CNS catre Basescu: Secuii nu vor renunta niciodata la autonomie

Joi, 10 Februarie 2011, ora 17:01
3302 citiri
CNS catre Basescu: Secuii nu vor renunta niciodata la autonomie

Consiliul National Secuiesc (CNS) solicita presedintelui Traian Basescu sa inceapa tratative cu reprezentantii secuimii. Organizatia se adreseaza presedintelui prin intermediul unei scrisori deschise in care subliniaza ca secuii nu vor renunta niciodata la autonomie.

Liderii CNS atrag atentia ca negarea si refuzul presedintelui pot crea situatii de urgenta in ceea ce priveste aceasta etnie. Scrisoarea este semnata de opt lideri ai CNS, dar poate fi iscalita de toti cetatenii care doresc infiintarea autonomiei tinutului Secuiesc.

CNS a anuntat ca aceia care doresc sa se alature actiunii, pot obtine scrisorile redactate si plicurile prevazute cu adresa, la birourile organizatiei, dar li se pot alatura si trimitand un e-mail la una dintre cele doua adrese mail specificate.

"Tinutul Secuiesc a fost, este si va fi! Tinutul Secuiesc nu este colonie! Tinutul Secuiesc e etern!", este subliniat in scrisoarea redactata de liderii CNS, adresata lui Traian Basescu.

Semnatarii atrag atentia presedintelui pentru a doua oara (prima scrisoare de acest gen fiind trimisa in februarie 2009) ca "declaratiile sale contrazic dreptul international, sunt in contrast cu acele obligatii internationale pe care Romania si le-a asumat, afecteaza respectul de sine al poporului secui si ar putea crea o situatie de urgenta care ar pune in pericol stabilitatea europeana".

Liderii CNS spun ca prin afirmatiile facute, Basescu si politicul condus de el incearca sa nege o realitate de o mie de ani si existenta comunitatii secuiesti alcatuita de 650 de mii de suflete, citand o Constitutie veche de doar 18 de ani. Semnatarii sublinieaza ca 80 la suta din populatia Tinutului Secuiesc este formata din secui care se considera parte integranta a natiunii maghiare, "a carei existenta se datoreaza cunoasterii sau recunosterii autonomiei teritoriale bazate pe etnicitate de catre puterile dintotdeauna dar si setei de libertate de nestins".

In scrisoare se face referire si la referendumul neoficial din 2007, ocazie cu care secuii si-au exprimat dorinta infiintarii prin lege a "Regiunii Autonome Administrative a Tinutului Secuiesc", care sa dispuna de propriul corp legislativ.

In scrisoarea adresata presedintelui, conducerea CNS afirma ca poporul secuiesc nu va renunta niciodata la autonomie si atrage atentia ca negarea si refuzul pot crea situatii de urgenta.

"Domnule presedinte! Cu afirmatiile de negare, de refuz, puteti crea, creati, situatii de urgenta pentru poporul nostru secui!", se arata in scrisoare.

Liderii CNS isi exprima speranta ca vor fi multe persoane care vor adera actiunii, semnand scrisoarea adresata lui Traian Basescu.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#scrisoare deschisa CNS Basescu, #autonomie secui Basescu , #presedinte