Basescu cheama Guvernul la consultari, pe tema scaderii CAS: Ar putea creste taxele pe proprietate

Miercuri, 09 Iulie 2014, ora 18:57
10101 citiri
Basescu cheama Guvernul la consultari, pe tema scaderii CAS: Ar putea creste taxele pe proprietate
Foto: Presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a sustinut o declaratie de presa, miercuri seara, de la Palatul Cotroceni, punand accent pe reducerea CAS si efectele pe care aceasta masura le-ar putea avea.

Seful statului este de parere ca reducerea CAS va creste deficitul si ar putea creste taxa pe proprietate, introduce noi taxe sau ar duce la taierea de investitii.

Printre solutiile enuntate de Traian Basescu pentru a compensa aceasta masura se numara cresterea salariului, lucru pe care il considera putin probabil, sau accelerarea absorbtiei fondurilor europene. In consecinta, presedintele a subliniat ca nu va promulga legea scaderii CAS pana cand nu va avea o discutie ce reprezentantii Executivului, in acest sens chemand Guvernul la consultari.

Reducerea CAS: Consiliul fiscal da aviz negativ. Vezi motivatia

De asemenea, seful statului si-a exprimat increderea ca Avocatul Poporului va ataca OUG privind Legea Educatiei la CCR, remarcand ca modificarile aduse acestei legi au fost deja declarate neconstitutionale.

Nu in ultimul rand, salutand semnarea acordurilor de asociere cu UE de catre Rep. Moldova, Ucraina si Georgia, Traian Basescu a afirmat ca miza Moscovei in cazul acestor state este legata de controlul politic, dar ca si Rusia are de castigat in urma acestor pasi facuti de fostele state URSS, din punct de vedere economic.

Ponta pierde din nou in fata lui Basescu, la CCR (Video)

Ziare.com v-a transmis, in format LIVE, declaratiile presedintelui Traian Basescu:

- As vrea sa venim azi la cateva probleme reale. Avem niste probleme cu tara si le-as mentiona. Sunt trei teme - doua foarte pe scurt: promulgarea legii de aprobare a acordurilor de asociere a R. Moldova, Ucrainei si Georgiei la UE, OUG de promovare a Legii Educatiei si cea de-a treia, legea cu privire la reducerea CAS.

Semnarea acordurilor de asociere cu UE:

- As vrea sa trag o concluzie asupra a ceea ce s-a intamplat: Se dovedeste ca nimeni nu poate opri evolutia unei natiuni, oricat de neconvenabil ar fi din punct de vedere politic.

- Stim evenimentele din Ucraina, care au repercusiuni grave si acum in ceea ce priveste teritoriul Ucrainei.

- Poporul ucrainean doreste sa se apropie de UE, doreste sa iasa din chingile controlului politic exercitat de Moscova asupra Ucrainei si iata ca reuseste.

- Imi doresc mult ca armata ucraineana sa lichideze in cel mai scurt timp rezistenta separatistilor din Lugansk si Donetk.

Basescu a promulgat legile pentru ratificarea Acordurilor cu R. Moldova, Ucraina, Georgia

- In ce priveste R. Moldova, este o mare satisfactie pentru noi si o reusita deosebita pentru R. Moldova.

- Romania, prin Parlament, a ratificat, iar eu azi am promulgat legea. Din punctul de vedere al Romaniei, am facut tot ce am putut.

- Si R. Moldova reuseste sa semneze Acordul de Asociere si sa inceapa un drum de apropiere de UE.

Zi istorica pentru R. Moldova - Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu UE

Basescu: Miza Rusiei pentru fostele state URSS este una legata de controlul politic

- S-ar cuveni sa tragem o concluzie: Miza Rusiei pentru fostele state URSS este una legata de controlul politic. Si Rusia are de castigat ca urmare a acordurilor de asociere, pentru ca asocierea la UE inseamna conditii de competitivitate, calitate la standarde europene a produselor din economia celor trei tari.

- Este foarte clar ca nu te poti gandi sa ajungi la inceperea unui tratat de intrare in UE fara ca premergator sa ai un acord de asociere cu UE.

- Nu inseamna o garantie de intrare in UE, iar acordul nu prevede o astfel de garantie.

Legea Educatiei:

- Am transmis o scrisoare Avocatului Poporului prin care il rog sa o atace la CCR. Vreau sa cred ca Avocatul Poporului va face acest pas, chiar daca este evident ca nu o face cu bucurie.

- Plec de la premisa ca dincolo de interventia mea au fost si interventii ale societatii civile si ale altor politicieni, care il vor determina sa faca aceasta intampinare la CCR.

- Stiu ca Victor Viorel nu are mare respect pentru un doctorat, dar nu este cazul sa generalizeze experienta lui la scara nationala. Dar fac un apel la Avocatul Poporului sa faca foarte rapid intampinarea la CCR.

- Modificarile prin OUG sunt modificari aduse Legii Educatiei care au fost deja declarate neconstitutionale.

Avocatul Poporului, sesizat de Basescu cu privire la modificarea Legii Educatiei

Reducerea CAS cu 5 la suta:

- Am primit spre promulgare legea si, in conditiile in care sunt un adept cu privire la reducerea fiscalitatii, am mari semne de intrebare cu privire la oportunitatea acestei masuri - este legata de realitatea fondului de pensii.

- Avem un deficit pentru anul acesta de 12,5 miliarde de lei. Reducerea cu 5 la suta a CAS pentru societati adauga la deficitul de 12,5 miliarde inca 5 - 5,5 miliarde.

- Salariatii nu au niciun avantaj din reducerea CAS. Imi este greu sa realizez modul in care va fi compensata reducerea CAS.

Basescu cheama Guvernul la consultari. De unde se iau bani pentru scaderea CAS si ce riscuri sunt

- Stim foarte bine ca bugetul din 2013 a suferit trei corectii in minus, datorita necolectarii conform planificarii pe care a avut-o Guvernul. Anul acesta, in primele 6 luni avem un deficit de 2,4 miliarde de lei, deci rectificarea va fi din nou negativa, si anul acesta. Nu vad de unde poate veni credibilitatea ca, peste noapte, sa se imbunatateasca colectarea in asa masura incat sa putem sa compensam cele 5 miliarde din imbunatatirea colectarii.

- Sursa propusa de Guvern, fiind lipsita de credibilitate, cred ca Guvernul va trebui sa aplice alte masuri, care se vor duce din nou la populatie, ca si cele 35 de taxe introduse anul acesta.

Isarescu: Singura, reducerea CAS nu este suficienta - ce masuri propune

- Cred ca una dintre tintele Guvernului, pentru a acoperi deficitul suplimentar de 5,5 miliarde creat la fondul de pensii, va fi cresterea de 2-3 ori a taxei pe proprietate, ceea ce va fi extrem de dificil, mai ales pentru proprietari.

- O alta sursa va fi marirea actualelor taxe sau inventarea de noi taxe.

- Mai sunt solutii, precum cresterea de locuri de munca, dar vedem o scadere a numarului de locuri de munca.

- Crearea de locuri de munca ar fi o solutie. Daca ar crea locuri de munca, o buna parte din deficit ar fi acoperita.

- O alta solutie ar fi cresterea salariului, in conditiile in care Romania are 4,4 milioane de salariati si 5,4 milioane de pensionari. Oricum avem un dezechilibru urias - mai mult de un pensionar pe salariat. Ar fi o solutie sa mareasca salariile foarte mult, dar n-ar accepta nici bugetul de stat.

- O alta sursa foarte credibila este taierea investitiilor.

- O continuare a acestei politici de reducere a investitiilor nu va face decat sa mareasca somajul.

- O alta solutie ar fi accelerearea absorbtiei fondurilor. Avem o situatie dezastruoasa.

- Sunt solutii, una mai proasta ca alta, plecand de la premisa ca cele bune sunt greu de aplicat.

- Mai buna colectare, dar daca de 2 ani mergem cu rectificari negative, asta ne arata ca veniturile planificate nu se realizeaza.

- Din acest motiv, voi uza de art. 86 si voi invita Guvernul la consultari, care spune ca presedintele poate consulta Guvernul in probleme de importanta deosebita.

- Avem riscuri de deteriorare a echilibrelor macroeconomice, care au fost obtinute cu sacrificii uriase pentru populatie si costuri politice de asemenea uriase pentru cei care le-au aplicat.

- Nu este o masura sustenabila. Avem un risc de derapaj care ar putea fi evitat doar prin marirea taxelor pe proprietate - asta este o mare eroare.

- Un alt risc pe care il avem este legat de deraierea acordului cu Fondul.

- Cat timp suntem in acord cu FMI si cu UE, se mai acorda 10 la suta la contributia Uniunii Europene.

- Riscurile sunt foarte mari, de aceea nu voi promulga legea pana cand nu voi avea o discutie foarte serioasa cu Guvernul legata de modul in care se poate acoperi reducerea CAS, care ar fi foarte buna pentru companii, daca nu punem in risc stabilitatea macroeconomica a tarii.

- Urmaresc cu atentie si absorbtia fondurilor europene, cu care s-a laudat atat de mult Guvernul Ponta. Cresterea masiva a platilor de catre Romania, de la Comisia Europeana, se datoreaza facturilor semnate in timpul contractelor semnate in timpul Guvernului Boc.

- Avem nevoie in acest an de facturi de 2,2 de miliarde de euro, pentru a preveni dezangajarile.

- Asta a fost declaratia, va doresc o zi buna!

Victor Ciorbea asteapta sa fie sesizat cu privire la OUG pe Educatie. Constitutia spune altceva

Basescu: Ordonanta de modificare a Legii educatiei face din Educatie un chiosc de diplome

Intr-o declaratie anterioara, facuta pe 3 iulie, presedintele Traian Basescu l-a criticat pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, din cauza faptului ca acesta nu a atacat OUG de modificare a Legii Educatiei, privind sesiunea speciala pentru cei care nu au promovat Bacalaureatul.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu reducere CAS, #Basescu taxe proprietate, #basescu legea educatiei, #Basescu Acord Asociere Moldova, #declaratii Traian Basescu, #Basescu declaratii Cotroceni , #presedinte