Ce au vorbit Basescu si Rasmussen: "propaganda" despre scutul antiracheta si banii pentru Armata (Video)

Vineri, 24 Mai 2013, ora 14:02
2073 citiri
Ce au vorbit Basescu si Rasmussen: "propaganda" despre scutul antiracheta si banii pentru Armata (Video)
Foto: Realitatea Tv

Presedintele Traian Basescu si secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, au sustinut o declaratie de presa comuna, vineri, in care liderul roman a vorbit despre prioritatile NATO si scutul de la Deveselu, iar seful organizatiei a multumit trupelor romane.

"Discutiile de azi au avut ca principale obiective perspectiva NATO si problematica pe care Romania o ridica in interiorul NATO. L-am informat pe domnul secretar ca noi apreciem ca necesar un summit NATO in anul 2014, avand in vedere evolutia din ultima perioada.

Prioritatile in interiorul NATO sunt probleme legate de tranzitia din Afganistan, cea legata de estimarea noastra ca dupa 2014 va exista o reducere a activitatilor operationale ale NATO si cum poate fi privita aceasta perioada de dupa 2014", a declarat Traian Basescu.

Presedintele a subliniat ca o alta prioritate este legata de implementarea tot mai puternica a conceptului Smart Defense, adaugand ca doreste ca la un viitor summit sa fie tratata problematica securitatii energetice si cibernetice.

"Conceptul a fost ridicat in discutii ca fiind un concept despre care consideram ca merita mentinut. La un viitor summit, sa tratam mult mai aprofundat problematica securitatii energetice si cibernetice a statelor membre NATO", a afirmat seful statului.

Romania, PIB sub nivelul cerut in tratatul de aderare, de 2 la suta

Vorbind si despre bugetul destinat Ministerului Apararii, Basescu a precizat faptul ca acesta se situeaza sub nivelul de 2 la suta, reglementat in tratatul de aderare.

"Am abordat un alt subiect, legat de bugetul apararii, Romania nerespectand in ultimii ani obligatia din trataul de aderare, de a asigura 2 la suta din PIB ca buget ala apararii in fiecare an. Vom avea o crestere de 0,3 procente in 2014 si in 2016 vom reintra in obligatiile asumate la intrara in NATO.

L-am informat pe secretar in ce priveste proiectul Deveselu si am dezavuat unele declaratii care amplifica riscurile pentru Romania si le vedem ca apar pe la diverse posturi - ce-i drept din afara Romaniei - apar tot felul de declaratii belicoase", a declarat presedintele, care considera ca propaganda legata de riscurile la adresa altor state, referitor la scutul de la Deveselu, "este doar o propaganda" si ca scutul are scop defensiv.

La randul sau, Rasmussen a multumit trupelor romane "pentru profesionalismul lor si pentru sacrificii", afirmand ca tara noastra este "un aliat angajat si un contribuabil puternic la operatiunile noastre", apreciind totodata "dedicatia si determinarea" fortelor armate romane.

Secretarul general al NATO a mai spus ca in continuare conteaza pe Romania si pe sprijinul tarii noastre in ce priveste interventia in Afganistan.

Totodata, in ce priveste cheltuielile pentru aparare, Rasmussen a afirmat ca "avem nevoie sa investim mai mult, pe masura ce economiile noastre se redreseaza".

"Multumesc Romaniei pentru contributia la sistemul de aparare antiracheta al NATO, care este operational. Acesta este un raspuns real la o amenintare reala si are caracter defensiv, nu directionat impotriva niciunei alte tari.

De cand Romania a intrat in aceasta alianta, din 2004, a jucat un rol activ in formarea agendei NATO si in construirea unei relatii puternice cu partenerii nostri", a subliniat secretarul general al NATO.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu prioritati NATO, #Basescu declaratii Rasmussen, #Basescu scut Deveselu, #Basescu PIB aparare , #presedinte