Ziare.com

Basescu: CNAS e un dezastru, sistemul e ineficient si trebuie schimbat

de Radulescu Daniela
Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 20:52

   

Basescu: CNAS e un dezastru, sistemul e ineficient si trebuie schimbat
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca principalele probleme cu care se confrunta sistemul sanitar romanesc sunt monopolul CNAS, politizarea sistemului, ineficienta, coruptia, si abia pe urma subfinantarea.

Seful statului a sustinut o declaratie de la Palatul Cotroceni in care a prezentat pe larg cateva argumente in favoarea noii legi a Sanatatii, proiect redactat pornind de la concluziile existente in raportul Comisiei prezidentiale pentru Sanatate.

Presedintele a subliniat ca acest raport nu a facut decat sa puna un "diagnostic" acestui sistem care nu de bani duce lipsa, ci de o mai buna organizare si structurare.

"In 2000 bugetul Sanatatii era de 1 miliard de euro, in 2011 a depasit 5 miliarde de euro. Care a fost rezultatul? Primul a fost lipsa de performanta. Al doilea, lipsa de proceduri. In sfarsit - subfinantarea.(...)

Realitatea ne arata ca principalele probleme pe care le avem sunt monopolul CNAS, care este un dezastru din punct de vedere al eficientei cheltuirii banilor, apoi politizarea sistemului santar, ineficienta, coruptia si abia apoi subfinantarea. Trebuie sa depolitizam sistemul, sa eliminam coruptia.(...) Sistemul nu a progresat, desi s-au introdus in el de 5 ori mai multi bani. Asta inseamna ca modul cum administram sistemul e deficitar, iar populatia e nemultumita pe buna dreptate, chiar daca sunt insule de excelenta", a declarat Traian Basescu.

Basescu: Sunt interese gigantice in neadoptarea noii legi a Sanatatii

Seful statului a mai subliniat ca sistemul s-a adaptat la cresterea cheltuielilor fara a deveni insa mai performant si a sustinut ca actualul sistem al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu cele 42 de ramificatii in judete, trebuie inlocuit cu asiguratori privati.

Totodata, el a afirmat ca sunt interese "gigantice" ca noua lege sa nu fie adoptata. Interebat de jurnalisti la cine se refera, presedintele a refuzat sa faca acuze directe.

"La toti cei printre degetele carora se scurg miliardele si care impiedica performanta. Nu voi spune nume, e vorba de achizitii de medicamente, de echipamente. (...) Un asigurator privat va spune avem standarde de cost, va supraveghea, va spune 'pentru apendicita se sta internat doar 48 de ore', acum se plateste dupa numarul de paturi in spital, se sta cu saptamanile.

El nu va mai privi nici la retete, nici la zilele lungi de spitalizare cu indiferenta, pentru ca el pierde. El va indrepta in mod obligatoriu ceea ce este acum deficitar: tratamentul in ambulatoriu. Asiguratorul privat va plati ca omul sa fie tratat acasa, acum CNAS nu ii pasa ca se duce omul cu un furuncul si sta doua saptamani in spital. Va interveni grija pentru bani", a explicat Traian Basescu.

Totodata, acesta s-a aratat un puternic sustinator al sistemului privat de sanatate, spunand ca noua lege ii permite acestuia sa introduca un management performant, dar sa isi asume si responsabilitati pe masura.

"Legea lasa loc sectorului privat, si in domeniul spitalelor si asigurarilor, care pana acum erau tabu, numai ale statului. De ce sa nu ne putem asigura pentru mai multe servicii decat pachetul minim garantat? (...) Statul nu se poate deroba de responsabilitate, dar acum statul pe buna dreptate e acuzat de slaba calitate, pentru ca numai el este jucator, cand va fi si sectorul privat se creaza conditiile unui management performant si vor fi responsabili impreuna", a subliniat presedintele.

De asemenea, Traian Basescu a revenit, la cererea jurnalistilor, cu precizari suplimentare referitoare la "dezastrul" de la CNAS.

"Este vorba despre deficitara gestionare a banilor. CNAS nu reuseste sa urmareasca ce se intampla cu medicamentele, cu costurile din spitale. Este clar ca avem o problema de sistem, nu de oameni. Avem 42 de case judetene care nu se ocupa de controlarea banilor, a prescriptiilor, a zilelor de spitalizare.

Imaginati-va o casa privata careia i se deconteaza ca pentru o amigdalita sta cineva 2 saptamani in spital. Nu va tolera! Orice casa privata va face contracte pe standarde de cost, va introduce reguli si de tratare si de cost", a dat asigurari presedintele incheind conferinta de presa cu precizarea "S-a dovedit ca 'asa cum merge' nu mai merge!".

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 2479 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
28 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

mai simplu

e sa-ti dai demisia bai Base !

 

probabil ca stapanul vostru , securistul , facea afaceri si cu

medicamente sau aparate medicale ,

de v-a aruncat asa pe toti la scandal .

Se va reforma din temelii si voi veti fi facuti praf .

Daca Basescu este autorul "lagii"sanatatii,cine va

fi mediatorul constitutional intre stat,guvern, si societatea civila ,la dezbaterea acestei legi,pentru ca de aseara ,ESTE CLAR,romanii nu mai au presedinte,ci un impostor infractional ce doar ia salar de presedinte.

Basescu este un dezastru,ineficient si

trebuie schimbat

 

Tr. Basescu este copia fidela a lui Aribert Heim,

doctorul nazist al ***.Cat de excitat psihic era aseara infrcatorul de la Cotroceni,apara criminala lege"basescu "a sanatatii cu atata incrancenare incat aveai impresia ca va scoate arma sa traga in ziaristi,in caldurile disperarii ca ar putea pierde banii casei de sanatate.Va amintiit cat de scurt si concis a fost acest doctor al ***,copie la indigo a nazistului Aribert Heim,atunci cand ii ordona lui Boc Emil sa dea afara asistentele medicale din maternitatea Giulesti ,sau cu cata laudarosenie ,anunta ca a desfintat peste noapte spitale,omorand oameni?de ce sa-l mai rabdam pe acest doctor al ***,Basescu,sa ne vorbeasca despre o noua crima pe care o pune a cale,la Cotroceni, cu o nonconstitutionala "lage"a sanatatii?


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor