Ce mesaj pregateste Traian Basescu pentru Parlament? (Opinii)

Duminica, 10 Martie 2013, ora 22:54
2315 citiri
Ce mesaj pregateste Traian Basescu pentru Parlament? (Opinii)

Este clar ca Traian Basescu se pregateste sa transmita mesajul sau catre Parlament, intr-un moment cand simte cum ii vine din nou apa la moara, nu atat datorita zelului propriu, cat prin gafele neasteptate ale elitei asezate in fruntea bucatelor, de la Ponta si Crin, pana la Stroe si Felix. Na, ca era sa zic Stroe si Vasilache!

Un kix la nivel european

Intreaga Europa priveste consternata cum noua guvernare de dupa referendum rateaza spectaculos obiectivul Schengen pe care era gata, gata sa-l atinga hulita guvernare veche impreuna cu presedintele, atunci cand tara nu fusese inca bantuita de suspendare.

Turneul european, efectuat pe aceasta delicata tema de principalii nostri protagonisti, Ponta si Crin, a dat kix. Mai ales bietul Antonescu s-a umplut rau de spanac, dupa ce venise de la Amsterdam cu vestea buna ca a gasit intelegere la olandezi, iar ulterior a aflat de la televizor vestea proasta ca nu s-a inteles nimeni cu nimeni.

Vestea si mai rea e ca, in afara de Olanda, mai erau pe lista inca vreo zece tari pregatite sa ne inchida usa in nas, daca apasam cumva pe clanta, ceea ce presedintele intuise inca inainte de a pleca Ponta in drumetie la Copenhaga si inainte sa fi incercat Crin clanta la Amsterdam, absolut degeaba.

Scrisoarea pe care n-a scris-o nimeni

Este greu sa anticipeze cineva ce mesaj va transmite Traian Basescu in Parlament, dar tare mi se pare ca-i sta pe limba sa spuna ceva, ca de la un bunic sfatos la niste nepoti nazdravani: daca tineati seama de ce v-am spus eu, nu dadeati voi cu oistea in gard.

Asta, pentru ca presedintele - fara sa stie ce vorbe de rasul curcilor urma sa spuna Corlatean - i-a prevenit ca nu-i momentul sa ne dam mari, ca sa speriem noi Europa. Iesim mai castigati, daca aratam ca ne-am cumintit si ne-am pus pe treaba, anume ca sa facem ordine in ograda noastra, unde coruptia se vede cam mare de peste gard, iar justitia inca mai umbla in baston.

Cam asa ceva propunea presedintele sa scriem in scrisoarea pe care atunci n-a scris-o nimeni, numai ca nu cumva sa rezulte ca are dreptate seful statului. Ceilalti au tinut mortis sa demonstreze ca dreptatea e doar a lor, pentru ca numai ei stiu ce inseamna in Romania alfa si omega, adica mai pe romaneste, fazar end mazar.

Gandurile presedintelui din scrisoarea pe care atunci n-a scris-o nimeni ar putea sa apara acum, cu prilejul mesajului, bazat pe mult discutatul raport MCV.

Punctul pe "i"

Respectivul raport, venind de la Bruxelles, priveste politica externa a Romaniei, deci intra in comptenta presedintelui. Prin continutul lui insa, vorbeste expres despre problemele noastre interne, de care depind direct cele externe.

De aceea, mi se pare ca presedintele are toate motivele sa vorbeasca despre propriile noastre pacate, cata vreme insasi Europa pune puctul pe "i" in faimosul raport MCV, vorbind de coruptie si de independenta justitiei.

Probabil ca presedintele va fi mai prudent cu atacul la persoana. S-ar putea ca, in locul unor metafore de tipul pisicut sau broscuta, sa gaseasca un mod elegant sa bata discret saua in asa fel, incat sa priceapa nu numai iapa, dar si telespectatorii.

Nu pot garanta ca palamentarii nostri au atata putere de pricepere cat iapa din zicala, mai ales ca presedintele le-ar putea aminti cum tolereaza ei in guvern cel putin doi ministri urmariti penal - asta in cazul cand domnul Vozganian n-ar veni cumva al treilea la rand.

Inculpatii si condamnatii la masa cu bucate

Presedintele poate pune in situatie dificila chiar si Parlamentul, daca-si aduce aminte ca, intre membrii lui, sunt unii ajunsi in vizorul justitiei, altii ascunsi sub umbrela imunitatii, ba chiar si condamnati definitiv, cum este cazul faimosului Becali.

Domnul Becali are un program interesant: la fiecare opt zile se prezinta in fata politiei ca sa demonstreze ca el respecta legea, iar in celelalte sapte zile se prezinta la comisia juridica, pentru ca s-o respecte altii.

Pacat ca si-a dat demisia din Senat inculpatul Dan Voiculescu: ar fi fost exact omul potrivit la locul potrivit, in comisia anticoruptie.

Nu cred ca presedintele va mai arata cu degetul spre persoane anume, dar nici nu-l poate opri cineva sa faca un apropos, ca sa stie lumea ca ceea ce vedem noi cu ochii nostri vede toata Europa, cu ochii ei. Altfel spus, daca o tinem tot asa, s-ar putea ca asta sa fie fatala si in raportul MCV din decembrie - doamne fereste!

Acesta este numai un punct de vedere. Altii ameninta ca s-ar putea sa nu-i mai intereseze episodul Schengen, nici cat negrul de sub unghie. Le place sa se dea mari in fata UE, ca in anecdota cu sperietoarea: "o sa vedeti voi, ce-o sa patim noi!".

Citește și:
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Încă un pas pentru reducerea dependenței României de Rusia. Ce a obținut Klaus Iohannis în timpul vizitei în Azerbaidjan VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis a anunțat joi, 2 februarie, că a agreat cu omologul azer, Ilham Aliyev, dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii precum energie, comerţ, transporturi,...
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul care stă pe funcție de 33 de ani. Și-a petrecut jumătate din viață la primărie
Primarul unei comune din județul Alba a împlinit 33 de ani în funcție. A fost desemnat primar la 1 februarie 1990, apoi, din 1992, a câștigat toate alegerile locale. Ioan Iancu Popa...
Comentarii
Poza sevastian
sevastian
rank 1
Felicitari pentru articol,Victor Pitigoi.
Poza u961945
u961945
rank 5
demisia???