CNSAS da a patra adeverinta de necolaborare a lui Basescu cu Securitatea (Video)

Joi, 13 Februarie 2014, ora 10:04
8173 citiri
CNSAS da a patra adeverinta de necolaborare a lui Basescu cu Securitatea (Video)
Foto: ziuaconstanta.ro

Colegiul CNSAS a decis pentru a patra oara ca Traian Basescu nu a fost colaborator al Securitatii. Noua decizie vine ca urmare a unei solicitari adresate Colegiului de cotidianul Ring.

Adeverinta va fi data publicitatii in cursul zilei de joi, dar informatiile au fost prezentate in premiera de jurnalistii de la Evenimentul Zilei.

Conform sursei citate, concluziile CNSAS au venit dupa consultarea a doua noi documente descoperite in arhive, mai exact doua rapoarte profesionale transmise de Traian Basescu in perioada in care era reprezentant NAVROM.

Florian Bichir, membru in Colegiul CNSAS, a declarat la postul B1TV, ca aceasta este cea de a patra confirmare oficiala a faptului ca Traian Basescu nu a fost colaborator al Securitatii. El a precizat ca verificarea s-a facut la solicitarea jurnalistilor de la cotidianul Ring. Conform legii, in cazul unei astfel de solicitari se verifica in arhivele primite intre timp la CNSAS daca au aparut noi documente in care apare numele celui cercetat.

"Au aparut doua documente noi care au fost studiate de colegii de la cercetare si ca urmare a verificarilor facute s-a ajuns la decizia clara, univoca, ca nu poate intra ca si colaborator al politiei comuniste", a declarat Florian Bichir referindu-se la presedinte, precizand ca la CNSAS sosesc in continuare arhive noi de la detinatorii de dosare (SRI, SIE, Serviciul Arhive si Documentare Militara).

Bichir a confirmat faptul ca este vorba despre doua noi rapoarte din calatoriile lui Traian Basescu si a precizat ca adeverinta va fi publicata in curand pe site-ul CNSAS, decizia colegiului putand fi contestata la Curtea de Apel.

Conform legii, o persoana poate fi reverificata in urma unei solicitari, iar daca nu apar documente noi, se mentine decizia anterioara. "Primim asupra unor oameni cereri si de 2-3 ori pe saptamana", a dezvaluit Bichir, explicand ca in cazul in care nu apar informatii noi se mentine decizia anterioara, in baza "autoritatii lucrului judecat".

La randul sau, jurnalistul Malin Bot a precizat ca documentele aflate in posesia Evenimentului Zilei arata ca noua adeverinta a fost data in baza unor rapoarte care include aspecte economice si comerciale din perioada in care Traian Basescu detinea o functie la Navrom si ele "nu fac referire la atitutini specifice regimului comunist".

In schimb, in aceste rapoarte apar mai multe informatii, printre care si faptul ca un cetatean strain ar fi incercat sa dea mita pentru a obtine un contract in exclusivitate, dar a fost refuzat si incidentul s-a raportat mai departe, a mai declarat Malin Bot.

Concluzia la care au ajuns membrii Colegiului CNSAS este ca lui Traian Basescu "nu i se poate atribui calitatea de lucrator/colaborator al Securitatii", se arata in adeverinta CNSAS, jurnalistul precizand ca este a patra verificare care s-a facut cu privire la presedinte, cele anterioare fiind din 21 mai 2002, 23 august 2004 si 26 septembrie 2006, de fiecare data concluzia fiind ca Traian Basescu nu a fost colaborator al Securitatii.

C.B.

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#CNSAS Basescu decizie colaborator, #Basescu colaborator Securitate, #Basescu Securitate Navrom , #presedinte