Cine e de vina pentru contractul Bechtel? (Opinii)

Autor: Constantin Racaru
Joi, 15 Septembrie 2011, ora 23:42
7273 citiri
Cine e de vina pentru contractul Bechtel? (Opinii)

Nu inteleg ratiunea acuzatiilor lansate de Traian Basescu la adresa organismelor financiare internationale in privnta contractului incheiat cu compania Bechtel, declaratii numai bune sa distraga atentia de la importanta cu adevarat uriasa a vizitei presedintelui roman in SUA.

Dar nici reactiile la aceste declaratii, osciland intre prostie pura si ipocrizie gretoasa, nu au fost cu nimic mai prejos, dovedind ca politicianul roman nu are capacitatea de a depasi nivelul pavlovian: zice Basescu, trebuie atacat!

Asadar, tocmai in SUA, Traian Basescu a explicat, raspunzand unei intrebari, motivele rezilierii contractului cu compania americana: "Construiam cea mai scumpa autostrada din lume, intr-un contract in care ambii parteneri au vrut sa fure. Un contract care s-a atribuit fara licitatie. Statul roman nu putea sa accepte la nesfarsit, fie ea si o firma mare, sa plateasca cu 19, 20, 30 de milioane de euro/km de autostrada".

Foarte corect, spre deosebire de continuarea declaratiilor: "Recomandarea Bancii Mondiale ar fi trebuit sa fie: atentie stat roman, ca noi lucram cu voi de vreo 20 de ani, nu faceti acest contract, ca a fost public si atunci Banca Mondiala a tacut si acum vine sa dea oarecare lectii, imi pare rau. Si Banca a tacut si Fondul a tacut si BEI a tacut si BERD a tacut".

Adica, in prima parte, Traian Basescu ne spune - foarte corect, repet - ca acest contract a fost intelegere intre hoti, iar in a doua sugereaza ca partea romana s-ar fi aflat, de fapt, intr-o mare eroare, pe care organismele financiare internationale ar fi trebuit sa o corecteze la timp. Din aceasta contradictie flagranta, eu raman cu prima parte.

Isi imagineaza cineva, cumva, ca in momentul semnarii contractului cu Bechtel, versatii membri ai cabinetului Nastase, in frunte cu premierul si ministrul Transporturilor, nu stiau exact ce semneaza, de ce semneaza si care vor fi consecintele? Isi imagineaza cineva ca acest contract a fost consecinta unei mari naivitati pe care tragerea de mana a BM, FMI sau BERD ar fi spulberat-o ca pe un vis urat? Nici Traian Basecu nu crede asta cat timp vorbeste despre un contract in care "ambii parteneri au vrut sa fure".

Iar daca organismele financiare internationale s-ar fi bagat atunci, sa fi vazut accese nationaliste si reactii adverse la adresa celor care cred ca nu am fi in stare, vezi Doamne!, sa ne autoguvernam. Adrian Nastase era un expert in astfel de reactii acide. Ia sa fi indraznit sa-i sufle cineva in ciorba acestui megacontract! Dar nu numai domniei sale.

Sa ne amintim ce reactie aspra a avut insusi Traian Basescu, in toamna lui 2008, la adresa agentiilor de rating dupa ce acestea au depunctat Romania din motive care, ulterior, aveau sa se confirme cu varf si indesat. Recent, tot Traian Basescu ne spunea recent ca "FMI nu e biciul lui Dumnezeu!". Sigur ca toti puteau sa ne atraga atentia asupra contractului Bechtel, dar singurul care avea obligatia sa vegheze la banul public romanesc a fost si este Guvernul Romaniei.

Reprezentantii USL nu si-au luat ragazul unui moment de meditatie inainte de a deschida gura. PSD, cel putin, ar fi trebuit sa-i multumeasca presedintelui pentru aceasta declaratie cadou care muta accentul de pe turpitudinea pe eventuala naivitate a Guvernului Nastase. Chiar daca au efecte similare in politca, naivitatea da mai bine decat ticalosia. Dar si PNL, care in anii Guvernului Tariceanu nici nu s-a gandit sa puna capat pagubosului contract, reziliere care s-a produs abia anul acesta, ar fi avut motive sa taca, ascultand mustele ce-i bazaie deasupra caciulii.

De unde atata inteligenta? USL s-a napustit asupa presedintelui, tematoare, vezi Doamne!, ca nu cumva FMI si BM sa se simta jignite si sa se supere. Cata grija pentru sensibilitatea unor organisme financiare pe care Opozitia nu a pierdut pana acum nicio ocazie sa le demonizeze, sa le acuze ca distrug Romania, ca au facut pact politic cu actuala putere si multe altele pe care Jeffrey Franks, cel putin, le-a tot incasat in plina figura din 2009 incoace.

Pana la urma, declaratia presedintelui luata in totalitate poate avea o singura morala: suntem atat de corupti incat nu ne putem autoguverna si avem mereu nevoie de cineva care sa ne traga pe calea cea buna. Dar asta nu e vina FMI, BM, BERD sau BEI, ci doar a noastra.

Citeste si:
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Pod inaugurat la ambele capete de PSD şi PNL pentru a nu se amesteca delegațiile. Slujba religioasă de la jumătatea podului le-a unit în final
Un pod a fost inaugurat cu mare fast, la ambele capete, în județul Buzău. Este vorba despre podul care leagă municipiul Buzău de localitatea Vadu Pașii, iar la un capăt, panglica a fost...
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Se conturează programul de guvernare al executivului Nicolae Ciucă. UDMR vrea încurajarea natalității
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat sâmbătă, 23 octombrie, după discuţiile de la Palatul Victoria, că politica formaţiunii s-a axat, în ultimele trei decenii, pe reprezentarea...
Sursa: Ziare.com