Ce scoate Basescu din palarie

Miercuri, 09 Iunie 2010, ora 23:50
10818 citiri
Ce scoate Basescu din palarie

Basescu ne-a obisnuit cu ceva. Ne-a obisnuit sa ne surprinda. Inca din vremea guvernarii CDR, actualul presedinte al Romaniei a scos ceva "din palarie" atunci cand cand el, ori partidul lui au fost in dificultate.

Fie ca a fost tema fraudarii in confruntarea cu Nastase, fie ca a fost dezbaterea excelenta contra lui Geoana, numirea oamenilor din Opozitie in fruntea serviciilor secrete sau referendumul pentru micsorarea Parlamentului, Traian Basescu a stiut intotdeauna sa foloseasca trucuri de zile mari.

In aceeasi logica, va folosi unul si acum. Acum, cand masurile nepopulare au scufundat PD-L in cea mai grava criza din ultimii ani. Doar ca acum trucul trebuie sa fie ceva real. Si sa schimbe oameni. Sau, si mai bine, sa schimbe lucruri.

Ce va fi?

Spre deosebire de alte dati, Basescu nu mai poate face acum sa faca minuni. Deci nu-i va fi usor. Criza e criza, nu e o masa de votanti pe care ii poti convinge sa se razgndeasca. Criza nu se razgandeste. Dar la cum il stim pe Basescu, nu va sta cu mainile in san. Va face ceva pentru PD-L. De fapt, pentru el, astfel incat sa-si asigure puterea si pentru perioada de dupa 2012.

Cea mai la indemana varianta ar fi sa-l schimbe pe Boc. Lucru care nu se va intampla prea curand, desi cu Basescu nu poti sa stii niciodata. Poate in schimb, sa schimbe cativa ministri. E perfect posibil sa plece cativa din "greii" care i se opun. Toata lumea stie ca Basescu, nu Boc, e cel care va lua aceasta decizie. Si mai surprinzator ar putea fi insa numele inlocuitorilor. Nu e exclus ca Basescu sa ia cateva decizii strategice de impact. Precum cooptarea unor tehnocrati cu mare greutate in Guvern. Sau plombarea Guvernului cu un numar disproportionat de mare de membri UNPR. Munca, Justitia ori Agricultura ii fac deja cu ochii ostirii de stransura a generalului Oprea. De care Basescu mai are nevoie ca sa arate PD-L-ului ca are cu ce.

In primul rand insa, Basescu mai poate sa surprinda cu altceva. Cu o reforma. O reforma adevarata a statului. A mecanismelor sale financiare, a birocratiei care il sufoca si a felului in care cheltuieste bani si ofera contracte. Mai ales asta. Trebuie sa le dea in cap baietilor destepti. Celor cu ghilimele. Chit ca si el s-a ridicat din mijlocul lor. Si cu ajutorul multora dintre ei.

Basescu trebuie sa iasa si sa propuna asa ceva. Asa cum a impus atatea si atatea lucruri in mandatul sau. Pentru ca nu-i de glumit cu sentimentele oamenilor. Trebuie sa le dai speranta ca aceasta criza nenorocita e si o ocazie pentru altceva. Pentru a curata statul de capusele care-l paraziteaza. Chiar si de capusele tale, daca esti presedinte. Deja e un vis frumos. Cat o fi fost sau nu Basescu de reformist, a aratat totusi ca nu e ASA de reformist. Insa trebuie sa devina. Pentru ca e solutia cea mai buna ca sa rescusciteze un PD-L care e deja cu un picior in groapa electorala.

Presedintele jucator

Si acum, la aproape jumatate de an de la alegeri, pe site-ul lui Traian Basescu sta inca scrisa "viziunea lui". In care ne promite reforme radicale. Pe care le va face ca un adevarat presedinte jucator. N-ar fi rau sa inceapa acum. Nu sa fie un jucator pe nervii nostri, ca in primul mandat. Ci sa joace cea mai importanta carte. Cea a reformei statului. Reformei adevarate. Nu a celei superficiale. Sau partiale. Daca va sti s-o faca, va castiga. Si va fi scos din palarie cel mai important lucru din viata lui.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#presedinte jucator, #secret Traian Basescu, #masuri austeritate Guvern, #motiune cenzura Guvern , #presedinte
Comentarii
Poza jelu
jelu
rank 4
Cel mai bine ar fi daca ar scoate la iveala dovada ca Felix si Calugarul sunt ceio care au contribuit la lichidarea conturilor din Elvetia ale cuplului dictatorila Ceausescu
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5