Alegerea lui Traian Basescu (Opinii)

Luni, 12 Septembrie 2011, ora 19:14
10239 citiri
Alegerea lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Reuters

Exista suficiente indicii ca presedintele Basescu va merge in cursul acestei saptamani la capatul "axei" pentru care si-a exprimat optiunile sale in materie de politica externa: Washington. Ar fi prima sa vizita in mandatul Obama. Data cea mai vehiculata este 13 septembrie. Sursele care se ocupa de posibilitatea acestui tete-a-tete prezidential afirma ca intrevederea oficiala se va concentra pe "acorduri militare importante."

Unul din ele vizeaza eventuala semnare a tratatului privind scutul antiracheta. Acest subiect este recunoscut ca facand parte din capitolele sensibile inscrise pe agenda Kremlinului. Consecventa privitoare la alegerea de catre domnul Basescu a polului vestic de putere, drept punct cardinal al relatiilor externe, este de netagaduit.

Poate chiar o lipsa a echivocului vecina cu inflexibilitatea. Firava mentiune a sefului statului despre infiriparea unui dezghet de natura politica intre Bucuresti si Moscova a venit la pachet, mai degraba ca o apreciere legata de negotul dintre cele doua state. Un fel de "intai asta, mai vorbim pe urma!"

La randu-le, vexati de cateva remarci acre ale presedintelui roman la adresa balsaiei Rusii, Medvedev si Putin nu dau trei ruble pe o oarece amicitie cu Romania. Candva Potemkinul flotei comunismului mondial, colosului euro-asiatic ii rugineste carena in apropierea celui mai estic port al Organizatiei Nord Atlantice. Lucru greu de digerat pentru cioloveci.

Revenind la preconizata excursie a domnului Traian Basescu, in cuprinsul proiectului de dialog cu omologul sau american, se va regasi tema eliminarii vizelor pentru cetatenii romani. Alaturi de Polonia si Bulgaria, tara noastra face parte din nefericitul trio al Uniunii Europene care nu se afla inclus in programul Visa Waiver.

Dupa cum este stiut, Romania si Statele Unite au fost semnatarele Declaratiei comune ale regimului privitor la vize. Demersul a ramas "in conservare", fara efectele concrete asteptate. Solutionarea nici macar nu mai face parte dintr-un apropiat orizont de timp. Asadar, deocamdata, declaratiile optimiste ale sefului diplomatiei romane Baconschi si cele apartinand ambasadorului Gittentstein se vad temperate.

Un punct comun de discutie intre liderii celor doua state este cel referitor la atitudinile, divergente in prezent, fata de provincia Kosovo. Americanii au fost printre primii care au recunoscut independenta teritoriului certat cu Serbia.

Romania a spus NU si se afla in acelasi status quo de sustinator al traditionalului prieten de la sud-vest. Mai mult, Bucurestiul a intervenit la Curtea Internationala de Justitie in favoarea lui, ceea ce a determinat recunostinta sarbilor.

O alta problema nerezolvata este aceea a achizitionarii de avioane F-16. Cumparatura a primit aprobarea CSAT in martie 2010, dar s-a oprit in pragul magazinului, din cauza refuzului premierului Emil Boc, pe motiv de parale lipsa.

Alt aspect ce urmeaza a fi lamurit la Washington are in vedere presupusa existenta a unei inchisori secrete CIA pe teritoriul Romaniei, in septembrie 2008. Subiectul acestor carcere apartinand Statelor Unite a revenit in forta pe mai multe meridiane si canale diplomatice.

Nu in cele din urma, prezenta trupelor noastre pe ostilele scene conflictuale din Irak, Afganistan si alte zone ale mapamondului va constitui prilej de discutii intre Traian Basescu si Barack Obama.

Singura dilema ce planeaza asupra intalnirii rezida din faptul ca site-ul Casei Albe nu sufla niciun amanunt despre actiunile de saptamana aceasta ale presedintelui american si adjunctului sau. Cum, de asemenea, nu se regasesc date pe site-ul Departamentului de Stat al SUA care sa mentioneze ceva legat de intentiile lui Traian Basescu.

O pavaza impotriva unei rachete lansate dinspre Soare-Rasare nu strica la casa omului (vulnerabil). Pentru a munci pe ruble la maturatul Pietei Rosii nu e nevoie de viza. Rusii au plecat demult si cu coada intre picioare din Afganistan. KGB-ul nu mai are pivnite in Bucuresti, iar avioanele Suhoi consuma prea lacom kerosenul.

Suficiente argumente sa consider ca este recomandabil sa admiri capitala de pe malul raului Potomac, in locul Muzeului Puskin, dedicat celui care scria in 1821 ca: "Dunarea este adevaratul hotar dintre Rusia si Turcia." Macar din aceste puncte de vedere, domnul Basescu a ales inspirat.

E mai bine sa-ti afli calea cu un licurici decat s-o cauti cu lumanarea pe niznai, iar lumina nu vine intotdeauna de la Rasarit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Obama, #Basescu Washington, #Basescu vizita SUA , #presedinte