Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Cine a pulverizat clasa politica (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 06 Septembrie 2011, ora 20:53
2176 citiri
Cine a pulverizat clasa politica (Opinii)
Foto: Adevarul

Fara sa bagam prea bine de seama, ne-am trezit ca intreaga clasa politica romaneasca s-a facut praf si pulbere. Rand pe rand, toate partidele s-au decredibilizat intr-atat de mult, incat astazi nici impreuna ele nu mai pot scoate oamenii la vot. Dincolo de efortul lor constant intr-ale auto-distrugerii, exista si beneficiari de pe urma acestei prabusiri cvasi-totale a clasei politicii.

In primul rand, cei mai castigati de pe urma decredibilizarii profunde sunt cei care deja sunt falimentari din punctul de vedere al increderii in randul electoratului. Inca un bobarnac si colosul USL se va prabusi si el, spargandu-se in mii de cioburi. Din masa aceasta eterogena, din zeci si zeci de optiuni fiecare va culege cate ceva.

Alba ca Zapada, Cei sapte Pitici, Dan Diaconescu, Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, Miscarea Populara inregistrata de Ioana Basescu, fantomaticul UNPR si cate altele nu se vor mai naste pana la tot mai indepartatele alegeri din 2012 vor putea fi stranse laolalta dupa si amestecate intr-o pasta urat mirositoare, dar numai buna de guvernat pentru cel putin inca doi ani.

Coborarea limbajului chiar de catre liderii PDL, obsecintatea si agresivitatea promovate chiar de la cel mai inalt nivel - presedinte, premier, membrii Guvernului si alti reprezentanti ai celor mai importante institutii ale statului - nu au decat rolul de a compromite total si definitiv orice urma de credibilitate a unui al personaj, partid sau idee care ar putea castiga adepti.

In aceasta lupta este si imposibil sa mai poti judeca potrivit unor criterii morale. Din moment ce standardele au fost abolite, iar discursul a fost coborat pana la limita penala, restul participantilor la jocul politic s-au grabit sa nu ramana datori. Asa au ajuns si Crin Antonescu si Victor Ponta sa injure si mai abitir decat Traian Basescu sau Emil Boc. Constienti ca nu mai au ce pierde, ce doar de castigat, presedintele si premierul s-au prins intr-o hora a invectivelor greu de regasit intr-o alta tara civilizata a Europei.

Dan Diaconescu, Gigi Becali, Corneliu Vadim Tudor, laolalta cu presa mare amatoare de senzatii tari si rare, s-au prins in hora huiduielilor si porcaielilor generale. In aceasta atmosfera pestilentiala nimeni nu are timp nici macar sa aduca in discutie proiecte serioase, daramite sa se angajeze in slujba lor. Atractia nu o mai reprezinta oferta de viitor a partidelor, ci reglari de golani intre liderii lor. Cum "i-a tras-o Boc lu' Ponta" sau cum "l-a facut Crin pe Boc" - aceasta este maximum pe care pot spera sa il obtina romanii de la clasa politica astazi.

Cat despre viitorul lor, el va fi votat din pasiune, pe baza unor emotii provocate de lupte de gherila intre niste smardoiasi care si-au pierdut si capul si inima. In timp ce Traian Basescu nu doar ca le intretine jocul, ci arunca lemne pe foc de fiecare data cand simte ca se stinge. E pana la urma un cerc nu doar vicios, ci criminal. El trage intr-o lupta din care nu castiga decat o mana de oameni, iar majoritatea va fi pierdut deja ceea ce nu mai are de mult.

Cand modernizarea Romaniei a fost abandonata pentru proiecte de supravietuire, pentru implementarea austeritatii si a reducerilor, cand reforma statului a fost inlocuita cu distrugerea statului social si a principalelor sale componente - educatia, sanatatea si siguranta - este o pierdere de vreme sa mai asteptam ca promotorii acestor politici sa nasca vreun plan mai bun de viitor.

Cum Opozitia e ocupata cu imitarea Puterii, ceea ce vom primi la anul, indiferent de cum vom vota, va fi acelasi circ unde nici macar actorii nu se vor schimba.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#clasa politica, #prabusire USL, #decredibilizare partide, #constructii politice Romania , #presedinte