Ce ne facem cu Traian Basescu? (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 02 Iulie 2011, ora 21:08
7215 citiri
Ce ne facem cu Traian Basescu? (Opinii)
Foto: oldcotidianul.ro

Ultimele iesiri publice ale presedintelui, fie ca s-au produs la televiziunile dragi lui sau de la Cotroceni, au bulversat viata politica interna si mai mult si au aruncat in aer relatiile diplomatice cu Rusia. Nu e putin lucru ce a reusit presedintele in doar cateva zile.

Si ca si cum nu ar fi fost de ajuns prima serie de lovituri date Istoriei, regelui Mihai si Rusiei, Traian Basescu a subliniat ca nu regreta nimic, nu retracteaza niciun cuvant si merge inainte cu opiniile sale.

In ciuda isteriei Rusiei, in ciuda abandonului unui numar tot mai mare de sustinatori, daca nu cumva chiar a tradarilor si dezertarilor acestora, presedintele nu isi revizuieste opiniile, desi risca sa revizuiasca istoria actuala prin si din cauza ignorantei pe care o detine in privinta trecutului recent. Celebrele declaratii care i-au adus infierarea cvasi-generala - despre ordinul maresalului Ion Antonescu, despre regele Mihai si refuzul Rusia - l-au aruncat pe Traian Basescu in cel mai dificil razboi pe care l-a purtat de cand se afla in fruntea statului.

A deschis nu doar doua fronturi deodata - intern si extern - ci in prezent seful statului se afla in razboi pur si simplu cu toata lumea. Presedintele nostru are o problema cu poporul, cu statul insusi, cu maghiarii si alesii lor udemeristi, cu Franta, Olanda si, in general, Uniunea Europeana, cu Regele Mihai si Rusia, cu trecutul si istoria, cu justitia, cu Parlamentul si cu presa, cu actuala geografie si organizare administrativa, cu insasi Constitutia Romaniei si cu trecutul.

Dupa ce s-a certat in primul rand cu viitorul, transformand acea urare "Sa traiti bine!" intr-o caricatura, compromitand prin minciuna si nepotism toate sperantele celor care crezusera sincer in el, acum Traian Basescu ataca si ultimele redute ramase neatinse de personalitatea sa duala cu puseuri conflictuale - geografia, istoria, simbolurile nationale si vecinii nostri actuali. Iar loviturile pe care le da incontinuu acestora renasc tot ce aveam mai urat ascuns in noi.

Simtind ca nu mai are de unde sa isi traga voturile si incercand cu disperare sa isi pastreze partidul democrat liberal la guvernare si dupa 2012, pentru a avea el insusi asigurata linistea la Cotroceni pana in 2014, Traian Basescu a apelat in disperare de solutii la cele mai periculoase tehnici de manipulare si rascolire a sentimentelor unei natiuni. As vrea sa cred ca, in furia si graba precipitata dupa recastigarea "poporului", Traian Basescu nici macar nu are idee ce este pe cale sa provoace.

Dupa ce a divizat si a incaierat toata tara, dupa ce i-a infuriat pe particulari impotriva bugetarilor, pe civili impotriva politistilor si pe tineri impotriva pensionarilor, dupa ce i-a facut vinovati pe toti din jurul sau, el insusi negasindu-si nicio culpa, presedintele s-a ridicat acum impotriva propriei tari, pentru care nici nu stii ce si cum anume ar fi mai bine sa faca. Sa o abandoneze inainte de a o arunca intr-un haos si faliment total sau, nici asta nu ar fi tocmai rau, sa ramana la conducerea ei pana ne vom prabusi cu totii. Aceasta e intrebare?

Tind sa cred ca nici ultima varianta nu e tocmai raul cel mai mare. Pana la urma, s-ar putea ca singura cale de a vindeca acest popor de tarele si metehnele ancestrale sa fie falimentul sau total, pentru ca apoi sa reconstruim totul sanatos, pe baze noi si moderne, uniti si cu un scop comun in viitor. Constient prezenta domniei sale la Cotroceni a devenit principalul motiv de nemultumire, Traian Basescu a reinventat si a scos la lumina toate temele posibile si imposibile. Sa nu va mirati daca peste cateva saptamani vom discuta despre legionari, extremism, revizionism si conflicte interetnice.

In scurt timp poate ca vom ajunge, cu ajutorul presedintelui, sa ne punem in discutie principiile morale, religioase si alte optiuni de natura personala. Panta pe care Romania a inceput sa alunece cu Traian Basescu in frunte se inclina tot mai mult. Intrebarea din titlu nu poate avea, totusi, decat un singur raspuns. Sa ne folosim de el pentru a invata sa ne alegem cu atentie conducatorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
#Traian Basescu presedinte, #Regele Mihai I, #ministerul de Externe rus, #relatii diplomatice Romania Rusia , #presedinte