Basescu: Riscurile acordului UE si data referendumului

Miercuri, 14 Decembrie 2011, ora 18:02
4432 citiri
Basescu: Riscurile acordului UE si data referendumului

Presedintele Traian Basescu a declarat, in cursul sedintei de Guvern de miercuri, ca problema Romaniei in implementarea acordului UE de guvernanta fiscala ar fi politizarea dezbaterii.

In opinia sa, acest acord trebuie implementat prin Constitutie, insa spune ca nu ar trebui un referendum in aprilie-mai, ci mai tarziu, intrucat tratatul va fi adoptat in Consiliul European abia in martie si trebuie timp pentru a fi in cunostinta de cauza.

El a explicat ca Romania nu-si poate permite sa nu introduca aceste prevederi in Constitutie, pentru ca riscam sa ramanem in Europa celei de-a doua viteze.

Un alt risc pentru acordul UE il reprezinta cel extern, astfel incat sa fie considerat neconstitutional in mai multe tari europene.

Riscul politizarii

Traian Basescu a spus ca dezbaterea pe implementarea acordului UE nu trebuie politizata intre Putere si Opozitie, ci "pragmatizata".

"Primul obiectiv e depolitizarea dezbaterii pe aceasta tema. Daca Opozitia si Puterea vor politiza dezbaterea, riscam decredibilizarea noastra. Vreau sa va previn ca dezbaterile sunt urmarite cu multa atentie in toate capitalele. Vreau Ca Romania sa aiba aceeasi atitutidine ca la integrarea in UE si NATO. Chiar si procesul de integrare in Schengen a fost depolitizat.

Dezbaterea trebuie pragmatizata si indreptata in sensul interesului national.

Pentru cei care n-au citit concluziile Consiliului European, nu e nimic nou sub soare. Criteriile deja dezbatute pana acum: deficit structural maxim de 0,5%, deficit de 3% ca deficit excesiv sunt toate elemente esentiale in acordul de la Maastricht", a afirmat Basescu.

El i-a ironizat pe politicienii romani care nu stiau ca aceste prevederi fiscale si bugetare stricte existau si in tratatul care instituia Uniunea Europeana - cel de la Maastricht.

"Socul politicienilor romani care acum afla de un tratat care e in vigoare de la intrarea in UE e altceva, dar nimic nou sub soare. Ce e nou e legat de crearea de parghii pentru mentinerea statelor in aceste criterii de la Maastricht, care au avut o singura motivatie - intrarea in zona euro, dupa care n-a mai existat nicio parghie. S-au stabilit parghii pentru respectarea criteriilor.

La Maastricht, in 1992, atat se putea la nivelul UE - nimeni n-ar fi acceptat controlul Comisiei pe bugete si deficite. Viata a demonstrat ca statele nu pot sa ramana in criterii cat interesele electorale sunt mari", a spus Traian Basescu.

Implementarea - nu asa repede

Seful statului considera ca referendumul pentru introducerea prevederilor acordului UE in Constitutie nu ar trebui sa aiba loc in aprilie-mai 2012, ci mai tarziu.

"Ar trece cu 35-36 de voturi in Senat. Nimeni nu va accepta ca fiind serioasa o astfel de abordare - solicitarea e expresa - inscrierea nivelului de deficit in Constitutie. Solutia nu e cum il ratifici, ci cum il modifici.

(...)nu va recomand sa trecem rapid. Am auzit acreditate termene gen aprilie-mai. E timpuriu. Abia in martie vom avea tratatul spre aprobarea la Consiliul European. Trebuie gestionate lucrurile incat sa avem deplina cunostinta de cauza asupra prevederilor tratatulul", s-a aratat de parere Basescu.

Acordul, vulnerabil

"O ultima informatie - se pare ca Consiliul european, cabinetul presedintiei Consiliului, solicita o reconfirmare a angajamentelor din ultimul Consiliu - da sau nu- incercare sa aduca toate cele 26 de state - nu avem nicio problema sa fim parte a acordului de uniune fiscala.

(...) Acordul are vulnerabilitatile lui de legalitate - e o discutie daca are sau nu dreptul Comisia sa actioneze in baza unui acord interguvernamental. Ce e extrem de important e sa facem o confirmare - o voi da in cursul zilei de maine. Acest lucru ne va permite sa participam la pregatirea Consiliului din martie.

Tot un element tehnic - zona euro va avea in urmatoarele 15 zile un document de lucru pe care vor lucra toti cei care se angreneaza in acordul de uniune fiscala", a mai spus Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
Ciolacu, dragoste cu năbădăi cu Firea. Uite catastrofa, nu mai e catastrofa
A ieșit domnul Marcel Ciolacu, premierul României și liderul PSD, la o conferință de presă alături de Gabriela Firea, să spună în fața tuturor cât este de deșteaptă și frumoasă,...
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Marcel Ciolacu trece peste regrete: ”Era de-a dreptul ridicol ca cele două mari partide să nu fie jucători” VIDEO
Candidatura Gabrielei Firea la Primăria Capitalei va fi validată de PSD săptămâna viitoare, în forurile statutare, a declarat marţi, 23 aprilie, liderul partidului, premierul Marcel Ciolacu....
#Basescu acord UE, #Basescu guvernanta fiscala , #presedinte