Basescu a vorbit in Parlament despre importanta Schengen. Alesii n-au fost impresionati

Marti, 12 Martie 2013, ora 17:13
7084 citiri
Basescu a vorbit in Parlament despre importanta Schengen. Alesii n-au fost impresionati

Presedintele Traian Basescu le-a vorbit, marti, parlamentarilor despre importanta aderarii Romaniei la Spatiul Schengen, reiterand, in acest sens, ca alesii trebuie sa faca totul pentru a indeplini cerintele Comisiei Europene.

Acesta a fost primul discurs pe care seful statului l-a sustinut in fata noului Legislativ. Ultima data cand presedintele Basescu s-a adresat plenului reunit al Parlamentului a fost pe 6 iulie 2012, cand cele doua Camere au votat suspendarea sa din functie.

Basescu, in Parlament: Va propun un plan de actiune

Presedintele a vorbit despre cele trei obiective majore pe care le are Romania de atins pentru o deplina integrare in UE: stat de drept, adoptarea euro, intrarea in Schengen. In acest sens, el a afirmat ca adoptarea euro in 2015 nu mai este un obiectiv realist, ci el trebuie repozitionat impreuna cu BNR.

In ceea ce priveste intrarea in Schengen, Traian Basescu a reamintit ca ne-am asumat in tratatul de aderare acest obiectiv si a explicat ca, desi indeplinim toate criteriile tehnice, exista state europene care isi leaga acordul de raportul MCV.

Prim-ministrul Victor Ponta a fost prezent la sedinta de plen, precum si multi dintre parlamentarii PSD. Si parlamentarii UDMR au fost in sala.

Premierul a comentat ulterior declaratia presedintelui potrivit careia ministrii penali ar trebui indepartati din Guvern, afirmand ca ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, este important doar pentru Traian Basescu si pentru presa, nu insa si pentru Uniunea Europeana.

Totodata, prim-ministrul a explicat ca nu putea lipsi de la discurs, asa cum nici presedintele tarii nu ar fi putut sa nu fie prezent la investirea Guvernului. Totodata, seful Guvernului s-a declarat un "euro-sceptic" si i-a criticat pe consilierii si sustinatorii lui Basescu, numindu-i "fripturisti", deoarece nu au criticat si modificarea Constitutiei din Ungaria, in calitate de "mari sustinatori ai statului de drept".

Liberalii si conservatorii au boicotat, insa, discursul presedintelui. Presedintele Senatului, Crin Antonescu, a afirmat ca, in opinia sa, Basescu nu este un presedinte legitim al Romaniei si, ca atare, nu este interesat sa-i asculte mesajul. Seful PNL a laudat, de asemenea, decizia senatorilor liberali de a nu participa la sedinta din Parlament.

Ziare.com v-a prezentat, in format LIVE TEXT, desfasurarea evenimentelor:

16:15 Senatorul PNL Puiu Hasotti a spus ca discursul lui Traian Basescu a fost "ca un fel de tablele lui Moise pe care le stiam deja".

"A fost ca un fel de tablele lui Moise pe care le stiam deja - invataturile si cele zece porunci ale lui Moise. Au fost cateva porunci, care nu mai sunt porunci pentru ca le stie toata lumea, pe care ni le-a spus acum domnul presedinte. Eu am urmarit discursul la televizor. Din cate stiu eu, niciun parlamentar al PNL nu a participat la aceasta sedinta de plen comun a Camerei Deputatilor si Senatului", a spus liderul senatorilor PNL, potrivit Agerpres.

16:10 Senatorul PSD Petru Filip a apreciat discursul presedintelui Basescu, dar a subliniat ca acesta trebuia sa aiba loc in urma cu opt ani, cand seful statului si-a inceput mandatul.

"Tonul discursului presendintelui a fost schimbat fata de cum se adreseaza de obicei, este ca o haina politica pe care o imbraca. A folosit cuvantul 'noi' si constructia 'am rugamintea', ceea ce rareori se intampla. Dar ma deranjeaza ca acest discurs impaciuitor intre institutiile statului nu a fost facut acum opt ani, cand a inceput mandatul", a spus Petru Filip, la Realitatea TV.

16:05 Senatorul PSD Mircea Geoana nu a fost impresionat de discursul presedintelui, afirmand ca nu a fost niciun mesaj nou in adresarea acestuia in fata Parlamentului.

"A fost un mesaj totalmente predictibil, mi s-a parut banal, nu a fost nimic nou. Nu a venit sa intinda o ramura de maslin catre nimeni. (...) Pana in 2011, nu a existat nicio urma de indoiala privind la soliditatea angajamentului Putere-Opozitie. Apelul meu catre Basescu este de a intelege ca miza politica paleste cand vorbim despre interesul mai larg al tarii. Mi se pare perfid si periculos", a spus fostul ministru de Externe, la Romania Tv.

"Este un jucator politic abil, chiar daca este epuizat. Are doua obiective: sa sparga USL si sa incurajeze un succesor", a completat Geoana.

Acesta nu crede ca presedintele Senatului, Crin Antonescu, ar fi trebuit sa fie prezent la discurs, apreciind insa ca el, daca ar mai fi fost liderul senatorilor, ar fi participat la acest mesaj al lui Basescu.

15:59 "Eu sunt un euro-optimist. Eram foarte curios daca toti marii sustinatori ai statului de drept de langa presedinte s-au apucat sa critice si Ungaria, dupa ce au modificat Constitutia. Niste fripturisti, care in Romania spun una si la Bruxelles spun alta", a mai punctat prim-ministrul, facand referire, printre altii, la Monica Macovei.

15:50 "Eu nu puteam sa lipsesc de la discursul presedintelui. Ganditi-va ca la investirea Guvernului nu era prezent presedintele. (...) Nu comentez discursul presedintelui", a mai spus Victor Ponta.

15:47 "Presedintele Basescu a vorbit in Parlament despre obiective importante ale Romaniei, pe care Guvernul pe care il conduc le sustine in totalitate", a spus prim-ministrul Victor Ponta, la iesirea din sala.

Referitor la reiterarea cerintelor sefului statului ca ministrii cu dosare sa fie indepartati din Guvern, Ponta a spus ca doar Basescu si presa se intereseaza atat de ministrul Fenechiu, dar ca liderilor UE nu le pasa.

15:42 Victor Ponta s-a ridicat si vorbeste cu colegii sai social-democrati, printre care ministrul Tineretului si Sportului, Nicolae Banicioiu.

15:40 Traian Basescu a parasit Palatul Parlamentului, fara a mai face vreun comentariu pe holuri.

15:38 Dupa terminarea discursului, Traian Basescu a plecat imediat din Parlament.

15:36 "In mine puteti avea un partener de nadejde", si-a incheiat presedintele Traian Basescu discursul.

15:35 "Romania are nevoie ca poporul ei sa creada in drumul spre Vest, pentru ca nu avem alt drum. Cine are alt drum?", a intrebat seful statului.

15:30 "Ce ne impiedica accesul in spatiul Schengen o stim toti. Unele state leaga acccesul in spatiul Schengen de lupta anticoruptie. (...) Sa facem din intrarea in Schengen un obiectiv de interes national pe care sa ni-l asumam impreuna - Guvern, Parlament, presedinte", a afirmat seful statului, care a cerut, in acest sens, desemnarea conducerii Parchetului General si a DNA in cel mai scurt timp, indepartarea din Guvern a ministrilor cu dosar penal, un statut al parlamentarilor care sa ii aseze pe picior de egalitate cu ceilalti cetateni, precum si implementarea codului penal si a codului de procedura penala.

15:28 Ponta discuta cu ministrul de Interne, Mircea Dusa, in timp ce presedintele Basescu vorbeste de la tribuna.

15:24 Traian Basescu a sustinut ca Romania indeplineste toate criteriile tehnice pentru intrarea in spatiul Schengen: "Din punct de vedere politic, intrarea Romaniei in spatiul Schengen inseamna ca este o tara stabila".

15:22 "Este esential sa adoptam moneda euro in urmatorii 3-4 ani. Sunt destule voci in politica europeana care vorbesc de creare a doua Europe: o Europa a zonei euro si o Europa a zonei non-euro", a subliniat presedintele.

15:21 "Inainte de a intra in zona euro, avem obligatia de a duce companiile de stat la un nviel de compatibilitate. Introducerea managementului privat, privatizarea companiilor de stat nerentabile sunt esentiale inainte de intrarea in zona euro", a punctat seful statului.

15:16 "Adoptarea monedei euro nu este facultativa, este o obligatie asumata de Romania", a precizat seful statului, care a adaugat ca anul 2015 a devenit nerealist privind adoptarea monedei unice europene.

15:14 Printre lucrurile cerute de Traian Basescu sunt modificarea Constitutiei, o noua lege electorala si o noua lege a sanatatii, precum si reorganizarea administrativa.

15:11 "Despre apartenenta noastra la Uniunea Europeana, vreau sa va vorbesc astazi", a spus Traian Basescu. Acesta vrea sa vorbeasca despre un stat modern, despre adoptarea monedei euro si despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen.

15:10 Presedintele Traian Basescu si-a inceput discursul. In fata lui Basescu, aflat la tribuna, senatorul Ghise a ridicat un tricou pe care scrie "Poporul este suveran".

15:08 Presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a supus la vot ordinea de zi. Au fost 200 de voturi pentru si unul impotriva. In sala sunt prezenti 391 de parlamentari. Zgonea l-a invitat la tribuna pe presedintele Traian Basescu.

15:06 Senatorul PNL Ioan Ghise ia cuvantul la tribuna Parlamentului.

"Parlamentul sa adopte procedura de urmat, Parlamentul sa adopte procedura privind demiterea presedintelui Traian Basescu", a spus Ghise.

15:05 Prim-ministrul Victor Ponta a ajuns si el la Parlament si s-a asezat alaturi de ceilalti colegi din PSD.

15:00 Presedintele Traian Basescu a ajuns la Parlament, fiind intampinat de presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea.

14:55 Parlamentarii PSD sunt in sala, cei ai PNL au plecat. Ambasadorul Germaniei va participa la discursul presedintelui, potrivit Romania TV.

14:50 - Seful grupului senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a anuntat la Antena 3 ca foarte putini parlamentari social-democrati vor asista la discursul lui Traian Basescu din Parlament. El a tinut sa precizeze ca nu le-a fost impusa aceasta decizie.

14:48 - Consilierii lui Traian Basescu au ajuns la Parlament.

14:35 - Fostul ministru de Interne Traian Igas considera ca prim-ministrul Victor Ponta trebuie sa tina cont de recomandarile privitoare la MCV si Schengen, altfel Romania nu are nicio sansa de aderare.

"Premierul Ponta trebuia sa tina cont de observatiile facute pe MCV si recomandarile care ni s-au facut sa fie o prioritate. Daca vom reusi sa facem aceste progrese de care se face referire in raport, aderarea la Schengen poate fi indeplinita. Daca nu tinem insa cont de aceste recomandari, nu avem nicio sansa sa aderam la Schengen", a explicat senatorul PDL, la B1 TV.

14:15 - Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a spus ca parlamentarii Uniunii vor fi prezenti in sala, deoarece prin respectul aratat Presedintiei se ridica credibilitatea Parlamentului.

"Nu comentez absenta presedintelui Senatului, este treaba lor, vreau sa raman la o distanta destul de mare fata de ceea ce se intampla in USL, este decizia lor. Noi vom fi in sala, majoritatea colegilor aflati in Bucuresti, pentru ca este vorba despre respectul fata de institutia prezidentiala. Daca noi vrem sa ridicam credibilitatea Parlamentului, trebuie sa oferim si noi respect altor institutii ale statului", a spus deputatul UDMR, la Digi 24.

13:55 - Fostul ministru al Finantelor Gheorghe Ialomitianu spune ca prezenta parlamentarilor la discursul sustinut de seful statului era un gest de normalitate si arata ca institutiile statului functioneaza.

"E vorba de responsabilitate din partea parlamentarilor, pentru ca nu poti sa ignori anumite actiuni venite din partea presedintelui.

In tara asta, institutiile trebuie sa functioneze. Iar un mesaj al presedintelui trebuie luat in seama, pentru ca Parlamentul nu functioneaza normal. Era un gest de normalitate pentru ca toti parlamentarii sa fie prezenti, mai ales ca cei din UE considera ca institutiile statului nu functioneaza. Daca sustinea premierul Ponta un discurs, parlamentarii PDL il ascultau", a declarat deputatul PDL, la B1 TV.

13:45 - Senatorul PC Dumitru Pelican a spus ca parlamentarii conservatori nu vor participa la discursul sefului statului.

"Nu, parlamentarii PC nu vor lua parte la mesajul presedintelui Traian Basescu. Am considerat ca nu trebuie sa luam parte la mesajul lui Traian Basescu", a spus Dumitru Pelican, la Romania TV, intrebat daca va asista la discursul presedintelui.

13:40 - Senatorul afiliat grupului PDL, Mihai Razvan Ungureanu, a mentionat ca liderul Senatului ar fi trebuit sa asiste la mesajul lui Traian Basescu, in calitate de al doilea om in stat.

"In calitate de presedinte al Senatului, adica al doilea om in stat, pe Crin Antonescu ar fi trebuit sa-l oblige politetea, daca nu politica, sa fie prezent in plen si sa asiste la discursul presedintelui Traian Basescu. Declaratia lui merita o corectura pe care Antonescu refuza sa o faca, din cauza unei logici intortocheate. In calitate de lider PNL poate lipsi, dar in calitate de presedinte al Senatului ar fi fost normal, politicos, sa participe la discurs.

Absenta din Parlament ar putea avea, la un moment dat, efect electoral, insa acest lucru arata caracterul rudimentar cu care face politica Antonescu. N-o faci de dragul presedintelui, o faci pentru ca faci parte din Parlament si pentru ca esti platit pentru asta", a afirmat fostul premier Mihai Razvan Ungureanu.

13:30 - "Este un drept, o prerogativa prevazuta in Constitutia Romaniei, pentru presedinte. Am procedat corect, fara niciun fel de interpretare si fara niciun fel de ezitare. Nu voi fi prezent, in calitate de presedinte al Senatului, la acest mesaj al presedintelui. Nu voi fi prezent, pentru ca Traian Basescu nu mai este un presedinte legitim al Romaniei. Este un presedinte legal", a declarat liderul liberal Crin Antonescu, marti, cu o ora si jumatate inainte de inceputul mesajului presedintelui.

"N-a facut decat sa caute vinovati imaginari pentru un esec dorit (aderarea Romaniei la Spatiul Schengen - n.red.). A cautat pretexte pentru cei care doreau amanarea aderarii Romaniei la Schengen. Din acest motiv, nu voi fi prezent la mesajul presedintelui din Parlamentul Romaniei", a mai spus presedintele Senatului.

Crin Antonescu: Nu am nici o problema cu prezenta premierului la discursul presedintelui

Presedintele liberal si-a aratat satisfactia pentru boicotul liberalilor fata de discursul presedintelui Basescu.

"Nu va ascund ca decizia senatorilor liberali m-a bucurat. Este un semn ca, din punctul nostru de vedere, este mai important ce vad si ce cred alegatorii nostri. Cred ca suntem in asentimentul alegatorilor liberali atunci cand, dupa ce Traian Basescu a insultat Parlamentul ca institutie, in repetate randuri, nu avem de ce sa-i conferim o legitimitate si sa ascultam din nou lectii ipocrite despre politica externa pe care nu a folosit-o in interesul Romaniei", a precizat senatorul PNL.

Acesta a mai afirmat ca respecta decizia premierului Victor Ponta de a participa la discurs, desi liderul Executivului nu era obligat sa faca acest lucru.

"Din punct de vedere legal si constitutional, nu este obligatorie nici prezenta mea, nici a premierului, dar respect decizia domnului Ponta, nu am nici o problema", a subliniat presedintele Senatului.

13:20 - Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a spus ca nu va participa la mesajul presedintelui, spre deosebire de colegii sai social-democrati.

"Imi pare rau, n-am cum sa partip la discursul presedintelui, dar cred ca liderii nostri vor participa", a declarat liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, pe holul Palatului Parlamentului.

Totodata, acesta a comentat migratia de la PDL la PNL, pe marginea cazului Mihai Stanisoara.

"Asa cum au inceput trecerile, migratia, de la PDL si la PNL, putem sa ne asteptam la orice varianta. (...) Daca ati fi in locul nostru, nu v-ar deranja? Ca totusi n-a fost vorba de membri simpli, si de lideri de partid cu care noi ne-am batut si acum, deodata, daca trec la PNL devin etalon de morala in politica. Nu cred in aceasta teorie", a spus senatorul PSD.

13:10 - Senatorul liberal Ioan Ghise a precizat ca este posibil sa fie prezent totusi in Parlament, putand chiar sa poarte tricoul pe care l-a facut celebru, cu inscriptia "Poporul a decis, Basescu e demis".

"Voi vedea, ma mai gandesc pana la ora 3", a spus Ghise, la Romania TV, intrebat daca va participa totusi la mesajul pe care il va adresa presedintele. "Basescu vine la Parlament ca sa se legitimeze ca este presedinte in exercitiu", a completat senatorul PNL.

13:00 - Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, considera ca seful statului, Traian Basescu, are tot dreptul sa tina un discurs in Parlament pe tema Schengen si ca ar fi bine ca acesta sa faca front comun cu Guvernul pentru integrare in spatiul european de libera circulatie.

"E seful statului, e o tema importanta, nu e lipsit de noima sa tina un discurs in Parlament. Nu e in afara problemei si e legat de dezbaterea de acum. Nu e problema daca cupleaza cu Guvernul, e un lucru binevenit", a spus Iliescu pentru Ziare.com.

De unde au pornit discutiile despre Schengen: Corlatean, neinteresat de aderare

Ministrul de Externe, Titus Corlatean, a declarat pe 1 martie ca, daca Uniunea Europeana ne amana iar pe subiectul intrarii in Spatiul Schengen, Romania nu mai e interesata de aderare.

In schimb, ministrul german de Interne, Hans-Peter Friedrich, a spus ulterior ca, daca Romania si Bulgaria vor insista asupra unei discutii pe acest subiect, la Consiliul JAI din 7-8 martie, Germania se va opune aderarii celor doua tari la Schengen.

Pe 4 martie, Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa de la Palatul Cotroceni, in care a vorbit despre scandalul declansat din cauza refuzului Germaniei de a accepta aderarea Romaniei la Spatiul Schengen, sustinand ca Guvernul Ponta nu va castiga nimic cu "tipatul", ci trebuie sa vada cum rezolva problemele pe care ni le reproseaza statele UE.

Basescu: Germania nu e singura care ar fi votat impotriva Romaniei, e posibil sa fi fost majoritate

Schengen, amanat oficial: Olanda asteapta MCV-ul, Stroe nu este "nemultumit"

Intre timp, ministrii de Interne si Justitie din statele membre UE reuniti, joi, in Consiliul JAI, au convenit amanarea deciziei privind aderarea Romaniei si Bulgariei pana la o data ulterioara nedefinita.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Ciucă, despre atacul Iranului asupra Israelului: „O situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii. Potenţialul de escaladare este foarte mare”
Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului a declarat marţi, 16 aprilie, despre atacul Iranului asupra Israelului că a fost şi e o situaţie care generează atenţia tuturor liderilor lumii, pentru...
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Coaliția nu renunță, ”în acest moment”, la Cătălin Cîrstoiu. De ce spune PNL că nu îl poate susține pe Cristian Popescu Piedone la Capitală
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marţi, 16 aprilie, că, în acest moment, la nivelul coaliţiei s-a menţinut decizia ca medicul Cătălin Cîrstoiu să fie candidatul coaliţiei la...
#Traian Basescu adresare Parlament, #Traian Basescu mesaj Parlament Schengen, #Basescu adresare Parlament Schengen, #reactii Basescu Parlament Schengen , #presedinte