Basescu acuza Franta si Germania de discriminare in cazul aderarii la Schengen

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 18:14
12499 citiri
Basescu acuza Franta si Germania de discriminare in cazul aderarii la Schengen

Presedintele Traian Basescu a acuzat, marti seara, Franta si Germania de discriminare, dupa ce oficialii celor doua state au cerut amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

Basescu a subliniat ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice prevazute in tratatul de aderare la Uniunea Europeana si a precizat ca amanarea aderarii Romaniei este inacceptabila, in conditiile in care se face din cauza unor considerente politice, nu tehnice, creand astfel un precedent periculos in spatiul UE.

Traian Basescu a mai afirmat ca, in perioada imediat urmatoare, va clarifica aceste aspecte "la nivel bilateral si la nivel UE".

In acelasi timp, presedintele a admis ca Romania are destule probleme, in ceea ce priveste justitia, atat la nivelul CSM, cat si al proceselor de mare coruptie, dar a subliniat ca acestea fac subiectul Mecanismului de Cooperare si Verificare si nu sunt incluse in acquis-ul Schengen.

Ziare.com a prezentat declaratia presedintelui Traian Basescu in format live text

- Apreciez ca scrisoarea celor doi ministri este un act de discriminare la adresa Romaniei.

- La ultimul Consiliu European am aratat ca Romania este pregatita din punct de vedere tehnic si ca aderarea la spatiul Schengen se face prin aplicare acquis-ului Schengen.

- Am exprimat ca introducerea de conditionalitati contravine dreptului european si creeaza un precedent inacceptatbil, nu numai pentru Romania.

- Romania are un tratat privind aderarea. Intrarea unui stat in spatiul Schengen are numai conditionalitati tehnice. Din acest punct de vedere, toate rapoartele arata ca Romania a indeplinit toate conditiile tehnice, inclusiv ultimul raport din luna decembrie.

- Scrisoarea contine si realitati ale noastre care nu pot fi contestate: functionarea justitiei si institutiilor statului.

- Trebuie sa admitem ca inca avem probleme majore in functionarea CSM, si modul cum s-au desfasurat alegerile este deja notat si a creat multe semne de intrebare.

- In Romania, Parlamentul protejeaza oameni presupusi a fi implicati in fapte de coruptie.

- Mentin afirmatia ca aderarea este legata de respectarea acquis-ului Schengen, mentin ca cei doi ministri au o atitudine de discriminare a romanilor.

- Se fac legaturi incorecte cu privire, insa, la fapte reale: CSM, Parlamentul care a blocat anchete si lipsa de reactie a judecatorilor in ceea ce priveste mai rapida judecare a dosarelor de coruptie la nivel inalt.

- Domnii ministri leaga accesul Romaniei de gestionarea frontierelor la nivelul UE. Este o argumentatie fortata si este facuta din lipsa de argumente pentru ca Romania sa nu intre in spatiul Schengen.

- Sper ca in perioada urmatoare, dupa Sarbatori, sa putem clarifica aceste lucruri la nivel bilateral si la nivel UE.

- Cu siguranta, pentru a fi un bun membru UE trebuie sa acceleram reformele, sa luam acele masuri care sa permita o corecta si transparenta administrare a fondurilor publice. Dar toate acestea nu au nicio legatura cu criteriile tehnice, nu este o favoare ci o obligatie.

- In calitate de sef de stat am obligatia sa clarific in timp util pozitia celor doi ministri de Interne.

- S-a inaintat deja documentatia la Parlamentul European, Franta si Germania nu s-au opus atunci. Decizia o ia Consiliul JAI, acolo se va lua decizia, in luna februarie, iar cei doi ministri cer o amanare.

- Nu vom accepta o discriminare din partea nimanui, nici macar din partea celor mai puternice state. Un astfel de precedent poate conduce la alte abuzuri in continuare, Romania are dreptul sa se bata pentru drepturile ei. Nu am avut aceste conditionalitati.

Franta si Germania ne resping, de data aceasta oficial

Intr-o scrisoare a ministrilor francez si german de Interne catre comisarul pentru Afaceri Interne in Comisia Europeana, Cecilia Malmstrom, se spune ca aceasta aderare ar fi "prematura", daca ar avea loc in martie 2011.

Brice Hortefeux si Thomas de Maiziere, cei doi ministri de Interne sustin in scrisoarea adresata CE ca "nu sunt reunite toate conditiile pentru aderarea celor doua tari in Spatiul Schengen".

Franta si Germania cer amanarea intrarii Romaniei in Schengen

Potrivit RFI, cei doi oficiali vorbesc despre "carente" care au legatura cu securitatea si justitia, cu coruptia si criminalitatea organizata, carente care ar putea avea consecinte grave pentru securitatea interna a Uniunii Europene, din cauza influentei pe care o pot avea asupra frontierei si asupra accesului la bazele de date Schengen.

Basescu cere Opozitiei sa ia o decizie cu privire la membrii CSM

Reactiile oficialilor romani nu au intarziat sa apara si au fost vehemente. Teodor Melescanu, Mircea Geoana, Cristian Dumitrescu, Adrian Cioroianu, toti fosti ministri de Externe, sustin ca Romaniei i se face astfel o mare nedreptate.

Ministrul de Interne, Traian Igas, afirma insa ca ar exista o "raza de speranta" la votul din Parlamentul European, care va decide cu adevarat daca intrarea Romaniei in Spatiul Schengen va fi sau nu amanata.

Interesant este insa ca, potrivit reglementarilor in vigoare, CE nu are practic niciun cuvant de spus in aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen. Aceasta decizie se ia in consiliul JAI, cu unanimitate de voturi, pe baza recomandarilor formulate de grupul SCHEVAL.

Din acest grup fac parte experti din statele Schengen, iar raportul este intocmit in urma inspectiilor de evaluare. Raportul este transmis si PE, care isi poate da un aviz consultativ.

Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Câteva zile au mai rămas până la „Air Schengen”. Ce trebuie să știe cei care vor călători cu avionul. Milioane de pasageri scapă de controlul la frontieră
Chestorul general de poliţie Bogdan Despescu, secretar de stat în MAI, a afirmat, joi, că, începând cu ziua de duminică, odată cu intrarea în spaţiul Schengen pe cale aeriană şi...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Romania Schengen, #Basescu aderare Schengen, #Franta amanare Romania Schengen , #presedinte