Coalitia Iohannis - inceputul sfarsitului (Opinii)

Duminica, 12 Februarie 2012, ora 23:07
8994 citiri
Coalitia Iohannis - inceputul sfarsitului (Opinii)
Foto: gandul.info

O paralela intre ultimul roman al lui Albert Camus, La Chute (Caderea), si situatia lui Traian Basescu mi se pare relevanta pentru Romania anului 2012: puternicul avocat Jean-Baptiste Clamence nu acorda ajutor unei femei aflate pe punctul de a se ineca, iar gestul ii paralizeaza acestuia orice incercare ulterioara de remontare psihica.

La fel, refuzul de a aduce la guvernare coalitia Iohannis in 2008 a fost greseala fatala a regimului actual. Pentru ca n-a fost vorba de ratiuni de stat sau temeiuri constitutional-juridice, ci de vointa personala.

Elitele din presa si politica au facut legatura cu legitimarea chinuita a Aliantei DA in 2004, cand castigatorul de drept al alegerilor, PSD, cu grave probleme interne, a considerat ca nu i-ar strica 4 ani de opozitie si nu si-a revendicat victoria. In plus, reusita Aliantei s-a datorat prim-ministeriatului Tariceanu, politician echilibrat si bine ancorat in economie.

Locomotiva nu mai pleaca din gara

Au mai fost pana atunci greseli, dar nu susceptibile sa genereze o asemenea teribila capcana, incat sa nu-si termine al doilea mandat la Cotroceni. Dupa referendumul din 2007, jocurile cu puterea si abuzurile s-au inmultit, iar steaua lui Basescu a inceput sa coboare. Daca pe atunci i-a fost locomotiva puternica propriului partid, de la finele lui 2008, l-a tras in jos spre cifrele din 2001-2002.

Odata consumat momentul Iohannis, analistii si politologii au cam anticipat ce urmeaza, singura necunoscuta fiind legata de timp, iar dupa castigarea cum-necum a celui de-al doilea mandat, previziunile s-au adeverit.

Presa vorbea de excese autoritariste si furt de voturi, mai intai cu fereala, acum pe de-a dreptul, iar institutiile implicate in campanii electorale au tot amanat sa faca lumina, ceea ce a dus la intinderea infectiei.

Neamtul Iohannis a luat teapa

La aproape 4 ani de atunci, lucrurile pot fi intelese cu claritate: majoritatea alcatuita din PNL si PSD ar fi dat un suflu nou economiei, ar fi reaprins speranta unei populatii favorabile schimbarii, iar figura "neamtului corect si gospodar" ar fi deschis realmente usile batranei Europe si poate criza ne-ar fi ocolit. Oricum, am fi fost mai aproape de Polonia decat de Grecia.

Temandu-se sa guverneze in coabitare cu Opozitia, presedintele si-a numit un executiv de yesmeni si man(t)uitori experti in bugete de stat, iar buna guvernare a fost perorata doar la televizor. S-au scos pe banda rulanta legi reformatoare prin angajarea raspunderii, dar ele n-au avut alte consecinte decat inasprirea conditiilor de trai si politizarea generalizata a functiei publice.

La sfarsit a fost razboiul

In schimb, a declansat un razboi furibund terra marique (peste tot) impotriva PSD si a PNL, unite din 2010 in USL, care, cu toate tonele de injurii, atacuri josnice, dosare, procese de intentie, cu toate sumele masive din banutul contribuabilului aruncate pe manipulare si parti-pris-uri publice, nu coboara sub 50% si pace.

Loviturile par coordonate de la Cotroceni, de moment ce respectivele ziare, televiziuni ridica zilnic, pe fata, osanale presedintiei, cu mult mai infame decat pe vremea odiosului, cand mai era oarece decenta.

Din cauza aceasta, intre Opozitie si Putere s-a creat o falie imposibil de trecut, iar negocierile politice specifice unui cadru democratic au fost anulate sine die prin retragerea din Parlament a Opozitiei. Pentru a mai domoli furia multimilor iesite in strada, presedintele s-a pornit sa cedeze.

A incercat diverse variante ale iesirii din incercuire aruncand capete de motoci: Lazaroiu, Baconschi, Boc, dar demonstrantii scandeaza in continuare "Jos Basescu", principala revendicare alaturi de alegeri libere, corecte si anticipate. Ce va fi?

Cu orice pret, Basescu

Zilnic se arunca in batalia politica cei mai grobieni dintre noi. Nu poti ramane indiferent la instruirea expresa a tinerilor pedelisti sa spurce opozantii si sa marsaveasca orice opinie contrarie, orice comentariu civilizat pe forumuri. Oficinele le tin isonul: "umanoizii, primitivii, neispravitii, nemernicii lui Crin autohtonistul limitat, ingamfat si intolerant" (Evz) impreuna cu ciumpalacii, viermii, hienele... dau zilele acestea piept cu "o specie mai evoluata", in fruntea careia se afla marele si tanarul voievod tehnolog, Mihai Razvan Ungureanu... Iata de ce nimeni nu se mai indoieste de "cadere".

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Johannis Basescu Ungureanu, #coalitie alianta USL Putere Opozitie , #presedinte