Cererea de suspendare a lui Basescu, depusa in secret la Senat de Voiculescu

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 18:14
7835 citiri
Cererea de suspendare a lui Basescu, depusa in secret la Senat de Voiculescu

Senatorul Dan Voiculescu a depus in secret la Biroul Permanent al Senatului, inca de la 1 iulie, o cerere pentru analizarea oportunitatii de suspendare a presedintelui Traian Basescu, pentru ca acesta ar fi propus masuri antisociale si neconstitutionale.

"Cresterea taxelor intr-o perioada de grava recesiune economica reprezinta, in opinia unanima a specialistilor, o masura disperata care, pe termen mediu si lung, va reduce incasarile la bugetul de stat si va determina amplificarea fenomenelor din sfera evaziunii fiscale(...) In aceste conditii, presiunea pe institutiile fundamentale ale statului roman - Presedintie, Parlament, Guvern - este extrem de acuta, pentru ca de reactia lor coordonata si responsabila depinde relansarea economica si refacerea coeziunii sociale.

Din pacate, abdicand de la prevederile art.80 din Constitutie, care ii confera rolul de mediator intre puterile statului, precum si intre stat si societate, Presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, si-a asumat, de facto, pozitia de principal conducator al puterii executive si a initiat si a promovat masuri anti-sociale si ilegale precum cea privind reducerea cu 15% a pensiilor, declarata neconstitutionala de catre Curtea Constitutionala a Romaniei in sedinta din data de 24 iunie 2010.

Suspendarea lui Basescu prinde contur in imaginatia Opozitiei

Prin acel demers, Presedintele Romaniei s-a plasat premeditat in conflict cu societatea romaneasca, a transformat Presedintia intr-un supra-guvern si i-a privat pe cetatenii romani de o institutie-mediator, capabila sa negocieze un acord intre Guvern si societate. Pe scurt, Presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia", se arata in cererea senatorului Dan Voiculescu, obtinuta de Inpolitics.

Astfel Voiculescu arata ca exista premisele suspendarii lui Traian Basescu.

"In consecinta, asumand responsabilitatea de membri ai Parlamentului, 'organul reprezentativ suprem al poporului roman" conform art.61 din Constitutia Romaniei, consider ca avem obligatia de a cerceta gravitatea faptelor domnului Traian Basescu si de a analiza daca se impune declansarea procedurilor parlamentare premergatoare aplicarii art.95 din Constitutie, care reglementeaza suspendarea din functie a Presedintelui Romaniei", mai scrie Voiculescu.

Propunerea ar urma sa fie luata in discutie la reunirea Biroului Permanent, in septembrie.

Informatia a fost confirmata de presedintele PC, Daniel Constantin, care a precizat pentru Antena3 ca, daca se va confirma ca Basescu a incalcat Constitutia, vor exista consultari cu partidele pentru suspendarea presedintelui.

"Daca aceste incalcari ale Constitutiei se constata, vom trece la consultari cu partidele politice, pentru ca stiti ca nici Partidul Conservator, nici Dan Voiculescu nu pot singuri sa il suspende pe presedintele Traian Basescu", a spus Constantin, la Antena3.

PSD, UDMR si PNL nu marseaza la suspendare

Purtatorul de cuvant al PSD, Radu Moldovan, a declarat ca este inoportun sa se vorbeasca deocamdata despre suspendarea din functie a sefului statului, Traian Basescu, atat timp cat Opozitia nu detine o majoritate parlamentara. "Traian Basescu este vinovat de tot ce face Guvernul Boc si de masurile de austeritate. Neavand numarul necesar de voturi pentru o majoritate in Parlament, tot ce putem face tine de efortul de a da jos Guvernul Boc", a spus Moldovan.

PSD: Este inoportun sa vorbim de suspendare cat timp nu avem majoritate

Mult mai ferm a fost presedintele UDMR, senatorul Marko Bela, care a spus ca in aceasta perioada de criza economica tara are nevoie de stabilitate politica si de solidaritate politica. Intrebat daca va sustine o astfel de solicitare, liderul UDMR a raspuns: "Nu o voi sustine. Vorbesc in calitate de presedinte al UDMR".

Marko Bela: UDMR nu va sustine solicitarea de suspendare a presedintelui

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda considera firesc faptul ca initiatorul noului demers de suspendare a presedintelui Traian Basescu este Dan Voiculescu, cel care a condus si in 2007 comisia parlamentara care l-a anchetat pe seful statului, dar apreciaza ca de data aceasta PSD si PNL nu vor declansa procedura de suspendare. "Santajul emotional si scandalul mediatic le sunt de ajuns pentru a consolida opozitia lor irationala fata de seful statului", explica Preda.

Preda: Era firesc ca initiatorul suspendarii sa fie tot Dan Voiculescu

Purtatorul de cuvant al PNL, Mihai Voicu, atrage mai intai atentia asupra faptului ca scrisoarea senatorului Dan Voiculescu nu este document parlamentar si nu reprezinta o declansare a procedurilor de suspendare.

Dar chiar si asa, PNL se raliaza pozitiei PSD considerand ca mai intai trebuie obtinuta caderea Guvernului. "In contextul in care, formandu-se o noua majoritate parlamentara, presedintele ar refuza, dupa cum a facut-o si in 2009, sa desemneze un prim-ministru propus de noua majoritate, atunci credem ca, intr-adevar, se vor indeplini conditiile constitutionale pentru a declansa procedura de suspendare", a declarat Mihai Voicu.

Voicu (PNL), despre demersul lui Voiculescu: Primul pas trebuie sa fie cel al caderii Guvernului

Deja vu din 2007

Pe 12 februarie, acum trei ani, PSD sesiza Curtea Constitutionala despre initierea procedurilor de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Doua saptamani mai tarziu, Parlamentul aproba infiintarea unei comisiei de ancheta privind suspendarea lui Basescu, iar seful acelei comisii era chiar liderul de atunci al conservatorilor, Dan Voiculescu.

Pe 21 martie, Dan Voiculescu a anuntat ca raportul elaborat de comisie a stabilit decizia: "Presedintele Traian Basescu a incalcat Constitutia si este implicat in fapte de natura penala".

CCR a intervenit si, pe 5 aprilie, a dat aviz negativ, cu majoritate de voturi, la propunerea de suspendare.

Cum decizia Curtii este pur consultativa, pe 19 aprilie 2007 Parlamentul a votat cererea de suspendare pe motiv de neconstitutionalitate, cu 322 voturi pentru, 108 impotriva si

10 abtineri.

Votul din Parlament a fost urmat de un referendum, organizat pe 19 mai 2007, unde romanii au decis ca Basescu sa ramana presedinte.

65% dintre romani ar vota pentru demiterea lui Basescu - sondaj IPP

65% dintre romani l-ar da jos acum pe Basescu

Dupa trei ani de zile si o criza economica ce i-a lovit in plin pe romani, rezultatul unui referendum pentru demiterea lui Basescu ar arata acum altfel.

Astfel, un sondaj al IPP Data Research publicat joi arata ca 65% dintre alegatorii romani ar vota pentru demiterea presedintelui Traian Basescu daca partidele din opozitie ar organiza un nou referendum pe aceasta tema.

Astfel, doar 17% ar vota impotriva demiterii si 18% nu ar participa la referendum.

Nici PD-L-ul nu sta mai bine la capitolul popularitate. In ceea ce priveste preferintele pentru viitoarele alegeri parlamentare PSD ocupa primul loc, cu 40%, urmat de PNL - 26%, PD-L - 12%, UNPR - 7%, PRM - 7%, UDMR - 5%, dar este vorba doar despre romanii care se duc la vot.

Mai mult, romanii par sa regrete ca nu au pus stampila in 2009 pe Crin Antonescu, pentru ca 43% dintre cei intervievati de IPP considerand ca liderul PNL s-ar fi descurcat mai bine la carma tarii decat Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Traian Basescu suspendare presedinte, #Dan Voiculescu Traian Basescu , #presedinte