Basescu: Este si in interesul SUA ca la frontiera NATO sa se afle un stat puternic

Miercuri, 14 Septembrie 2011, ora 12:30
6392 citiri
Basescu: Este si in interesul SUA ca la frontiera NATO sa se afle un stat puternic
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu s-a intors miercuri din vizita de lucru efectuata in SUA la invitatia vicepresedintelui Joe Biden.

Seful statului a sustinut o declaratie de presa pe Aeroportul Henri Coanda, in care a explicat importanta documentelor parafate marti de oficialii romani si americani.

Astfel, acordul de amplasare a sistemului de aparare anti-balistic in Romania este un document de extrema importanta pentru securitatea nationala dar si pentru SUA, NATO si statele europene. Acordul garanteaza deplina siguranta a cetatenilor si institutiilor Romaniei si in cadrul lui este mentionat in premiera parteneriatul strategic intre Romania si SUA pentru secolul 21, semnat de presedintii celor doua tari.

Traian Basescu a anuntat ca, de comun acord cu Departamentul de Stat american, prevederile acordului vor fi facute publice saptamana viitoare, pentru a fi evitate orice speculatii pe aceasta tema.

In ceea ce priveste parteneriatul strategic, in acesta "se balanseaza parteneriatul militar cu multe alte zone de interes comun", inclusiv cu programul Visa Waiver.

"Este mentionat faptul ca presedintele Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea vizelor", a subliniat presedintele roman, adaugand ca acest document politic stabileste linia de conduita, de actiune, in relatia cu SUA.

"Ambii parteneri castiga, iar Romania are sansa participarii la proiecte romano-americane care sa faca transferul de stiinta, educatie, cercetare in economia romaneasca", a mai punctat presedintele Traian Basescu, anuntand o conferinta de presa pentru saptamana viitoare in cadrul careia va oferi mai multe detalii cu privire la rezultatele vizitei efectuate in SUA.

Ziare.com a transmis in format live text declaratiile presedintelui:

- Vizita a avut ca obiectiv finalizarea unei munci de creare a cadrului legislativ bilateral care sa permita asezarea relatiei romano-americane pe o noua treapta a colaborarii bilaterale, dar si in interiorul structurilor, in mod deosebit NATO.

- S-a semnat un document extrem de important pentru securitatea nationala si s-a adoptat o declaratie legat de parteneriatul strategic pentru secolul 21.

- Pentru prima data Romania este protejata de un sistem care pune institutiile si cetatenii in deplina siguranta.

- Amplasarea elementelor din scutul anti-balistic este in folosul nu doar al Romaniei, ci si pentru SUA si statele europene.

- Acordul nu are nimic secret in el, vreau sa indepartez speculatiile. In urmatoarele 10 zile voi conveni cu Departamentul de Stat sa fie facut public. Nu este un acord care sa permita luminatilor analisti sa modifice clauze, este obligatia statului roman sa informeze cetatenii.

- Bogdan Aurescu, negociatorul sef, va da toate detaliile. A avut mandat din partea mea, imi asum criticile alaturi de el, dar s-ar putea sa am socul ca il veti aplauda.

Presedintele Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea vizelor

- Alt document adoptat de mine, de presedintele Obama si de vicepresedintele Biden este declaratia comuna privind parteneriatul pentru sec.21.

- E un document politic care fixeaza liniile parteneriatului pentru urmatoarele decade.

- Obiectivul: se balanseaza parteneriatul militar cu multe alte zone de interes comun, Una este Visa Waiver. Este mentionat faptul ca presedintele Obama isi asuma sustinerea modificarii legii pentru acordarea vizelor.

- Se pune accent si pe cooperarea economica, educativa, culturala,stiintifica si multe altele.

- Aceasta trebuie sa devina linia de conduita, de actiune, in relatia cu SUA.

- Ambii parteneri castiga, iar Romania are sansa participarii la proiecte romano-americane care sa faca transferul de stiinta, educatie, cercetare in economia romaneasca.

- Este si in interesul SUA ca la frontiera NATO sa se afle un stat puternic care sa se dezvolte.

- Acordul pentru amplasare este primul document juridic care mentioneaza parteneriatul strategic. Documentul juridic statueaza pe termen lung acest parteneriat.

- Declaratia politica este primul document asumat la nivel de sefi de stat cu privire la parteneriatul strategic pentru sec. 21.

- Delegatia s-a intalnit cu presedintele Obama, vicepresedintele Biden, noul director CIA, generalul Petraeus, un prieten al Romaniei, secretarul Panetta, alt prieten al Romaniei, congressmanii americani care s-au constituit intr-un grup de prietenie ce va vizita Romania.

- Acestea sunt cateva elemente ale vizitei, saptamana viitoare va fi o conferinta de presa.

O vizita istorica

Vizita presedintelui Traian Basescu la Washington a fost marcata de doua momente importante pentru relatiile Romaniei cu SUA. A fost elaborata declaratia comuna pentru parteneriatul strategic in secolul 21 si a fost semnat acordul de amplasare a sistemului de aparare anti-balistic in Romania.

Documentul a fost semnat, marti, la Washington de ministrul de externe Teodor Baconschi si de secretarul de stat american Hillary Clinton la scurt timp dupa intrevederea de la Casa Alba a presedintelui Traian Basescu cu liderul american Barack Obama si cu vicepresedintele Joe Biden.

Ce contine declaratia semnata de Basescu si Obama: vize, securitate si investitii

Obama i-a multumit lui Basescu pentru "rolul de lider in cadrul NATO"

Seful statului le-a explicat jurnalistilor care l-au insotit ca vizita a fost foarte bine organizata si "securizata", astfel incat sa nu fie "distrusa mediatic" de diversi analisti din tara, informeaza Realitatea TV.

Presedintele Basescu a avut intalniri cu directorul CIA, David Petraeus, cu secretarul Apararii, Leon Panetta, dar si cu reprezentanti ai Congresului SUA si membri ai comunitatii romanesti.

Din delegatia romana au mai facut parte seful SMG, generalul-maior Stefan Danila, ministrul de Externe, Teodor Baconschi, secretarul de stat Bogdan Aurescu, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, consilierul prezidential pe probleme de securitate, Iulian Fota, dar si directorul SIE, Mihai Razvan Ungureanu, directorul SRI, George Maior, si ambasadorul SUA la Bucuresti, Mark Gitenstein.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Basescu vizita SUA, #Basescu Obama, #Basescu vizita america, #Basescu scut antiracheta , #presedinte