Cine il intelege pe Traian Basescu

Vineri, 22 Iulie 2011, ora 18:14
3445 citiri
Cine il intelege pe Traian Basescu
Foto: realitatea.net

Presupun ca sunt momente cand nici presedintele insusi nu se intelege pe sine. Daca aceasta premisa este adevarata, atunci a incerca sa gasim un sens, o coerenta sau un fir rosul al actiunilor lui Traian Basescu, inseamna a fi victime sigure. Cineva a spus odata ca, daca privesti prea mult in gol, risti sa fii inghitit de haul pe care il contempli. Nimic mai adevarat si in cazul presedintelui.

Cred, de asemenea, ca presedintele se ghideaza in cea mai mare parte a actiunilor sale doar dupa instinct. Mult prea putin dupa ratiune, infinit mai putin dupa un plan bine pus la punct, asa cum il suspecteaza cel mai adesea cei mai inversunati dintre criticii sai. Ca un sef de stat ar trebui sa lucreze doar dupa un plan bine pus la punct, dupa o stratgie de dezvoltare, eventual, in conformitate cu niste valori pe care le-a promovat constant - asta e deja alta discutie.

Si, pana la urma, cine stie cum o fi mai bine? Viata de om politic ghidata doar dupa instinct a facut istorie, numeroase personalitati ale lumii avand drept unic ghid intuitia si spontaneitatea deciziilor. Incoerent, inconsecvent, demagog si ipocrit? Cui ii pasa si pe cine doare, din moment ce el astfel a castigat toate bataliile importante pe care le-a avut pana acum? Ati putea banui ca e posibil ca asa sa castigi toate bataliile, dar sa pierzi razboiul cu istoria. Este mult prea posibil.

Evident ca o tara precum Romania avea nevoie cel mai mult, dupa Revolutie, de un plan de dezvoltare, de obiective, de strategii si viziuni. Singurele obiective adoptate de intreaga clasa politica - intrarea in UE si in NATO - au fost implinite, iar din 2007 tara a ramas la bunul plac al instinctelor si spontaneitatii lui Traian Basescu. Asa am ajuns rapid cu totii victimele unui presedinte jucator ramas fara obiective, fara scopuri si fara strategii pe termen lung, altele decat cele personale si de partid.

Criza a inviat ceva, ceva din pasta amorfa a unei clase politice bezmetice si fara directie. Curios, chiar si in plina criza, puterea lui Traian Basescu de a intui patosul natiunii, de a ghici cele mai adanci sentimente ale poporului a condus, in combinatie cu puterea de disimulare si arta manuirii demagogiei, catre cel mai periculos rezultat din ultimii 21 de ani - alienarea societatii romanesti.

Asa am ajuns sa fim toti dusmani, sa ne banuim si suspectam fiecare pe fiecare de raul pe care il traim. Ni s-a promis ca vom trai bine, dar am sfarsit cu totii sa traim mai prost ca inainte. Durerea e ca nu chiar toti. Cei care au ramas de partea celui care le-a facut promisiunea se pare ca traiesc chiar prea bine. Dezechilibrul si intoarcerea tuturor valorilor s-a petrecut spectaculos de repede, mai repede decat orice alta schimbare.

Pe plan istoric larg, revenind la ideea de la inceput, daca aceasta ruptura sociala, daca faimentul care ne asteapta sa ne curete, se vor dovedi ca ne-au ajutat sa ne vindecam mai degraba de raul si tarele de care sufeream, atunci instinctele presedintele s-ar putea sa dovedeasca, chiar si impotriva propriilor asteptari si planuri, un infinit de mare bine.

Ma tem insa ca pana vom ajunge acolo, durerea si pretul pe care va trebui sa le platim ne vor slei mai mult decat ar fi facut-o parcurgerea unui drum obisnuit, comun, stiut si studiat mai bine dinainte. Asadar, cine il intelege pe presedinte, cand si istoria pare ca oscileaza in a-i da dreptate?

Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
#Traian Basescu presedinte, #istoria Romaniei, #strategii dezvoltare Basescu Romania, #Romania UE NATO , #presedinte