Basescu: Alegerile anticipate ar putea fi declansate pe 7 decembrie

Vineri, 16 Octombrie 2009, ora 14:35
7333 citiri
Basescu: Alegerile anticipate ar putea fi declansate pe 7 decembrie
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a declarat vineri ca exista posibilitatea ca decretul de dizolvare a Parlamentului si declansarea alegerilor anticipate sa fie semnat chiar de el, pe 7 decembrie, a doua zi dupa turul doi al alegerilor prezidentiale.

Intr-un interviu acordat postului public de radio, Traian Basescu a facut referire la articolul 89 din Constitutie, potrivit caruia "Dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele Romaniei poate sa dizolve Parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea Guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura. (...) Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui Romaniei".

"Deci poate fi in prima zi dupa alegeri, pe 7 decembrie. Presedintele in functie face treaba asta, nu asteapta nimeni pe noul presedinte", a explicat seful statului subliniind insa ca nu isi doreste sa se ajunga intr-o asemenea situatie in cazul conflictului Parlament-Presedinte, "pentru ca nu trebuie create precedente prin care atributiile constitutionale ale uneia dintre parti sa fie anulate prin forta de cealalta".

Solutia ideala era Mugur Isarescu

Seful statului a explicat ca in momentul in care a decis sa il desemneze pe Lucian Croitoru a avut de ales intre trei variante, propunerea politica a PD-L, propria sa varianta, si solutia Grivco.

"Solutia ideala ar fi fost Mugur Isarescu, dar nu puteai sa iei guvernatorul BNR pe timp de criza si sa il duci la Guvern. S-ar fi pus un semn de intrebare referitor la capacitatea BNR de a-si desfasura activitatea", a marturisit presedintele.

"Solutia politica propusa de PD-L este respinsa definitiv de mine in acest moment, dar am optat pentru o solutie de mijloc intre PD-L si exigentele coalitiei ad-hoc care s-a format la Grivco in birouri, care propuneau un candidat pentru care, altfel, am tot respectul", a spus seful statului.

Resping solutia Grivco

Traian Basescu s-a intrebat retoric: "ce parere ar avea romanii daca ar sti ca aceasta combinatie politica s-a format la sediul Grivco, cu domnul Voiculescu in capul mesei, cu Adrian Nastase, Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc si altii?".

"Sunt informatii corecte de la un om care a fost acolo, ca sa nu mergeti pe varianta servicii secrete", a declarat zambind presedintele si refuzand sa il desconspire pe cel care i-a oferit informatiile dar care "a participat la intalnire".

Nu stiu cum Mircea Geoana a putut sa se aseze in remorca unei solutii pe care nu o agreeaza

Presedintele a oferit si un alt argument pentru faptul ca a decis sa refuze desemnarea lui Klaus Iohannis ca si premier.

"Liderii politici ai actualei coalitii ad-hoc nici nu au un punct de vedere comun", a spus seful statului precizand ca liderul PNL Crin Antonescu a spus ca primarul Sibiului va ramane premier pana in 2012 in timp ce Mircea Geoana a spus ca acesta e o solutie viabila doar pana la prezidentiale.

"Nu stiu cum Mircea Geoana a putut sa se aseze in remorca unei solutii pe care nu o agreeaza. El a declarat public ca o vede pana la alegerile prezidentiale iar Crin Antonescu pana in 2012. Mie mi-a fost foarte clar ca PSD va incerca sa darame guvernul Klaus Iohannis imediat dupa prezidentiale, in sesiunea care incepe in februarie", a spus seful statului anticipand o posibila motiune de cenzura.

In aceste conditii, "obiectivul meu a fost sa dau un premier capabil de performanta in perioada de criza?(Pana cand?) Cat va rezista! Eu nu vreau schimbari de guverne, mi-as dori ca guvernul Croitoru sa stea pana la alegerile din 2012, daca va fi instalat".

Coalitia s-a rupt din cauza apropierii lui Oprescu de Geoana in sondaje

Seful statului a mai afirmat ca plecarea PSD din guvern a fost calculata de social-democrati, care se simteau amenintati de avansul luat de candidatul independent Sorin Oprescu.

"Problema a fost determinata de interesele PSD si ale domnului Geoana. Daca ati urmarit atent cercetarile sociologice, de dupa intrarea lui Oprescu in cursa, acesta ajunsese foarte aproape, la 2-3 procente de Geoana. Si atunci, strategii americani i-au spus "domnule Geoana, risti sa nu intri in turul doi, singura solutie ar fi sa generezi o polarizare masiva intre cele doua partide mari. Polarizarea s-a produs!" a spus presedintele in interviul amintit.

In acest context, seful statului a dezvaluit ca decizia premierului Emil Boc de a-l demite pe ministrul de Interne Dan Nica nu a fost luata in pripa si fara argumente serioase, prezentand unul in premiera. " Intrebati-l pe domnul Nica daca s-a dus cu numirea sefului de la DGIPI la premier, asa cum era normal. Era prerogativa primului ministru sa numeasca seful acestui serviciu, la propunerea ministrului de Interne. Nu s-a dus!", a declarat Traian Basescu.

Am recomandat, daca este posibila, o reprezentare a tuturor partidelor

Ce urmeaza? "Mergem pana la capat cu epuizarea prevederii constitutionale ca in zece zile sa depuna formula unui cabinet la Parlament si Parlamentul va trebui sa decida (...) Acest premier trebuie sa isi faca o lista a cabinetului. Eu am recomandat daca este posibila o reprezentare a tuturor partidelor, un cabinet care sa dea satisfactie oricarui partid", a anuntat seful statului.

"Aici incepe nominalizarea, la presedintie, si nu la Grivco sau la partide.(...) Daca acceptam, incalcam Constitutia, pentru ca nu o sa gasiti niciun articol in Constitutie care spune ca partidele, aflate la Grivco, pot stabili premierul. (...)Pot sa imi trimita orice hartie, Constitutia nu aseaza inaintea desemnarii nicio obligatie a presedintelui(...) Aliantele pe care ei le fac, le fac in Parlament si voteaza sau nu cabinetul (...) Constitutia stabileste un echilibru: nici presedintele nu poate fi neglijat nici partidele (...) Constitutia da Parlamentului posibilitatea de a respinge propunerea presedintelui, iar aceasta majoritate de la Grivco o poate respinge", a mai spus seful statului.

Referendumul va avea loc oricum, dupa care urmeaza modificarea Constitutiei

Presedintele a anuntat ca referendumul programat a avea loc chiar pe 22 noiembrie, odata cu primul tur al alegerilor prezidentiale, va avea loc indiferent daca avizul dat de Parlament va fi pozitiv sau negativ.

"Chemarea romanilor la referendum va fi ocazia in care romanii pot spune politicienilor: da domnilor politicieni, vrem un parlament unicameral si un numar mai mic de parlamentari", a spus seful statului precizand inca o data ca "un numar mai mic de parlamentari inseamna bani mai putini cheltuiti".

"Un parlamentar costa circa 10.000 de euro pe luna cu toate facilitatile, dar ganditi-va ce aparat are in spate, cati oameni si ce cheltuieli sunt in plus (...)", a mai explicat presedintele referindu-se pe larg si la pensiile parlamentarilor.

Intrebat care va fi intrebarea scrisa pe buletinul de vot in cazul referendumului, acesta a precizat ca intrebarea va avea in continut doar numarul maxim de parlamentari cu care romanii ar trebui sa fie sau nu de acord, mai precis 300.

Ulterior, daca referendumul este incununat de succes, urmeaza ca parlamentarii sa stabileasca noul dimensiunile noului parlament unicameral, "modificarea Constitutiei de catre Parlament si aprobarea ei de catre popor, printr-un nou referendum, care va avea loc probabil odata cu alegerile europarlamentare, nationale, sau locale(...) Nu se va organiza un referendum separat pentru modificarea Constitutiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Basescu interviu Radio Romania, #Basescu anticipate decembrie, #dizolvarea parlamentului, #alegeri anticipate Basescu , #presedinte