerea accizei pe combustibil, precizand ca nu va bloca decizia Guvern-FMI, de data aceasta, dar sa nu i se ceara sa semneze aceste negocieri.

Cu cat va creste pretul carburantilor dupa aplicarea accizei suplimentare - vom ajunge la media UE

Premierul Victor Ponta a declarat, pe 4 februarie, ca nu a avut niciun dialog cu presedintele Basescu legat de memorandumul cu FMI si nici nu exista vreo garantie ca acesta va semna documentul, amintind ca, potrivit procedurii legale, memorandumul nu poate intra in board-ul Fondului fara un mandat din partea presedintelui.

Ponta, despre ce se intampla daca Basescu nu semneaza memorandumul cu FMI

Intrebat ce se va intampla in cazul in care presedintele nu va semna acest document, seful Guvernului a precizat ca un posibil efect ar putea fi faptul ca Romania nu va mai beneficia de un procent mai ridicat la cofinantarare din fonduri europene.

"Nu se va intampla nimic, pentru ca exista foarte clar angajamentul Guvernului si al majoritatii parlamentare de a pastra stabilitatea macroeconomica a Romaniei. Singurul efect va fi acela ca, probabil, nu vom mai beneficia de acel top-up de 10% la cofinantare, ne lasau sa punem cofinantarea din fonduri europene de 95% si, asa, o sa ramana la 85%", a afirmat Ponta.

Ponta a mai spus ca poate purta un dialog cu seful statului oricand doreste acesta, dar ca in ultimul timp presedintele este "cam incapabil" de dialog.

In 3 februarie, la finalul discutiilor cu FMI, premierul a anuntat ca acciza de 7 eurocenti va fi introdusa din aprilie la benzina si motorina, iar presedintele Traian Basescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI sa redevina operational, deoarece memorandumul nu va include aceasta masura.

El a adaugat ca nu a discutat cu presedintele, dar ca se bazeaza inclusiv pe declaratiile anterioare in acest sens ale acestuia.

Surse oficiale declarau anterior ca presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document.

Basescu va semna scrisoarea cu FMI doar daca nu contine accizele la carburanti - surse

"Fondul este flexibil si insista doar pe acoperirea deficitului creat prin amanarea accizei de 7 eurocenti la carburanti. Nici macar modul de compensare nu va fi detaliat in scrisoare, dar este evident ca pana la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere.

Dupa cum era de asteptat, cele mai importante reduceri o sa fie operate acolo unde s-au dat cei mai multi bani. Daca la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfintii o reducere de cheltuieli la aceste ministere", au precizat sursele citate.

La sfarsitul anului trecut, presedintele Traian Basescu a anuntat ca nu va promulga bugetul pe 2014 cu majorarea accizei la carburant, iar transporatorii au anuntat ca aceasta crestere va fi inclusa in pretul motorinei, pe care o folosesc drept carburant.

Ponta: Basescu se joaca asa, ca un copil tarziu - cand intra in vigoare acciza la combustibil

In consecinta, premierul Ponta a anuntat ca negociaza cu FMI si Comisia Europeana amanarea cu trei luni a datei de majorare a accizei la motorina, folosita de catre transportatorii de marfa, si aplicarea acesteia doar la benzina.

Ulterior, dupa o discutie cu presedintele Basescu, premierul a anuntat ca va amana cu trei luni, pana la 31 martie 2014, majorarea accizei si la benzina, nu doar la motorina, iar seful statului a precizat ca in aceste conditii poate promulga bugetul pe acest an.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Traian Basescu Guvern acord FMI, #FMI acciza carburanti, #Basescu Ponta accize , #presedinte