CNSAS cere Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea. UPDATE Cum a reactionat

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 17:23
19232 citiri
CNSAS cere Curtii de Apel Bucuresti sa constate ca Traian Basescu a colaborat cu Securitatea. UPDATE Cum a reactionat
Foto: Facebok/ Traian Basescu

CNSAS a sesizat astazi Curtea de Apel Bucuresti cu o cerere de constatare a calitatii de lucrator/colaborator al Securitatii in cazul fostului presedinte Traian Basescu.

Dosarul a primit numarul 3160/2/2019, dar nu s-a stabilit inca primul termen de judecata, potrivit oficialilor Curtii de Apel Bucuresti.

Traian Basescu a fost ales ca europarlamentar la alegerile din 26 mai.

UPDATE 17:27 - Fostul presedinte a reactionat, miercuri, dupa sedinta conducerii PMP, ca nu are nicio teama.

"Arhiva eu am dat dispozitie sa fie predata, dupa cum se stie. Documentele sunt din 2006 predate. Vom vedea, nu pot sa speculez. Nu am nicio teama, ar fi fost descoperit pana acum. Poate fi o interpretare", a declarat Traian Basescu.

El a adaugat ca nu poate da detalii despre ce cuprinde dosarul pentru ca nu l-a vazut.

"Nu va pot spune ce cuprinde dosarul pentru ca nu l-am vazut. Nu am vazut dosarul trimis in instanta. O sa-l vad cand e disponibil sa fie vazut si o sa ma pronunt public, desi nu am de gand sa fac un circ mediatic din el, ci am de gand sa ma judec cat mai repede, o sa vedem ce apare. Dar astazi a aparut ca s-a trimis dosarul, eu am verificat chiar inainte sa vin si nu era inregistrat pe ECRIS, sistemul de evidenta al Curtii de Apel - Sectia Contencios, de la Bucuresti (...) ", a afirmat Basescu.

Pe 12 mai el spunea ca nu a fost inca citat si a reluat afirmatiile conform carora va merge in instanta cand va fi chemat. El preciza ca are cinci adeverinte de necolaborare cu Securitatea, emise cu ocazia altor candidaturi ale sale si ca in 2002 a fost invitat la CNSAS sa ofere niste lamuriri, dar ca de aceasta data nu a fost solicitat.

La inceputul lunii mai, CNSAS mentiona ca o persoana poate fi considerata colaborator/lucrator al Securitatii numai in urma pronuntarii, de catre instanta competenta, a unei hotarari definitive care sa ateste aceasta calitate.

"Colegiul a adoptat nota de constatare si a dispus introducerea la Sectia de contencios administrativ si fiscal a Curtii de Apel Bucuresti a actiunii in constatare pentru stabilirea calitatii de colaboratoral Securitatii pentru urmatoarea categorie de persoane: art.3 lit.b, art.5 alin.1 (deputat sau senator in Parlamentul Romaniei, membru in Parlamentul European - 1 persoana", a anuntat CNSAS.

Citește și:
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
De când se vor putea vaccina antigripal românii în farmacii. Anunțul ministrului Sănătății
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a anunțat luni, 3 octombrie, că românii s-ar putea vaccina antigripal în farmacii din acest an. Ministrul a precizat că autoritățile...
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Mesajul lui Klaus Iohannis după ce a ”uns-o” pe Ligia Deca la conducerea Ministerului Educației VIDEO
Fostul consilier prezidenţial Ligia Deca a depus luni, 3 octombrie, jurământul de învestitură în funcţia de ministru al Educaţiei, la Palatul Cotroceni. În cadrul ceremoniei,...