Codul secret al lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 22 Decembrie 2011, ora 13:58
5568 citiri
Codul secret al lui Traian Basescu (Opinii)

Pacat de aceasta tara ca nu a avut in 22 de ani nici macar un presedinte cu care sa se mandreasca. Pacat macar pentru acei tineri care au murit pe 22 decembrie. Sunt convins ca fata de aceasta idee exista un numar oarecare de persoane care se vor revolta.

Indiferent de dezamagirile suferite din partea lui Traian Basescu, ei continua sa creada in acest om. Iar credinta lor are la baza o presupunere - stie acest om ce face, ce spune. Nu e nimic intamplator, omul are un plan, cu care castigata mereu.

Ei sunt nucleul dur. Credinta oarba si irationala fata de un politician al carui discurs public a ajuns astazi, dupa sapte ani in fruntea tarii, contradictoriu de la o propozitie la alta.

Secretul cel mai mare al lui e ca nu are niciun secret. Iar planul lui perfect de fiecare data e ca nu a avut niciodata unul. A improvizat mereu. A spus doar ce a simtit ca isi doreste lumea sa auda si in rest a jucat la cacealma, pacalind astfel aproape intotdeauna slabii si naivii parteneri de "afaceri".

Prima consecinta a unui astfel de comportament e ca nu te mai ia nimeni in serios, orice ai face sau ai spune. Iar Traian Basescu aici a ajuns. Aparent, nici el nu mai stie astazi ce a spus ieri. Inutil sa rememoram fragmente. Ele constituie regula.

De fapt, omul stie prea bine ce face. Pur si simplu isi muleaza credintele pe interesele personale de moment. Ele se topesc, pe scurt, intr-unul singur - pastrarea scaunului o perioada cat mai lunga. Dar strategia naste monstri. Ultimul si cel mai oribil e comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare.

PDL si-a asumat raspunderea pe comasare, invocand economia bugetului si stabilitatea guvernarii. Am tot sperat sa fie doar un plan tampit electoral, o sperietoare care, odata retrasa, sa induca un sentiment eliberator. N-a fost sa fie. Nici nu s-a racit bine inregistrarea de acum cateva saptamani cand presedintele ii avertiza pe membrii Coalitiei sa nu cumva sa le dea prin cap comasarea alegerilor, fara reorganizare teritoriala, ca va fi jale pe ei. Ba Traian Basescu se jura ca nici macar nu va semna vreo comasare fara regionalizare.

N-a trecut bine de Parlament proiectul, ca presedintele deja ridica in slavi comasarea facuta fara reorganizare. In ochii lui nu se atinge democratia, cat timp se pastreaza stabilitatea. Cine sa se mai simta deranjat, cand poporul e atat de obosit si dezinteresat incat nu i-ar mai pasa nici daca nu s-ar mai tine deloc alegeri. Ori obosit a ajuns tocmai din cauza unor astfel de declaratii contradictorii care decredibilizeaza total.

In lipsa unei viziuni si a unui program ferm, presedintele ofera degringolada si haos total. Din bulibaseala rezultata, el este singurul care nu mai are ce pierde. In rest, clasa politica se decredibilizeaza usor-usor, in intregime. Cum numai el nu are ce pierde, tot presedintele e si singurul castigator al strategiei parjolirii discursului public. Mai concret, asa au fost arse toate ideile, credintele si cea de pe urma farama de coerenta si stabilitate.

Aruncand in continuu soparle, farse si declaratii care se bat cap in cap, informari aproximative si dezinformari - documentul UE publicat in urma intalnirii liderilor de la Bruxelles dovedeste inca o data cat de "inexacte" au fost concluziile presedintelui - Traian Basescu a reusit de minune sa compromita intreaga clasa politica. Desigur, adevaratii pierzatori si invinsi sunt reprezentantii Opozitiei, care ar fi trebuit sa beneficieze cel putin de votul negativ.

Facand din critica singurul sau program, presedintele a convins pe toata lumea ca de sapte ani se afla in Opozitie, nu la guvernare. Acum induce ideea ca, din momentul in care va scapa tara de maghiari, va reusi in toate cele in care a esuat pana astazi. Adica, aproape in toate. Pentru ca interesul i-a fost sa detina puterea, implicit prin complicitatea UDMR, si nu sa lase in urma macar o singura realizare.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...