Cine l-a furat pe Traian Basescu?

Marti, 29 Iulie 2008, ora 20:00
9374 citiri
Cine l-a furat pe Traian Basescu?

Prime-time. Basescu, in direct de la Cotroceni. Tema: dezastrul provocat de ape in Moldova si Maramures. Pana aici, nimic neobisnuit. E deja banal ca seful statului sa se arate pe sticla in momente critice pentru poporul mult iubit.

Ciudat insa este mesajul impaciuitor al presedintelui. Nu am vazut un Basescu aprig si critic la adresa Guvernului si autoritatilor locale, ci unul calm si sfatuitor, care ne indeamna la solidaritate si resemnare.

Si atunci ma intreb: sa fi plecat Basescu in vacanta prelungita si a lasat in loc o sosie pe post de presedinte?

Rezonabil, Traian Basescu a descris, luni seara, cu putine nuante dramatice, situatia provocata de inundatii.

"Am vazut oameni disperati", a spus simplu seful statului, insa fara lacrima de rigoare in coltul ochiului, mentionand ca oamenii din zonele afectate au nevoie de incurajare de la oricine.

Presedintele a cerut presei sa mediatizeze din declaratia sa "macar apelul la solidaritate" fata de cei afectati de inundatii, pe care l-a adresat institutiilor si cetatenilor din judetele care nu se confrunta cu situatii asemanatoare celor din nordul Moldovei.

Si mai ciudat este ca Basescu a apreciat efortul autoritatilor, fie ca era vorba de Guvern sau primari.

Chiar daca a observat ca exista "administratii locale descompletate de perioada de vacanta", seful statului spune ca "nu putem condamna pe nimeni". Oamenii plecati in concediu ar trebui, totusi, chemati la post, pentru ca "problemele sunt extrem de dificile si administratiile locale descompletate nu vor putea face fata urmarilor inundatiilor".

Traian Basescu a subliniat si eforturile angajatilor de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care utilizeaza militari "efectiv epuizati".

Seful statului a incercat sa ne faca sa intelegem ca nicio tara din lume nu poate face fata unui ciclon, precum cel care a lovit nordul Romaniei in aceste ultime zile.

Traian Basescu a comparat, un pic deplasat, situatia de pe Prut si Siret cu uraganele formate in Atlantic si Pacific, care afecteaza in mod frecvent coastele Statelor Unite si Chinei.

Si cum nici americanii nu au fost pregatiti in fata Katrinei, cum sa ne asteptam ca romanasii nostri sa poata lupta eficient cu urgia naturii?

In plus, Basescu a explicat si prezenta lui si a celorlalti oameni politici in zonele calamitate. Ei sunt necesari printre cei afectati, care au nevoie sa ii vada, dandu-le asigurari ca nu vor fi uitati sau abandonati de autoritati.

Seful statului a spus si ca spera ca subiectul acesta al vizitelor in teritoriu nu va fi politizat, intrucat localnicii inundati vor sa-si vada ministrii si parlamentarii acolo, ocupandu-se de problemele lor.

Intr-o postura inedita, de diplomat desavarsit, nedorind sa lanseze acuzatii neverificate la adresa vecinilor nostri de la nord, Traian Basescu a spus ca nu crede ca lipsa de comunicare cu Ucraina a agravat efectele inundatiilor. Presedintele a afirmat ca nu acesta este "motivul esential al calamitatilor generate de Prut si de Siret".

Auzind toate acestea ma intreb: cine l-a furat pe Traian Basescu si ne-a adus in loc acest om calm si rational?

Sa fi invatat oare ceva presedintele nostru din experienta anilor trecuti, cand furia cu care a atacat Guvernul in perioadele de criza nu numai ca nu a ajutat la nimic, dar nu l-a facut nici sa urce in sondaje?

Sa fi inteles ca romanul s-a cam saturat de scandalurile provocate de Cotroceni si a decis sa actioneze cu mai putin nerv? Oricare ar fi motivatia schimbarii, aceasta este binevenita.

Am si o posibila explicatie: Poate modul in care l-a primit un primar din Maramures i-a dat de gandit presedintelui. "Nu va mai panicati. Acum totul se rezolva. Domnul presedinte e aici, cu noi", a spus edilul localnicilor afectati de inundatii. O fraza simpla, masura a saraciei... cu duhul din intreaga tara pe care o pastoreste de patru ani.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Taximetriștii protestează în București: 100 de mașini în Piaţa Constituției. „Plâng de durere că nu mai au bani să ducă la copii acasă”
Taximetriștii protestează în București: 100 de mașini în Piaţa Constituției. „Plâng de durere că nu mai au bani să ducă la copii acasă”
Șoferii de taxi continuă luni, 4 martie, protestele în Piaţa Constituţiei, cu aproximativ 100 de maşini participante la protest. Preşedintele organizaţiei ANPOTRT, Remus Nedelcu, a...
Armata germană, acuzată că planifică atacarea Podului Crimeea. Înregistrarea publicată de propagandista Margarita Simonian AUDIO
Armata germană, acuzată că planifică atacarea Podului Crimeea. Înregistrarea publicată de propagandista Margarita Simonian AUDIO
Propagandista rusă Margarita Simonian, care are funcția de editor-șef al grupului media Rossia Segodnia și al canalului de televiziune RT, a lansat o înregistrare audio a unei presupuse...
#Traian Basescu, #presedinte, #inundatii, #guvern, #acuzatii , #presedinte