Ce pregateste Traian Basescu la Cotroceni (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 27 Septembrie 2012, ora 16:13
12296 citiri
Ce pregateste Traian Basescu la Cotroceni (Opinii)
Foto: presidency.ro - Arhiva

Unii au vazut in umbra lui Dan Diaconescu urme care ii conduceau pana in laboratoarele frankensteiniene ale Cotroceniului, acolo unde prin palniile lungi ale serviciilor si altor sforarii speciale si secrete se pregatesc si se lanseaza temele si oamenii care sa asigure controlul si dominatia lui Traian Basescu.

Ce-i drept, excesul verbal suspect al lui Videanu, imediat dupa "fuga" planetara a investitorului Dan, te-ar fi putut forta sa vezi legaturi acolo unde nici paranoia cu acte in regula nu ar fi sesizat ceva.

Insa Videanu a speculat doar ignoranta lui Dan Diaconescu - politicianul de garsoniera care a castigat ceva pentru care nu era pregatit decat cu un cont urias de scandal - si a lui Victor Ponta - premierul care nu si-a imaginat ce impact mediatic poate sa aiba o privatizare ratata in plina campanie electorala.

Daca suntem insa oameni rationali si ne bazam doar pe ceea ce poate fi usor demonstrat si greu de negat, in spatele lui Dan Diaconescu nu sta decat ignoranta lui. Cel mult un imbold si cateva incurajari ale unor saraci cu duhul de prin PDL, care astfel isi imagineaza ca ei vor fi principalii castigatori de pe urma ratarii privatizarii Oltchim.

Cred ca Traian Basescu are, din toate punctele de vedere, cu totul si cu totul alte preocupari. Dupa revenirea de la Bruxelles cu asigurarile lui Barroso si Reding ca este unicul garant al statului de drept in Romania, presedintele si-a schimbat tactica de joc. Desigur ca inca il intereseaza maxim cine va castiga alegerile, cine va face viitorul Guvern, insa strategia de sustinere si influentare a rezultatului nu mai are cum sa fie aceeasi ca si pana acum.

Procurorii care i-au fugarit pe votantii de la referendum nu au reusit sa demonstreze marea teorema a Monicai Macovei ca peste 2 milioane de voturi au fost fraudate. Tot ce Autoritatea Electorala Permanenta a gasit si a putut demonstra e ca putin peste 100 de mii de voturi au fost multiple, 55.000 de votanti punand stampila de mai multe ori pe 29 iulie. De aici pana la 2 milioane si ceva de voturi fraudate e o distanta mai mare decat de la cer la pamant. Iar procurorii probabil scormonesc si mai disperati cu Biblia in mana dupa morti vii si fantome votante.

Asadar, nu exista aici nicio tema de campanie pentru Cotroceni sau PDL. Traian Basescu stie bine ca, atat timp cat nu a fost demonstrata frauda, orice iesire din decorul constitutional clasic ar putea reaprinde instant ura fata de functia-i castigata la masa verde si, mai periculos, ar putea detona toate resentimentele adunate fata de partidul sau de suflet - PDL. Asa ca deocamdata tace. Si tacut va ramane. Stie ca cea mai oravita si acuzatoare voce e limba proprie pe care pier insasii actorii incomozi ai zilei.

Nu trebuie sa iesi sa-i spui lui Victor Ponta ce prostie s-a intamplat la Oltchim, e obligat sa vorbeasca oricum si singur despre ea. Nu trebuie sa il platesti pe domnul Dan sa o faca pe mascariciul care face misto de un intreg Guvern, are toate motivele si resursele sa se descurce excelent de unul singur. Ii trebuie cel mult o idee, un studiu de fezabilitate si o portita prin care sa se strecoare, fara ca nimeni sa-l impiedice.

Operand cel mult la nivel telepatic, prin sugestii la mana a doua sau a treia, prin indicatii soptite de servicii si idei furnizate pe baza de consultanta specializata, jocul lui Traian Basescu la Cotroceni seamana foarte mult cu activitatea unui broker de pe Wall Street, care investeste la bursa prin interpusi.

Facand desigur tot ce se poate, de la distanta si in cel mai invizibil mod cu putinta, pentru a compromite guvernarea uselista si a-si readuce in orice combinatie posibila sustinatorii, care sa-i asigure un sfarsit linistit al celui de-al doilea mandat, Traian Basescu asteapta la Cotroceni sa treaca furia celor 7,4 milioane de persoane care i-au spus ca nu il mai vor. Dupa alegeri, cand acestia vor fi vorbit urmand sa taca pentru cativa ani buni, vom cunoaste in detaliu si planurile care acum sunt schitate.

In fond, Traian Basescu a ramas sa se ocupe de ceea ce i-a mancat aproape intreaga activitate la Cotroceni - mentinerea puterii si controlul majoritatii institutiilor statului. La ce i-au trebuit si cum le-a folosit, cand le-a avut pe ambele, am vazut in ultimii trei ani. Din pacate, dupa un astfel de parcurs, nu exista nicio premisa din care sa rezulte un viitor mai bun.

Asa ca Traian Basescu isi pregateste in liniste la Cotroceni doar iesirea spectaculoasa si istorica din viata politica si publica a Romaniei.

Eveniment Quarterly Report

Avertismentul lui Nicolae Ciucă privind riscul discursurilor extremiste: ”Populismul pune în pericol drepturile civile ale tuturor”
Avertismentul lui Nicolae Ciucă privind riscul discursurilor extremiste: ”Populismul pune în pericol drepturile civile ale tuturor”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a declarat joi, 28 septembrie, în cadrul Conferinţei Europene a preşedinţilor de parlamente din statele membre ale Consiliului Europei care are loc la...
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Decizia în cazul lui Dumitru Buzatu, amânată de instanță pentru a doua oară. Avocat: ”Încă mai caut probele”
Curtea de Apel Iaşi a amânat pentru vineri, 29 septembrie, pronunţarea deciziei în cazul lui Dumitru Buzatu, arestat preventiv pentru luare de mită. Este a doua oară când magistrații...
#Traian Basescu strategie alegeri, #Basescu vot referendum demitere, #Basescu Dan Diaconescu Oltchim , #presedinte
Comentarii
Poza SC USL Felix SRL
SC USL Felix SRL
rank 1
Leca: "Daca suntem insa oameni rationali" Bine ca ai pus "daca"! Tu