Ce prevede contractul Administratiei Prezidentiale cu Tarom

Vineri, 22 Martie 2013, ora 15:46
4385 citiri
Ce prevede contractul Administratiei Prezidentiale cu Tarom
Foto: Adevarul

Contractul pe care Administratia Prezidentiala il are cu Tarom prevede doar posibilitatea inchirierii unui avion pentru deplasarile presedintelui, nu neaparat acelasi de fiecare data, precum si achitarea costurilor operarii zborului, a precizat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Bogdan Oprea, pentru Ziare.com.

Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, in cadrul conferintei de presa tinute la Palatul Cotroceni, ca va renunta la serviciile aeriene oferite de compania Tarom, urmand ca Administratia Prezidentiala sa aleaga o companie straina, tinand cont de pozitia publica adoptata cu privire la acest subiect de ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

Contactat de Ziare.com, Bogdan Oprea a explicat care erau prevederile contractului cu Tarom.

"Presedintia inchiriaza un avion de la Tarom, un avion charter. Daca de maine o sa incepem sa inchiriem de la Lufthansa sau de la Malev, si cu aceste companii vom avea un contract prin intermediul caruia, atunci cand solicita Administratia Prezidentiala o aeronava, compania respectiva se angajeaza ca o va pune la dispozitie sau va da un raspuns in termen de un numar de zile. In liniile acestea se incadreaza si prevederile din contractul nostru cu Tarom", a declarat purtatorul de cuvant al presedintelui.

Intrebat daca este adevarat ca Tarom tine in permanenta la sol o aeronava, pentru a fi pusa la dispozitie doar presedintelui, asa cum se vehiculeaza in presa, Bogdan Oprea a explicat ca o asemenea decizie nu tine de Administratia Prezidentiala.

"Eu nu pot sa va spun ce facea Tarom-ul. Intr-adevar, Tarom se angaja ca atunci cand presedintele solicita un avion sa il puna la dispozitie, dar nu era nicio clauza in contractul respectiv care obliga Tarom sa ne dea o aeronava sau alta sau sa tina la sol in permanenta un avion pentru ca atunci cand cere presedintele sa fie la dispozitia lui. Ei trebuiau sa puna la dispozitie atunci cand era cerut. Ce-i drept nu s-a intamplat niciodata pana acum sa solicitam un avion charter si sa nu ne fi fost oferit. Dar nu exista o 'aeronava prezidentiala', asta pot sa va spun sigur", a declarat consilierul prezidential.

Cat despre costurile aferente, Bogdan Oprea a explicat ca Administratia Prezidentiala achita "costurile de zbor pentru inchirierea charterului respectiv".

"Este capitol bugetar separat. Il gasiti aferent si anului trecut. Orice operare de zbor era platita de Administratia Prezidentiala. Repet, ma refer la operarea zborului - cat calculau cei de la Tarom ca ii costa sa ne inchirieze acel avion pentru zborul respectiv", a declarat acesta.

Cele 7 milioane care nu erau 7

Intrebat de unde a aparut suma de 7 milioane de euro lansata in spatiul public de ministrul Transporturilor, Bogdan Oprea a raspuns ca a cerut informatii de la conducerea Tarom.

"I-am intrebat pe cei de la Tarom si ne-au explicat de unde au aparut cele 7 milioane despre care a vorbit ministrul Transporturilor. In primul rand, ca nu erau euro, ci dolari. In al doilea rand, nu sunt 7, ci sunt intre 4 si 7. In al treilea rand, nu este vorba despre costurile anuale ale zborurilor presedintelui, ci este vorba despre o revizie tehnica, revizie care se face pentru o aeronava odata la multi ani, 5-7-10. Anul acesta a venit randul sa se faca.

De aceea, apare aceasta suma, intre 4-7 milioane de dolari, care se refera la doua aeronave, cea veche cu care a circulat si presedintele Iliescu in timpul mandatului sau, numita 'Carpati', si aceasta pe care Tarom-ul ne-o punea noua la dispozitie", a declarat purtatorul de cuvant al Administratiei Prezidentiale.

Bogdan Oprea a explicat inca o data ca acest contract cu Tarom-ul a fost similar cu cel care se semneaza atunci cand cineva inchiriaza o masina.

"Noi pana acum solicitam sa ni se puna la dispozitie un avion in regim charter. Nu dadeam serie, nu ceream un avion anume, putea sa fi aterizat cu jumatate de ora inainte de la Roma si apoi sa ni se puna noua la dispozitie. Iar avionul era platit asa cum am plati la orice alta companie. Ei ne stabileau pretul, noi il achitam intotdeauna in termenul legal. Nu a fost nicio intarziere niciodata, nu am avut niciodata vreo datorie. Restul, mentenanta sau alte costuri pe care le-ar presupune o astfel de aeronava, nu e platit de noi, nu stiu de cine. Este la fel ca atunci cand cineva inchiriaza o masina", a rezumat acesta.

Intrebat daca presedintele a luat o decizie cu privire la noua companie aeriana cu care Administratia Prezidentiala va semna un nou contract pentru deplasari, Bogdan Oprea a reamintit mai intai ca presedintele a anuntat joi ca renunta la Tarom.

"Presedintele a comunicat ieri. Renunta la Tarom si, in functie de zborurile pe care le va avea de efectuat, va decide daca merge cu linia sau daca inchiriaza un charter de la o companie straina.

Ori vom merge cu linia, asa cum am facut-o de la inceputul anului, ori, in cazul in care este nevoie (de exemplu daca se vor face escale multe sau daca este vorba despre zboruri de ultima ora), va fi inchiriat un charter. La fel cum pana acum se inchiria de la Tarom, si, iata, s-au creat aceste neplaceri, o sa inchiriem de la Lufthansa, unde speram ca acestea nu vor mai exista", a declarat Bogdan Oprea.

70 de milioane pe an ?!

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat la finalul lunii februarie ca aeronava prezidentiala ar trebui vanduta, pentru ca Tarom sa scape din situatia financiara dificila in care se afla de cativa ani.

"Aeronava prezidentiala ar trebui vanduta, deoarece pierderile provocate de acest avion se ridica la peste 70 de milioane de euro pe an", a declarat ministrul.

La scurt timp, premierul Victor Ponta l-a contrazis. "Nu-i vorba ca-i luam avionul lui Traian Basescu. Presedintele Romaniei, indiferent cine este el, trebuie sa aiba un avion pentru deplasarile oficiale", a declarat premierul, adaugand insa ca trebuie gasita o solutie pentru ca avionul pus la dispozitie presedintelui este mai vechi, iar costurile sunt mari.

In replica, presedintele a declarat ca nu mai exista o aeronava prezidentiala inca din 2010, de cand s-a reziliat contractul cu Romavia.

Joi, conducerea Tarom a solicitat Administratiei Prezidentiale sa precizeze daca doreste continuarea sau rezilierea contractului de inchiriere a aeronavei utilizata de presedinte, intr-un "gest de curtoazie", in conditiile in care conducerea executiva are deja mandat pentru valorificarea aeronavei.

In conferinta de presa tinuta seara la Palatul Cotroceni, presedintele a fost intrebat de jurnalisti daca va continua contractul cu Tarom.

"Nu. Categoric, nu. Categoric, nu voi mai utiliza aeronava TAROM pusa la dispozitie.(...) Noi angajam acest avion charter, la fel cum angajeaza si o firma de turism, da? Deci noi nu aveam avionul in contract.(...) Pur si simplu, s-a propagat o minciuna, ca se cheltuiesc 7 milioane de euro cu avionul pentru presedinte. Nu este adevarat. Va asigur ca la nevoie, atunci cand va fi nevoie, voi lua in charter un avion de la o companie straina, ca sa ne spuna atunci Guvernul cat costa avionul.(...)Deci nu voi mai folosi avioane TAROM, cum am decis sa nu mai folosesc nici avioane ROMAVIA, la vremea respectiva", a raspuns presedintele.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu aeronava Tarom, #Basescu contract avion Tarom, #Basescu companie zboruri , #presedinte