Cel mai bun presedinte de dupa Revolutie si cati ar vota azi cu Ceausescu - sondaj INSCOP

Luni, 15 Decembrie 2014, ora 15:01
15336 citiri
Cel mai bun presedinte de dupa Revolutie si cati ar vota azi cu Ceausescu - sondaj INSCOP
Foto: Facebook/Traian Basescu

Majoritatea romanilor sustin ca, daca ar avea posibilitatea sa aleaga in prezent intre democratie si comunism, ar alege prima varianta, releva un sondaj INSCOP.

Totodata, cercetarea arata ca, dintre presedintii post-decembristi, cel despre care romanii afirma ca a facut cele mai multe lucruri bune pentru tara este Traian Basescu.

Astfel, la intrebarea "Daca ati avea posibilitatea sa alegeti acum intre comunism (regim politic autoritar cu economie planificata controlata de stat) asa cum era inainte de 1989 si democratie (regim democratic cu economie libera, de piata), dvs. ce ati alege?", 80,9% dintre romani au raspuns ca prefera democratia, in timp ce 14,3% ar alege comunismul; 4,7% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

In cazul segmentarii raspunsurilor in functie de varsta, din totalul populatiei si din fiecare categorie de varsta, optiunea cea mai puternica pentru democratie se regaseste in categoria 31-50 de ani (85%).

Daca s-ar reinfiinta Partidul Comunist Roman cu aceleasi obiective politice precum inainte de 1989 si ar avea posibilitatea sa candideze la alegerile parlamentare, 14,2% dintre romani ar vota cu acest partid, in timp ce 8,1% nu sunt hotarati. 72,9% nu ar vota PCR, in timp ce 4,8% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

De asemenea, la intrebarea "Daca Nicolae Ceausescu ar putea candida astazi la alegerile prezidentiale, i-ati acorda votul?", 70,9% dintre cei chestionati au raspuns negativ, 17,1% pozitiv, 7,2% nu sunt hotarati, iar 4,7% nu stiu sau nu au raspuns la aceasta intrebare.

Sondajul mai releva ca Traian Basescu a facut cele mai bune lucruri pentru tara dintre cei trei presedinti ai Romaniei din ultimii 25 de ani. Astfel, 30,3% dintre romani au dat acest raspuns. Traian Basescu este urmat de Ion Iliescu, cu 23,8%, si Emil Constantinescu, cu 19,6%. Un procent de 26,3% nu stiu sau nu raspund la aceasta intrebare.

Pe grupe de varsta, 34% din populatia de 18-30 de ani considera ca Traian Basescu a facut cele mai bune lucruri pentru tara. In cazul lui Ion Iliescu, segmentul de varsta peste 50 de ani apreciaza in cea mai mare masura ca in mandatele sale de presedinte a facut cele mai bune lucruri, in timp ce in cazul lui Emil Constantinescu, mai ales populatia cu varsta intre 31-50 de ani opineaza ca fostul lider CDR a facut cele mai bune lucruri pentru tara. Cea mai mare pondere a non-raspunsurilor se regaseste pe segmentul de varsta 18-30 de ani (37,4%).

Comparatia dintre cei trei presedinti post-decembristi si Nicolae Ceausescu arata ca 49,9% dintre romani considera ca Emil Constantinescu a fost mai bun decat presedintele comunist, 15,7% il considera la fel, iar 19,1% mai rau. 15,3% reprezinta non-raspunsuri.

In cazul comparatiei Traian Basescu - Nicolae Ceausescu, 49,3% il considera mai bun pe actualul sef al statului, 16,4% ii apreciaza la fel pe cei doi, 24,1% il considera mai rau pe Traian Basescu, iar 10,3% nu stiu sau nu raspund.

39,1% il considera mai bun pe Ion Iliescu comparativ cu Nicolae Ceausescu, 25,8% opineaza ca cei doi au fost la fel, 23,9% considera ca Ion Iliescu a fost mai rau ca presedinte decat Nicolae Ceausescu, in timp ce 11,2% sunt non-raspunsuri.

"Barometrul INSCOP-ADEVARUL despre Romania" a fost realizat de INSCOP Research la comanda "Adevarul" in perioada 27 noiembrie-2 decembrie. Volumul esantionului a fost de 1.076 persoane si este reprezentativ pentru populatia Romaniei de 18 ani si peste 18 ani.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#Traian Basescu presedinte bun sondaj, #sondaj alegeri Ceausescu, #sondaj INSCOP , #presedinte