Ati vota un om de cultura la presedintia Romaniei? Dezbatere Ziare.com

Joi, 04 August 2011, ora 08:49
6061 citiri
Ati vota un om de cultura la presedintia Romaniei? Dezbatere Ziare.com
Foto:helardsun.com.au

Traian Basescu anticipeaza ca romanii vor dori ca viitorul presedinte sa fie "un intelectual cu viziune", "un om cu o greutate culturala considerabila" si "deschis la minte". In schimb, Andrei Plesu crede ca romanii voteaza doar in functie de cat de simpatic e candidatul si de cate promisiuni face. Cat de importanta credeti ca trebuie sa fie "greutatea culturala" a viitorului presedinte al Romaniei?

"Poate romanii vor un alt tip de presedinte. Pana acum au avut asa: Ion Iliescu - socialism cu fata umana, Emil Constantinescu si eu: presedinte - jucator. Poate nu mai vor unul jucator, poate vor un intelectual cu viziune", a declarat Traian Basescu intr-o emisiune la Pro TV, completand ulterior, la "Nasul": "Cred ca vor vrea un om cu o greutate culturala considerabila, cred ca vor vrea un om de cultura care sa le dea si impresia ca e deschis la minte".

Seful statului a dat si doua exemple concrete, Teodor Baconschi si Cristian Preda, subliniind ca "Baconschi este un intelectual bine definit".

Fostul sau consilier prezidential Andrei Plesu a ironizat declaratiile presedintelui, spunand ca sunt de fapt un fel de a spune "bine, daca eu nu sunt bun, luati-va intelectuali, sa vedeti ce fericiti o sa fiti voi, cand o sa vina un baiat cu carte multa, cu capul mai mare decat palaria, sa vedeti voi atunci ce o sa va distrati. Eu atata pot...".

Andrei Plesu: Basescu avea o forma de curaj, nu o mai are

"Intai ca nu exprima o convingere adanca a lui si in al doilea rand ca nu e asa usor. Nu vad foarte multe solutii posibile. Exista cateva si, eu personal, daca o sa am de ales intre un intelectual si ce stiu eu ca exista pe scena politica, atunci am sa votez cu intelectualul. In fond nu strica sa avem la varf si unul care are o educatie, un exercitiu al analizei, care a si citit cate ceva. Nu strica", a declarat Andrei Plesu.

Nu strica, e adevarat, dar cat de posibil este ca un intelectual de varf sa ajunga presedinte al Romaniei? Ce calitati suplimentare trebuie sa detina acesta ca sa ocupe cea mai inalta pozitie in stat si sa isi duca la bun sfarsit cu succes mandatul incredintat de popor?

In interviul citat, Andrei Plesu a punctat cateva dintre ele: carisma, un anumit fel de a se comporta si de a vorbi firesc cu oamenii, angajamentul real in interesul cetatenilor, dar si curajul de a pierde. "Nu reusesti sa ajungi la celalalt daca esti umflat de tine insuti", a mai remarcat Plesu referindu-se la egolatria specifica intelectualilor de varf.

Opinii similare despre acest subiect au exprimat pentru Ziare.com deputatul PNL Adriana Saftoiu, fost consilier prezidential, si Alexandru Athanasiu, fost senator al PSD si membru in Comitetul Executiv al partidului, pe care, la inceputul acestui an, Vasile Dancu il dadea drept posibil candidat la presedintie al PSD, caracterizandu-l drept "un candidat de stanga clasic, cu pedigree,un intelectual tot mai prezent in spatiul televizual al politicii".

Cristian Diaconescu, candidatul-intelectual cu prima sansa la prezidentiale - Rezultatele sondajului

Adriana Saftoiu: Orice presedinte trebuie sa fie un intelectual

"Pe fond, un presedinte trebuie sa fie un intelectual, dar eu prin asta inteleg un om care are studii, un om educat, un om care e intr-o continua reflectie, intr-o continua formare, care incearca sa isi depaseasca limitele.

Orice presedinte ar trebui sa fie intelectual. Daca, din pacate, noi reducem ideea de intelectualitate la cateva nume, care sunt certificate intr-un anumit moment, discutia e falsa.

Din punctul meu de vedere, un om de cultura poate candida la aceasta functie, dar el trebuie sa fie si un om de actiune, care sa fie ferm, sa poata sa isi asume decizii dure. E nevoie de o combinatie, un om de cultura caruia ii lipsesc celelalte date nu este eficient.

Nu e vorba despre faptul ca electoratul roman nu este pregatit sa voteze un astfel de candidat. Nu stiu cine ar vota doar un om de cultura, care sa nu aiba datele necesare, sau invers. S-a mai intamplat, dar noi nu suntem totusi Elvetia sau Cehia.

Desi, la prima vedere Vaclav Havel poate sa fie catalogat doar un om de cultura, cine citeste de pilda "Scrisorile catre Olga", scrisorile lui din inchisoare, va vedea un om inclinat foarte mult catre reflectie si formare, dar si un om foarte activ".

Sebastian Lazaroiu: Baconschi si Voinescu corespund profilului de presedinte intelectual

Alexandru Athanasiu: Presedintele trebuie sa fie un om onest, patriot, puternic, curajos, vizionar

"Eu am mari dubii in legatura cu acest concept, de intelectual. Fiecare da o conotatie, o intelegere, de multe ori diferita termenului de intelectual. Poate fi o persoana care are o activitate pe care o desfasoara utilizand mai mult creierul decat muschii, un intelectual poate sa fie pentru unii un tanar absolvent al unei institutii de invatamant universitar. E un termen ambiguu, genereaza mult echivoc, pentru unii creeaza admiratie, pentru altii creeaza dispret.

Dupa mine, problema celui care ocupa demnitatea cea mai inalta intr-un stat republica, presedintele, trebuie sa aiba alte trasaturi, si de caracter si cognitive.

In opinia mea, un presedinte trebuie sa fie un om care prin experienta documentata a vietii lui de pana la alegeri sa fi dovedit onestitate in actele lui, in faptele lui, adica un om corect, care pus in fata diferitelor imprejurari dificile ale vietii, ale unor greutati, a incercat sa fie intotdeauna de partea corecta a lucrurilor, care nu inseamna neaparat de partea legala a lucrurilor, pentru ca nu intotdeauna legalitatea acopera si corectitudinea sau morala. Deci sa fie un om moral, care sa fi fost dovedit ca a luat decizii corecte.

In al doilea rand, sa fie un patriot, sa isi iubeasca tara. Inteleg prin patriotism nu declamatii, ci acte care sa serveasca interesului national. Acest lucru are ca premisa obligatorie cunoasterea foarte bine a istoriei tarii lui, a obiceiurilor oamenilor, a sensibilitatii poporului. Un presedinte de tara trebuie sa cunoasca foarte bine istoria patriei.

In al treilea rand trebuie sa fie un om legitimist, care se supune regulilor fundamentale de organizare si funtionare ale statului pe care il reprezinta in calitate de presedinte, si nu un presedinte care sa intre in raspar cu regulile care ii deseneaza atributiunile functionale si pozitionarea fata de institutiile statului. Orice inceput de nerespectare a regulilor este debutul intr-un regim care tinde a deveni autoritar.

In al patrulea rand, de data aceasta ca trasaturi personale, ar trebui sa fie un om politic cu un caracter puternic, care sa nu se sperie. Prin definitie, un presedinte este cel mai important om politic, chiar daca este "aseptizat" prin faptul ca nu mai este membru al unui partid. El trebuie sa nu se sperie de dificultati si care sa fie oricand gata de a-si asuma eventual riscul vietii, daca lucrurile iau intorsaturi neplacute. Un politician de varf trebuie sa stie ca pentru convingerile lui, pentru functiunile pe care le exercita, se poate la un moment dat sa plateasca chiar cu propria viata.

Pentru asta trebuie sa ai curaj si ca sa ai curaj trebuie sa stii de la inceput despre ce e vorba, trebuie sa dovedesti ca esti un om cu un caracter puternic, care inseamna si posibilitatea de a-ti asuma si lucruri foarte neplacute.

De asemenea, presedintele trebuie sa fie un om cu viziune. Ne trebuie un om care sa proiecteze dezvoltarea acestei tari nu pentru generatiile mature de astazi, ci pentru copiii copiilor nostri. Trebuie sa stie cat se poate de exact la ce destinatie doreste sa duca Romania in 20-30 de ani. Degeaba este curajos,daca nu ai viziune, pentru ca dai cu capul in perete, cu curaj, dar nu deschizi nicio perspectiva acelei tari.

Acest popor a avut niste idealuri, eu refuz sa cred ca astazi traieste numai din cosmaruri, din prezentul asta imediat. Unui popor trebuie sa ii dai si idealuri, nu poti doar sa ii organizezi batutul pe loc din picior, trebuie sa ii organizezi marsul spre o destinatie cat mai profitabila pentru el.

Si, dincolo de toate, trebuie sa fie un om care sa creeze empatie, un lider care sa creeze rezonanta in mediu in care actioneaza, si in relatiile cu institutiile statului roman, dar si in relatiile cu conducatorii celorlalte state. Nicolae Titulescu era o persoana care crea aceste punti de dialog, de admiratie, de respect, si prin asta servea si intereselor Romaniei. Trebuie sa fii o persoana placuta, o persoana respectata pentru ce face si spune.

Poate este o imagine idilica, dar problema Romaniei astazi nu este ca romanii nu vor vota asa ceva niciodata sau peste trei ani. Problema este ca una din obligatiile fundamentale, dupa parerea mea, a leadership-ului este de a oferi exemple. Daca noi am avea o clasa politica care in majoritatea ei sa aduca in spatiul public modele de acest tip, cu siguranta ca si cei tineri, dezinteresati de politica, sau interesati sa paraseasca tara in numar cat mai mare se vor opri din drum, macar de curiozitate. Problema este sa formam comportamente corecte si aceasta indatorire revine leadership-ului.

Romanii vor alege un asemenea om, daca in societatea romaneasca vor aparea. Ei exista. Depinde de ce propunem ca modele de urmat. Daca noi vedem lideri care isi vad doar de interesul propriu si doar de el, lenesi, puturosi in gandire, lenesi in actiune, si prea interesati de proximitatile lor de orice tip si nu de viitorul tarii, sigur ca in 2014 vom alege ceea ce piata ofera".

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Are nevoie Romania de un "presedinte-om de cultura", asa cum a fost Vaclav Havel pentru Cehia? A fost sau nu Emil Constantinescu un "presedinte-intelectual"? De succes sau dimpotriva? L-ati mai vota inca o data? Care dintre urmatorii ar fi cel mai bun "prezidentiabil-intelectual", conform criteriilor exprimate anterior in articol?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#alegeri presedinte, #presedinte intelectual, #candidati presedintie 2014 , #presedinte