Ce oferta maximala a facut Basescu UDMR si care e planul de rezerva

Miercuri, 22 Iunie 2011, ora 23:58
3430 citiri
Ce oferta maximala a facut Basescu UDMR si care e planul de rezerva
Foto:stirileprotv.ro

Traian Basescu a dezvaluit, miercuri seara, care a fost oferta "maximala" facuta UDMR si ce decizie asteapta sa ia liderii acestei formatiuni politice. El a catalogat drept "minciuni" speculatiile aparute in presa, potrivit carora ar fi de acord cu consfintirea Tinutului Secuiesc.

Seful statului a prezentat pe larg, intr-o emisiune la B1TV, ce le-a propus liderilor Opozitiei la consultarile de la Cotroceni si care a fost varianta maximala propusa udemeristilor, si a explicat ca Guvernul este pregatit sa adopte un plan de rezerva in cazul in care liderii maghiari nu vor decide, sambata, in forul de conducere, sa voteze reorganizarea administrativ teritoriala.

Traian Basescu: Formatul 8+1 este o minciuna!

"Eu nu sunt un politician lipsit de curaj. Am discutat intens cu premierul si alti lideri PDL tema reorganizarii, sesizand ca actualul sistem este si extrem de scump, si ineficient si incapabil sa genereze proiecte regionale, si, trebuie sa o spun, corupt. Relatiile create pe aceste feude au adus statul in imposibilitatea de a lucra. (...) Principalul motiv este insa legat de costuri si utilizarea banilor europenti. (...)Nu exista diferente intre judetele conduse de PSD, PDL, PNL. Exista insa diverse nivele ale acestor relatii "traditionale" care in Europa se numesc relatii de coruptie. Pentru noi e un mod de viata, pentru europeni coruptie", a explicat mai intai Traian Basescu.

Pe de alta parte, el a subliniat ca reorganizarea administrativa ar trebui sa fie o problema pur tehnica, dar acest lucru nu este posibil din cauza temerilor de care dau dovada minoritatile, nu doar cea maghiara, care considera ca prin reorganizare isi vor pierde o parte din drepturi, cum ar fi cel al folosirii limbii materne in justitie, inscriptionarea placutelor bilingve, sau invatamantul in limba materna.

Varianta maximala: 8 judete plus Harghita plus Covasna

In contextul in care presa a vuit toata seara de miercuri pe tema unor declaratii facute de Marko Bela pentru un cotidian ungar in care ar fi facut referire la o propunere a lui Traian Basescu de ingaduire a Tinutului Secuiesc, seful statului a dezvaluit ce s-a discutat la consultarile de la Cotroceni.

"S-a creat deja confuzie. Unde spune Marko Bela de 8+1? Este o minciuna (...) Tinutul Harghita Covasna nu exista. Eu am cautat sa gasesc intelegere la Opozitie pentru un compromis, nu mi-au dat sansa. Atunci trebuie sa gasesc o formula de compromis pentru reorganizare, care a devenit vitala pentru Romania. Pot pune la dispozitie stenogramele discutiilor de la Cotroceni.

Maximal, in conditiile in care nu vreti sa reorganizam teritoriul pe judete mari, este ca Harghita si Covasna sa ramana asa cum sunt. Nu intr-un judet! Este varianta 8+2 si este maxim ce puteti obtine!

Daca UDMR este de acord, pun la dispozitie stenograma. Am spus: putem oferi o varianta maximala peste care nu se poate trece: 8 judete plus Harghita si Covasna, asa cum sunt acum, dar nu unite. Ramaneti asa, dar nu incurcam 22 de milioane de romani pentru o chestiune etnica. V-a lasat Dumnezeu asa, din '68, dar nu incurcati. Ei raman astfel tot dependenti de guvern, de finantarea de la Guvern. Celelalte, judetele mari se duc direct la Bruxelles, nu mai stau nici la doamna Udrea, nici la doamna Boagiu", a explicat presedintele care a fost propunerea lansata liderilor UDMR.

Varianta de rezerva: reorganizarea deconcetratelor pana la 31 decembrie

Intrebat ce se intampla in cazul in care aceasta oferta va fi declinata, presedintele a anuntat ca se va trece imediat la regionalizarea deconcentratelor, pentru care Guvernul este deja pregatit cu toate actele necesare, neexistand riscul ca UDMR sa paraseasca coalitia de guvernare pentru ca in acest caz maghiarii nu au nimic de pierdut.

"Daca UDMR refuza se treaca la reorganizarea pe judete mari a deconcentratelor. (...)Nu poti sa blochezi Romania la nesfarsit pe criterii etnice. Toate ministerele cu exceptia celui de Interne sunt organizate prin hotarare de guvern, se pot face modificari. Nu mai este motiv sa plece UDMR de la guvernare, se pastreaza prezenta etnica, in Consilii Judetene, totul asa cum e. Ministerele deja au solutia, e pregatita. (...)

O evaluare rezonabila este ca pana la 31 decembrie se face. Sunt de mutat arhive, de dat hotarari de guvern, sunt multe de facut, nu se face peste noapte", a declarat Traian Basescu.

Statutul minoritatilor, la pachet cu reorganizarea: Nu mai facem cadouri politice

Presedintele a lansat si o noua problema politica pentru actuala coalitie de guvernare: statutul minoritatilor, votat doar la pachet cu reorganizarea.

"Daca e sa mearga prin Parlament, sincer, statutul nu cred ca va fi adoptat. E o colectie din toate drepturile obtinute pana acum si sunt prevederi raspandite prin legile, a educatiei, ale justitiei. Se poate face asumarea raspunderii, daca se face odata cu reorganizarea administrativa. Suna ca un parteneriat! Poate fi si inainte si dupa 30 iunie.

Este un obiectiv major al Romaniei reorganizarea? Este si statutul minoritatilor? E un pachet, nu poti in politica sa faci cadouri", le-a transmis Traian Basescu liderilor UDMR.

Intrebat ce sanse mai sunt ca Guvernul sa isi angajeze raspunderea pe aceste doua legi in conditiile in care mai sunt cateva zile pana la incheierea sesiunii parlamentare, presedintele a raspuns ca fara o prelungire a sesiunii nu se mai poate, dar o angajare a raspunderii Guvernului pe Statutul minoritatilor la pachet cu reorganizarea administrativa se poate face la inceputul sesiunii parlamentare, in toamna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
A crescut cifra de afaceri din industrie în România. Ultimele date INS privind piața internă și externă
Conform datelor anunțate la 17 aprilie de INS, pentru februarie 2024, cifra de afaceri din industrie (piaţa internă şi piaţa externă), a crescut față de luna ianuarie cu 11,7%, și cu 8,2%...
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Final în scandalul din PMP, după 2 ani. Cine rămâne la conducerea partidului
Partidul Mişcarea Populară (PMP) a anunţat că, în cursul zilei de miercuri, Curtea de Apel Bucureşti a respins recursurile formulate de Cristian Diaconescu şi, prin urmare, ”a fost validat...
#Basescu UDMR reorganizare, #basescu regiuni, #Basescu Tinut Secuiesc , #presedinte