Ce ii cere Basescu premierului Ciolos in domeniul nuclear: Opriti aceasta ticalosie!

Joi, 25 Februarie 2016, ora 12:08
4471 citiri
Ce ii cere Basescu premierului Ciolos in domeniul nuclear: Opriti aceasta ticalosie!
Foto: Facebook/Traian Basescu

Fostul presedinte Traian Basescu a criticat, joi, demersul centralei nucleare de la Cernavoda de a cumpara combustibil nuclear de la compania Camenco, din Canada, cerandu-i premierului Dacian Cilos sa opreasca aceasta "ticalosie" si sa vina in sprijinul Companiei Nationale a Uraniului.

"Aflu cu surprindere ca, la Centrala nucleara de la Cernavoda, nu se mai cumpara combustibil nuclear de la Compania Nationala a Uraniului. Directorul Nuclearelectrica, doamna Daniela Lulache, a decis sa achizitioneze combustibilul nuclear din Canada, de la compania Camenco. Motivul ar fi pretul mai bun", a scris fostul presedinte Traian Basescu, intr-o postare pe Facebook.

El a afirmat ca un astfel de demers ar duce la dependenta Romaniei de combustibilul nuclear din alte tari.

"Nu am dubii ca pretul canadienilor este mai bun. Problema este ca pretul va fi mai bun doar pana cand Romania nu va mai produce combustibil nuclear. Pe urma, va veni dependenta de canadieni sau, de ce nu, de rusi", a sustinut Basescu.

Nuclearelectrica se listeaza pe bursa: Cum poti obtine o bucatica din "perla energiei"

Fostul presedinte i-a cerut premierului Dacian Ciolos sa opreasca aceasta "ticalosie".

"Domnule prim-ministru Ciolos, va rog opriti aceasta ticalosie, indiferent care este pretul uraniului romanesc. Si poate o trimiteti pe doamna Daniela Lulache sa fie director la o gradinita, chiar daca va fi o gradinita unde salariul este ca la Fondul Proprietatea sau Nuclearelectrica", a spus fostul presedinte.

"Iar, daca Compania Nationala a Uraniului are probleme, ajutati-o acum", i-a cerut el premierului.

Anuntul facut de Nuclearelectrica

Nuclearelectrica (SNN), administratorul centralei de la Cernavoda, a anuntat ca va cumpara uraniu de la orice furnizor care ofera un pret avantajos, Romania incepand sa importe uraniu dupa ce SNN a reziliat, in decembrie, contractul cu CNU, singurul producator de uraniu de pe piata locala.

"Noi acum importam uraniu, asa este. Sensul economic este unul foarte simplu. (...) Daca un alt producator de uraniu ne va oferi niste conditii mai avantajoase, noi vom cumpara de la acel producator, de la acel furnizor care ne ofera cele mai avantajoase conditii. Pentru mine este importanta siguranta in aprovizionare.

Atata timp cat furnizorul meu local nu si-a indeplinit obligatia contractuala, nu am siguranta in aprovizionare. Atata timp cat astazi acest producator (Compania Nationala a Uraniului- n.red.) nu poate sa fie competitiv...", a declarat marti directorul general al Nuclearelectrica, Daniela Lulache, la o conferinta de presa.

Oficialii Nuclearelectrica precizeaza ca au asigurat necesarul de uraniu pentru functionarea reactoarelor in conditii normale. Compania a reziliat contractul cu CNU pe 29 decembrie 2015.

Cum s-a ajuns la aceasta situatie

Compania Nationala a Uraniului este singurul furnizor din Romania de pulbere sinterizabila de dioxid de uranium (UO2), care constituie materia prima pentru fabricarea combustibililui nuclear necesar functionarii centralei de la Cernavoda.

Nuclearelectrica a incheiat in anul 2014 un contract de furnizare de pulbere sinterizabila de UO2 cu Compania Nationala a Uraniului pentru o perioada de 36 de luni la un pret de 475 lei/kg UO2, pret ce putea fi ajustat cel mult o data la 12 luni, prin negociere, in situatii justificate, incheindu-se in acest sens acte aditionale la contract cu acordul partilor.

CNU a livrat, conform contractului, UO2 la pretul negociat de 475 lei/kg UO2 o perioada de aproximativ 2 ani, dupa care din luna decembrie 2015 nu si-a mai indeplinit obligatiile contractuale, ofertand un pret mult mai mare decat pretul pietei si sistand livrarea de pulbere de UO2, potrivit SNN.

In acest context, contractul s-a reziliat de drept pentru neindeplinirea obligatiei de livrare de catre CNU nici la termenul stabilit in contract, nici la termenul de remediere acordat de SNN. SNN a fost in imposibilitatea legala si financiara de a continua contractul cu CNU, rezilierea operand de drept in baza contractului ca urmare a neindeplinirii obligatiei de livrare de catre CNU.

Pentru a gestiona corespunzator astfel de situatii, compania a calificat inca din anul 2008 un al doilea furnizor de pulbere sinterizabila de UO2, Cameco Inc Canada. Avand in vedere refuzul CNU de a realiza livrarea de UO2 aferenta lunii decembrie, SNN a initiat in luna decembrie 2015 o procedura competitiva intre cei doi furnizori calificati, CNU si Cameco Inc Canada.

Ca urmare a analizei ofertelor de pret, SNN a declarat castigatoare compania Cameco, pretul ofertat de acest furnizor fiind pretul cel mai mic dintre cele doua oferte, cu mult sub pretul ofertat de CNU, la nivelul pretului de piata, cu toate taxele incluse.

Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Tinerii români au câștigat Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge
Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani, Vrancea, a obținut titlul de campioană mondială la Campionatul Mondial de robotică FIRST Tech Challenge, care...
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat unul dintre cele mai scumpe încărcătoare de pe piață. Cât costă și ce știe să facă
Samsung a lansat recent un nou încărcător, EP-T5020 50W Super Fast Charging Adapter, care se alătură seriei de accesorii de încărcare rapidă ale companiei, însă nu este inclus în...
#Basescu critici Ciolos energie nucleara, #Basescu energie nucleara , #presedinte