Basescu, atac pe toate fronturile: De la Predoiu la Antonescu, rusii cu gazul si prietenul lui Ponta de la GFR

Vineri, 18 Octombrie 2013, ora 12:04
11251 citiri
Basescu, atac pe toate fronturile: De la Predoiu la Antonescu, rusii cu gazul si prietenul lui Ponta de la GFR
Foto:Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a vorbit, pe larg, vineri, despre protestele fata de Rosia Montana si exploatarea gazelor de sist, acuzand USL ca a mintit populatia cand era in opozitie, iar acum platim cu totii factura acelor minciuni.

Seful statului a fost invitat vineri, incepand de la ora 11.00, intr-o emisiune realizata de jurnalistii de la Evenimentul Zilei si prezentata live pe postul B1TV.

Presedintele a explicat ca Romania are nevoie sa isi relanseze industriile, printre care mineritul, si a precizat ca 10 companii detin in prezent licente de explorare si totusi atacurile sunt doar la adresa companiei americane Chevron.

In context, presedintele a recunoscut ca Federatia Rusa este direct interesata de neinceperea exploatarilor in Romania.

Un alt subiect de discutie a fost esecul privatizarii CFR Marfa, in legatura cu care presedintele l-a acuzat pe premier ca a incercat sa conduca privatizarea pentru a-l favoriza pe prietenul sau Gruia Stoica. Traian Basescu s-a aratat convins ca noua procedura de privatizare a CFR Marfa se va derula "ca la carte".

Legat de scandalul Papici, seful statului a explicat ca acesta a fost generat pentru ca Victor Ponta a vrut sa dea o "lovitura de forta", numindu-si oamenii la DNA. In opinia presedintelui, reactia ambasadelor a fost cea care a contat cel mai mult in stoparea acestei intentii.

In ceea ce priveste PDL, Traian Basescu l-a atacat foarte dur pe Catalin Predoiu si a sustinut inca o data ca dreapta ar trebui sa se uneasca pana la alegerile europarlamentare de anul viitor.

Ziare.com a transmis principalele declaratii ale presedintelui in format LIVE text:

- Am trecut la matineu, s-a suparat multa lume ca apar la 18:30, de acum o sa apar si la matineu si la 18:30.

- (cat de mult rau face Romaniei ce se intampla cu gazele de sist? Guvernul Ponta deconteaza atitudinea de acum 2 ani?) Eu nu mi-am schimbat punctele de vedere fata de ceea ce sustineam in timpul guvernelor Boc fata de Rosia Montana si gazele de sist, dar nu imi dau seama cat de puternica va fi falia in societate in perioada urmatoare.

Stiu in mod cert ca Romania are nevoie sa isi relanseze cateva industrii, una este mineritul care vizeaza metalele. Avem nevoie sa contribuim si noi insine cu ceva la relansarea economica a Romaniei.

- Nu mai vad statul facand investitii sa cumpere utilaje pentru exploatare moderna. Povestea 'sa facem noi exploatarea' este depasita din toate punctele de vedere. Nicaieri in lume nu statul se ocupa in principal de exploatarea resurselor.

- Se plateste o factura, oamenii astia au mintit cu sute de mii de activisti. Au venit la guvernare, si acum masele sunt greu de intors. Au dus campanii lungi cu toti activistii lor, acum li s-a intors minciuna in cap.

- Nu pot accepta din modul de manifestare al celor care au dreptul sa manifesteze nerespectarea legii. Nu poti sa blochezi in fiecare duminica marile bulevarde. Daca as fi Minister de Interne sau guvern as incerca sa discut cu liderii acestor miscari "Faceti-le,dar respectati legea".

- (incidentul Daniel Barbu) Nu trebuie tolerat, blocarea masinii oricarui cetatean este incalcarea legii. Nu pentru ca e ministru, ci pentru ca e cetatean.

- (au fost facut neo-nazisti) Nimic nu justifica reactia.

- Eu am un raport legat de cele de la Vaslui (asa functioneaza statul). Nu pot constata o actiune ilegala a jandarmilor. Ilegala este neinterventia fortelor de ordine cand se blocheaza caile de comunicatii. Cu cat astfel de manifestatii se vor desfasura in afara legii, cu atat vor deveni mai putin credibile.

- Decontam la credibilitate. Circul la privatizarea Oltchim. Vosganian a spus ca s-a facut doar de ochii FMI (de fapt Relu Fenechiu, n.red.). Va pot spune lucruri mult mai urate, a fost o batalie in precampanie intre Ponta si Dan Diaconescu, in care Ponta a facut jocul pentru a-l infrange, a vrut sa il descalifice pe Dan Diaconescu netinand cont de forta propagandistica pe care o avea DD. A fost un joc pe muchie.

- Ponta sacrifica orice cand e vorba de interesul politic, asa a sacrificat interesul angajatilor de la Oltchim. La CFR Marfa a vrut sa isi ajute un prieten, pe Gruia Stoica, si a iesit prost. Am dat semnalul: Nu umblati la termene. Miza era sa se amane, pentru ca Stoica nu avea banii. Eu am privit cu atentie privatizarea CFR Marfa - insemna compromiterea definitiv a Romaniei daca si in aceasta etapa se modificau conditiile pentru a favoriza cumparatorul. Daca o licitatie trucata ducea la privatizarea acestei companii, compromiterea Romaniei era si mai puternica.

- Privatizarea nu se poate face nici intr-o luna, nici in 2 ani. Compania trebuie prezentata la Londra, Viena, trecut oceanul, si cand se decide privatizarea - cu publicitate masiva.

- La fel ca TVR. Totul e sa o impingi in insolventa si sa ii faca pe unul sau altul, Ghita sau Voiculescu, sa vina sa o cumpere.

- Va pot spune cu certitudine ca va fi o privatizare ca la carte ce vor face de acum inainte. E greu sa spui ca a fost coruptie, dar nu ai decat sa gandesti ca o anumita relatie intre guvern si unul din participantii la licitatie exista, pentru ca numai unul a fost favorizat constant.

Rosia Montana si gazele de sist

- (Consilierul premierului a spus ca Rusia e interesata de gazele de sist) Gazprom are tot interesul ca Romania sa nu exploateze nici gazele din Marea Neagra, nici gazele de sist. Dupa evaluari, sunt mult mai mari cantitatile. Este clar ca Gazprom, guvernul Federatiei Ruse, are interes ca Romania sa nu exploateze.

- (si actioneaza?) trecem peste intrebare.

- Sunt 10 companii care au licente pentru gazele de sist, nu doar Chevron, nu stiu de ce toata lumea e focusata pe compania americana.

- (in vest NIS- a Gazprom) Asa este. Lukoil are un perimetru foarte mare. Nimic din ce e rusesc nu e atins, ce e american...

- (sunt activisti care se plimba de la Iasi la Bucuresti...) Cu salariul lor de bugetar...

- Vaslui e o zona cu oameni saraci care traiesc strict din agricultura. Propagandistii actualului guvern le-a bagat ideile pana acum un an in cap, acum e foarte greu de scos. Reactia oamenilor este 'V-ati vandut' cand vad ca oameni care spuneau ca exploatarile sunt impotriva noastra, acum trebuie sa spuna invers.

- Grupurile ecologiste, bine finantate nu stiu de unde, nu le spun oamenilor ca resursele pe care le exploatam acum sunt in curs de diminuare an de an. Vom deveni tot mai dependenti de cineva care a demonstrat Europei ca ii poate inchide robinentul oricand. Federatia Rusa e o mare putere care isi joaca toate cartile pentru a-si dovedi influenta.

- Nu sunt dintre cei care spun 'Totul e roz'. Orice astfel de exploatare de resurse are costuri de mediu si riscuri. Problema este cat de controlate sunt. De exemplu, acum riscul este de o sonda la 1.000. Pana vom incepe noi, o sa fie la 2.000.

- Orice explorare inseamna o sansa.

- Dincolo de propaganda care s-a dus ani de zile si prin reprezentantii clerului din zona, si prin activistii PSD si PNL, oamenilor li s-a consolidat o convingere.

- Eu am fost deputat de Vaslui 8 ani, tatal meu s-a nascut intr-o comuna la frontiera IASI-Vaslui, a razesilor. Cand vii si spui ca e afectat pamantul, reactia oamenilor e foarte dura.

- Ce se intampla acum este o factura pe care, din pacate, o platim toti pentru minciuna domnilor Ponta, Antonescu si a activistilor lor in perioada de opozitie. E echivalentul gainii cu pui vii si a tipatului lui Ponta 'jandarmeria are munitie de razboi' in Piata Universitatii din 2012.

Pactul de coabitare

- Nu m-am tinut de cuvant, spuneam ca anunt la amiaza, dar consilierii mi-au spus ca avem un mecanism in acord si trebuie respectat. Ultima intalnire a comisiei de mediere trebuia sa aiba loc ieri, guvernul a declinat. S-ar putea sa se finalizeze astazi. Voi lua o decizie dupa ce se produce aceasta ultima intalnire.

- (schimbarea procurorilor?) A aratat o intentie, s-a confirmat in parlament. USL nu concepe ca justitia are intaietate, Vosganian a ramas in Senat.

- (Papici a plecat cu eticheta ca e basist) Nu stiu cine crede in aceasta eticheta, e propaganda. Dar vine timpul, legea functioneaza implacabil si ea spune doua mandate de 3 ani. Domnul Papici a avut doua mandate, propunerea lui Kovesi era sa ii dea inca unul ca adjunct. Nu aveam nimic impotriva.

- Unii ziaristi fetisiseaza activitatea acestor procurori, ei au avut si erori, au avut cateva achitari rasunatoare. Eroarea este posibila, dar eu am sustinut institutia DNA fara sa ezit. Ce este extrem de important in continuare, si acest principiu s-a respectat cu ocazia ultimelor propuneri la DNA: Seful institutiei este cel care propune oameni, nu negociaza Ponta cu presedintele.

- I-am discutat cu premierul si pe Nitu si pe Bica si pe Kovesi, pentru ca atunci trebuiau facute niste propuneri, dar ce a propus pe urma Nitu nu am discutat. Daca primesc aviz de la CSM eu nu ma bag, greseala de la DNA a fost o lovitura de forta, premierul a vrut sa isi impuna oamenii. Apoi a fost o reactie a sistemului.

- (ce l-a facut pe Ponta sa se razgandeasca?) Si cele doua iesiri ale mele au avut contributia lor, si la revenirea pe numirile procurorilor, si la CFR Marfa si la Avocatul Poporului. Dar in mod cert au fost si presiuni ale ambasadelor pe Victor Ponta.

Vizita lui Ponta in SUA

- (s-a consultat cu dvs?) Nu e performanta diplomatica, e vorba de interes si al nostru si al SUA. Incepe investitia la Deveselu, suntem in discutii avansate ca repatrierea trupelor SUA din Afganistan sa se faca prin Romania. E un proces care va depasi cu mult mandatul meu, si site-ul Deveselu si toata tehnica americana din Afganistan - 50.000 de militari vor fi tranzitati prin Romania, portul Constanta si Kogalniceanu. Mai e proiectul F-16, protectia militarilor americani. Ministrul Apararii este deja la Washington, trebuie stabilite datele tehnice. Vizita e foarte utila, pentru ca toate aceste lucruri exced mandatul meu.

- (ce face America pentru Romania?) Ne-au trimis tehnologia pentru gaze de sist, Exon a trimis cea mai inalta tehnologie la Marea Neagra. SUA se tin de cuvant, Fordul e aici - putea sa vina sa asambleze o masina veche sau FORD BMAx care e ultima tehnologie.

- Zonele in care lucrurile nu s-au miscat, si sper ca premierul sa le discute, sunt zonele de cercetare. As vrea sa vad ca exista niste burse mai mult sau mai putin platite pentru studenti romani foarte buni care sa mearga in marile universitati americane. Funeriu a fost in echipa de cercetare in Japonia a unui chimist care a obtinut premiul Nobel. S-a intors in tara, e un mare castig.

PDL

- (ce e cu fotografia de ieri cu Elena Udrea si Emil Boc?) Cel care a pozat o vizeaza pe Elena Udrea, spre ea s-a facut poza (rade, n.red). Eu am ramas foarte puternic legat de Emil Boc, a venit in Bucuresti, pleaca la Gent, la funeraliile lui Martens. S-a intalnit cu Elena Udrea, m-au invitat. Am stat la masa.

- Constatam ca desi cei de la USL huleau activitatea guvernului Boc si asumarile de raspundere, USL nu a modificat nici cele 4 coduri, nici legea salarizarii, nici legea pensiilor, nici legea micii reforme... Le-au hulit cand au fost in opozitie, iar acum le mentin ca pe Sfintele Moaste. Singura la care au umblat e legea Educatiei unde au scos clasificarea universitatilor, pentru ca ii interesa sa dea bani la clientela universitatilor. In rest, au ramas pe reformele pentru modernizarea statului facute de Boc.

- (competitia interna din PDL) Nu vreau sa comentez. Am vazut ce spunea Predoiu intr-o emisiune, ca a batut cu pumnul in masa si a pus conditii presedintelui si premierului. Eu imi aduc aminte ca, fiind in guvernul Tariceanu, Predoiu a propus inlocuirea lui Morar de la DNA cu o doamna care ii era consilier si nu avea dosare. Imi dadea lectii in emisiune cum a renuntat presedintele la Daniel Morar, ori el a facut cu manuta lui propunere de inlocuire a lui Daniel Morar si stiu pe ce: intelegere cu Hrebenciuc.

- Cand l-am chemat sa ramana in guvern a avut o singura conditie pe care i-am pus-o eu lui, nu el mie: sa il mentina pe Morar la DNA pentru un al doilea mandat. I-am explicat pe urma lui Emil Boc ca e bine sa avem un ministru al Justitiei care sa nu fie de la PDL, la fel ca la serviciile secrete. M-a deranjat ca imi dadea lectii domnul Predoiu cand el a fost la mine sa ma roage sa vorbesc cu Ponta sa il mentina si in guvernul lui. Am vorbit, dar cu o anumita motivatie m-a refuzat. Omul asta sa nu imi dea mie lectii publice. Sa candideze, dar sa nu minta. Sa spuna de ce nu l-a vrut pe Morar la DNA si de ce a vrut sa ramana in guvernul Ponta. Eu am fost onest, am vorbit cu Ponta, dar nu l-a vrut.

- (Boc candideaza la prezidentiale?) Am discutat, dar eu cred ca intai trebuie facuta unitatea dreptei, o competitie solida pentru europarlamentare si apoi decis candidatul dreptei la prezidentiale.

- Miscarea Populara a creat un vehicul politic, va trebui sa joace la europarlamentare. Eu proiectasem fundatia pentru un alt tip de politica. O fundatie poate fi facuta cu altfel de oameni, dar partidul cu politicieni.

- (Unificarea dreptei?) Acum 3 saptamani m-a sunat Blaga, am avut o discutie cu el. Am intrebat care e subiectul - Ce facem cu dreapta? Parerea mea e ca unificarea trebuie facut inainte de europarlamentare, pentru a se obtine, garantat, un rezultat apropiat de al PSD. Daca nu se poate, macar Miscarea Populara si Forta Civica sa faca o fuziune. Rezultatul a fost ca imediat si-au lansat competitia interna. Deci a fost o neacceptare. S-a pus punct. Am fost intrebat, am spus.

- (PMP unificat cu Forta Civica) E o solutie buna, PMP inca nu e finalizat la inregistrare. Ambele partide au avantaje, eu nu voi fi dadaca lor.

- (Candidatura lui Mugur Isarescu la presedintie?) E o gluma. In primul rand sunt convins ca nu vrea, il cunosc bine. 2- cand am candidat cu Geoana la Primaria Capitalei avea un nivel mai mare de incredere, dar ca ministru de Externe, dar cand a candidat la ceva ce populatia nu il vedea l-am batut din primul tur, a fost cel mai facil castig ale meu. Pe Isarescu lumea l-ar vedea ca pe un bun guvernator.

- (Crin Antonescu nu a fost invitat la juramantul lui Gerea) Protocolul prezidential implica un anumit comportament cand vii acolo. Sunt oameni care la Ziua nationala nu respecta si sunt taiati de pe lista. Crin Antonescu a avut un comportament necuviincios, nu mai este pe lista Cotroceniului.

Mai are sanse ca turist, in grupuri organizate, sau daca va fi o discutie in care sa convenim ca nu se mai incalca protocolul. Astfel, cine incalca protocolul nu se mai afla pe lista.

Teme de discutie

Printre temele abordate se numara esecul privatizarii CFR Marfa, dar si pactul de coabitare pe care, intr-o emisiune anterioara, presedintele a anuntat ca se gandeste sa il denunte ca urmare a interventiei premierului Ponta in justitie.

Basescu: Analizez sa denunt pactul de coabitare. Ponta s-a bagat cu bocancii in justitie

Ulterior au avut loc doua sedinte ale comisiei de mediere intre presedinte si premier, la lucrarile careia au participat ministrii Titus Corlatean si Robert Cazanciuc, alaturi de consilierii prezidentiali Cristian Diaconescu si Iulian Chifu.

Un alt subiect important pe agenda celor jurnalistilor care il au ca invitat pe Traian Basescu, este legat de Acordul cu FMI - recent publicat, care, cu toate dezmintirile premierului, contine prevederea prin care cresc contributiile de sanatate pentru PFA si drepturi de autor.

Interventia presedintelui are loc cu cateva zile inainte de vizita premierului Ponta in Statele Unite.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Basescu Ponta pact coabitare, #Basescu CFR Marfa, #Basescu procurori DNA , #presedinte