Ziare.com

Cele trei variante pentru devansarea prezidentialelor

Miercuri, 23 Ianuarie 2013, ora 16:24

   

Cele trei variante pentru devansarea prezidentialelor
Organizarea alegerilor prezidentiale in vara lui 2014 este posibila legal, fie printr-o noua suspendare urmata de demitere, fie prin demisia presedintelui, fie, in cazul excluderii acestor variante, prin modificarea legii alegerii presedintelui, legea 370/2004.

Potrivit Constitutiei (art. 83), mandatul presedintelui Romaniei este de cinci ani si se exercita de la data depunerii juramantului, iar presedintele Romaniei isi exercita mandatul pana la depunerea juramantului de presedintele nou ales.

Traian Basescu a intrat in functia celui de-al doilea mandat pe 21 decembrie 2009, cand a depus juramantul in fata Parlamentului. Asadar, daca Basescu nu este demis sau nu-si da demisia, noul presedinte nu poate sa-si exercite functia mai devreme de aceasta data decat in situatia in care Traian Basescu demisioneaza.

Daca in Constitutie se stabilesc in termeni generali cat dureaza mandatul presedintelui, legea alegerii presedintelui, legea nr. 370/2004, stipuleaza cand se fac alegeri prezidentiale.

Articolul 5 al legii spune: "(1) Ziua alegerilor este duminica. Alegerile au loc in luna anterioara lunii in care ajunge la termen mandatul de presedinte. Cu cel putin 45 de zile inaintea zilei votarii, Guvernul stabileste data alegerilor prin hotarare. (...) (3) Hotararea privind stabilirea datei alegerilor se adopta la propunerea Ministerului Administratiei si Internelor si a Autoritatii Electorale Permanente".

Aceste prevederi acopera situatia in care mandatul se incheie la termen, fara demisia presedintelui sau demiterea prin referendum. In acest caz, in mod normal, intrucat Traian Basescu este presedinte pana pe 21 decembrie, rezulta ca alegerile prezidentiale la termen trebuie sa aiba loc in luna noiembrie 2014.

Pentru situatia speciala a neducerii la capat a mandatului, exista de asemenea prevederi. Mai intai, Constitutia prevede la art. 87 ca "in termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanta functiei de Presedinte al Romaniei, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Presedinte" (vacanta intervine in caz de demisie, de demitere din functie, de imposibilitate definitiva a exercitarii atributiilor sau de deces).

Legea 370 completeaza dispozitiile constitutionale, stabilind ca data alegerilor va fi stabilita prin hotarare si adusa la cunostinta publica.

Daca alegerile europarlamentare ar avea loc la finalul lunii mai, strict pe legea actuala, vacanta functiei (demisia sau demiterea) ar trebui sa survina cel mai devreme in februarie si cel mai tarziu in aprilie 2014.

Exista insa o varianta prin care alegerile comasate dorite de USL sa aiba loc fara demisia/demiterea lui Traian Basescu (fiind probabil ca acesta sa nu accepte sa nu-si termine mandatul si nici o noua suspendare sa nu se produca).

Varianta USL ar fi modificarea articolului 5 al legii 370/2004, cel care vorbeste despre organizarea alegerilor in luna dinaintea expirarii mandatului. Cum Constitutia nu prevede cand se pot organiza alegeri, ci doar cand poate noul presedinte sa-si exercite mandatul (la 5 ani de la juramantul de investire al presedintelui cu mandatul anterior), USL n-ar mai fi legata de un termen anume pentru organizarea alegerilor.

Asadar, printr-o simpla modificare a acestei legi organice, se poate stabili ca alegerile pot avea loc cu mai multe luni inainte de expirarea mandatului presedintelui in functie, urmand ca presedintele ales sa devina presedinte cu puteri depline dupa 21 decembrie 2014.

Aceasta varianta are insa, in comparatie cu cea "negociata", dezavantajul ca modificarea legislativa ar trece prin filtrul Curtii Constitutionale, care - chiar daca in legea fundamentala nu exista o prevedere expresa pe subiectul datei prezidentialelor - poate decide neconstitutionalitatea din varii alte motive.
Sursa: rNews

Articol citit de 2471 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Mey nene, dupa ce v-am adus zeci de mii de puncte

adica tiraj si mi-ati bloact nickul, incep de la zero. Pot sa intreb ceva? Pe romanul de rand nu-l intereseaza ce viseaza crin antenescu, deci zero interes pentru acest subiect. Nu puteti pune concret ce biruri mai pregateste ponta? Sa stie omul. Cine are chef de zvonuri, se uita la a3-chiar daca la el in odaie e frig-slugile lui felix o sa-i spuna ca-i cald si bine:(
reveniti va rog la teme reale, rugamintea mea. s-a saturat lumea de bla-bla!

 

Eu zic sa alegem acum, cat e USL-ul pe val

presedintii pentru 2014, 2019, 2024 si 2029, cate unul pentru fiecare partid din USL. Iar primul, cu voia domniilor voastre sa fie Voiculescu, sa apuce si el un mandat, inainte sa-l infunde astia pe motive de coruptie.

intilnirea Secreta sau Secetoasa dintre cei doi???

intilnirea Secreta sau Secetoasa dintre cei doi???
A dus la mari impliniri .cei doi Tantalai vor sa faca si sa desfaca constitutia dupa cum pica zarurile..daca este 4x4 sau 6x6.Si ne asteptam ca acesti doi saltimbaci sa ne conduca. USLasilor astia sint oamenii vostrii!!!Nu ati avut nimic mai bun???Ati ale doua Gunoaie???
NU sint USL-ist dar stiu ca aveti si oameni dotati pe acolo.De ce lasati ca acei Pierde vara sa va conduca???

ponta ii ridica "mingea la fileu" lui Basescu, parca ar fi pdl-ist!

Chiar nu stia care e raspunsul presedintelui? Pina si crinulet-ul l-a apostrofat pe ponta: "ce l-ai intrebat? iar ne-a tras-o!"

Toate taxele si accizele s-au marit la inceput de an....

Iar presa ne trimite in balarii dupa potcoave de cai morti,asa cum doreste USL-ul ca sa nu se pomeneasca de subiectele arzatoare ale zilei.Nu observati ca o taxa marita este acoperita imediat de o fumigena,astfel incat USL-istul mai putin dotat cu neuroni sa nu se prinda?

Feher, te mai ajutam si noi cu cate un cinci sa cresti in rank

Hai ca ai si ajuns la x2, recuperezi rapid. numai nu te pune rau cu calculatorul, maximal, ambeledesteincur, etc. stii si tu: slugile lui felix, cazutii in'limba dupa don teflon si criz adormescu, bolanzii satului :-)

multam fain, panacea si prieteni, toti oameni buni

poate ca ar trebui sa trec la partidul adminului:) doar 1 ma uraste, ceilalti sunt ok. ala care ma tot sterge scrie si pe forum. daca spun cine e, iar ma taie:)
traisca usl, traiasca republica socialista usl=ponta_iliescu_felix_crin antenescu!!!!!! ura!
poate asa ma accepta...???!!!:-)

 

Usl-ul nu mai are răbdare

Bă dacă nu mai aveți răbdare cu alegerile la termen impușcațil mă pe Băsescu.De ce nu facem și alegeri europarlamentare cu 5 luni mai devreme iar alegeri parlamentare imediat ce scade usl sub 50%.

 

@Ioan Ernst Feher

- fehere ! si io' pan'la urma cu cine sunt prieten , ca la profilu' asta n-am acces ! cu stima.

Te salut,Ioane!

Cum te prind te stampilez si eu cu maximun!

Niculaeda unde nu ai acces?


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor