Cine sa anihileze clientela, domnule Basescu? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu, Senior editor
Luni, 09 Mai 2011, ora 13:18
6348 citiri
Cine sa anihileze clientela, domnule Basescu? (Opinii)

Traian Basescu a turnat sambata o galeata de apa rece peste elanul populist care cuprinsese PD-L.

In primul rand, elanul premierului care, in plina campanie interna, nu contenea sa vesteasca iesirea din criza si majorari de pensii si salarii, astfel incat in 2012, an electoral de altfel, bugetarii sa-si recupereze integral pierderile.

Dar si cel al lui Vasile Blaga, care cere demult oprirea reformelor pentru ca ele sunt prea costisitoare din punct de vedere electoral.

"Desi nu s-au incheiat calculele pe trimestrul unu, cele realizate pe primele 2 luni ne indreptatesc sa prognozam 0,4-0,6 in trimestrul I fata de trimestrul IV. Se traduce in iesirea din recesiune. Atentie, din recesiune, nu din criza. Economia nu mai scade, ci isi ia un curs de crestere.

Pentru trimestrul unu al anului 2011 s-a realizat deficitul prognozat extrem de lejer, cu un spatiu inca disponibil de 0,2%, dar spatiul e generat de nerealizarea investitiilor. Aici as vrea sa fiu extrem de clar - avem motive de optimism, dar nu avem dreptul la lipsa de prudenta. Situatia internationala nu ne permite sa spunem 'am trecut pe crestere economica, sa inceapa veselia'. Nu incepe nicio veselie".

Mai mult decat atat, Traian Basescu a anuntat vremuri grele. De aceasta data insa nu pentru oamenii de rand, ci pentru clientela politica, ceea ce reprezinta cu adevarat o premiera si o lovitura in inima pentru PD-L.

"In 2011, obiectivul major (al programului de restructurare n.r.) e optimizarea functionarii intreprinderilor de stat, a regiilor, societatilor cu capital majoritar de stat.

Aici nu am nicio ezitare sa vorbesc public de cateva din societatile care sunt in atentie in anul 2011. Ma refer la companiile energetice Turceni si Rovinari, la Compania Nationala a Huilei, Termoelectrica, Oltchim, Posta Romana si multe altele. De ce le mentionez public? Pierderile lor, arieratele lor sunt platite de fiecare roman. De ce le platim?

Niste domni manageri instalati politic nu au niciun fel de apasare nici legat de pierderi. Ei sunt marii boieri, baronii economiei romanesti. Atrag atentia si regiilor profitabile - faptul ca Romgaz, Transgaz, Hidorelectrica au profit nu spune mare lucru. A realiza profit de 100 de milioane cand ai potential sa obtii 500 de milioane intra in aceeasi categorie cu managerii care realizeaza pierderi", a declarat Traian Basescu.

Cine i-a numit politic pe acesti manageri? Dupa 2 ani si jumatate de guvernare Boc, nu mai poti vorbi decat despre baronii si boierii democrat liberali sau ai aliatilor lor. Niciuna dintre companiile mentionate de presedinte nu are acelasi manager ca inainte de 2008.

Nu ca pana atunci ele ar fi fost mai performante. Nici poveste. Au fost conduse tot de manageri numiti politic si consilii de administratie pline de rubedenii si clienti ai partidelor la putere. Si, pe vremea aceea, PD-L urla din toti plamanii impotriva acestor practici. Iata ca a venit la putere si face exact la fel.

Intamplator sau nu, cele mai multe dintre companiile cu pricina sunt in subordinea Ministerului Economiei, condus din 2008 de Adriean Videanu, personal sau prin interpusi, caci Ion Ariton nu este decat mana lunga a fostului ministru, care nu s-a retras inainte de a securiza functia si profiturile ei.

Practic, declaratia lui Traian Basescu confirma de la cel mai inalt nivel ceea ce se vedea cu ochiul liber demult: PD-L este total pesedizat, iar Emil Boc nu este decat o virgina patroana de bordel. Nu cred, insa, ca avertismentul presedintelui va avea efecte. Caci pana acum n-am vazut vreun caine care sa plece de la macelarie de buna voie.

Chiar nu vad prin ce minune ar putea fi convins un partid romanesc aflat la putere sa renunte la clientela. Si ce daca zice presedintele? Ce parghii are el sa oblige PD-L sa actioneze contrar intereselor baronilor portocalii?

Experienta ne-a aratat ca de fiecare data cand Traian Basescu a cerut asa ceva, a pierdut batalia cu propriul partid. De altfel, chiar in privinta restructurarii si a clientelei a mai facut astfel de declaratii, nu la fel de transante, iar simpla lor repetare, pe un ton tot mai nervos, arata cat de mult au contat.

Dar Traian Basescu are partea sa de vina pentru ca s-a ajuns aici. Marii baroni ai PD-L nu au aparut din senin, nu s-au autogenerat brusc, ci au crescut sub ochii ingaduitori ai presedintelui, in frunte cu tripleta BVB.

Dar nici cu tinerii nu mi-e rusine. De exemplu, Posta Romana a fost pusa pe butuci de o "eminenta" din Prahova, adica venita de pe feuda Robertei Anastase.

In plus, nu cred ca Traian Basescu nu stia prin ce metode a fost finantata de catre baronii PD-L campania sa prezidentiala. Caci, ne place sau nu, la butoane s-au aflat atunci campionii clientelismului.

Discursul presedintelui este unul de inceput de mandat sau unul de presedinte in opozitie, asa cum s-a intamplat in timpul guvernarii Tariceanu. Dar cat timp omul cel mai de incredere al presedintelui conduce Guvernul Romaniei de doi ani si jumatate, ma tem ca aceste constatari ale lui Traian Basescu, foarte adevarate, de altfel, il incrimineaza in egala masura.

Da, din pacate, cat timp Romania va fi mulsa de clientela, indiferent de culoarea ei, nu vom iesi cu adevarat din criza. Nu cred ca exista insa vreun partid politic care sa vrea macar sa o anihileze.

Citeste si:
Miza alegerilor din Germania pentru România
Miza alegerilor din Germania pentru România
Bucureștiul se teme de o Europă cu mai multe viteze, de o criză economică adăugată la cea sanitară și de complicațiile pe care le poate produce Rusia la periferia estică a UE. România...
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
Ce se întâmplă dacă moţiunea de cenzură va fi respinsă la CCR. Soluția anunțată de USR PLUS
USR PLUS va depune o nouă moţiune de cenzură alături de AUR, în cazul în care Curtea Constituţională va decide că procedura depunerii moţiunii care este deja în Parlament este...
Sursa: Ziare.com
Comentarii
Ghilotina
rank 5
Poi da , Dna Ioana Ene vazuse ca PDL s-a pesederizat inca inainte de-a se naste , inca dinainte de-a lua puterea ..... Nu mai spun ca e diferenta ca de la cer la pamant intre ce spune Presedintele si ce-a inteles Dna IOANA ENE ..