Basescu, despre Schengen: Cand 13 state te sustin, 3 vorbesc si restul tac, la ce te gandesti?

Marti, 12 Martie 2013, ora 23:11
4547 citiri
Basescu, despre Schengen: Cand 13 state te sustin, 3 vorbesc si restul tac, la ce te gandesti?
Foto: Digi24

Traian Basescu a vorbit pe larg, marti seara, dupa discursul succint din Parlament, despre motivele amanarii intrarii noastre in Schengen si standardele politice europene. "Cand 13 state te sustin, 3 vorbesc si restul tac, la ce te gandesti?", a spus acesta referindu-se la disputa cu premierul legata de numarul statelor care s-au opus.

"Impresia mea este ca, parca, ne-am pierdut directia", a explicat presedintele, intr-o emisiune la Digi 24, de ce a dorit sa sustina discursul de marti in Parlament si adaugand ca foarte multe dintre obiectivele care tin de aderarea noastra la UE au fost indeplinite, dar au mai ramas cateva tinte de atins.

Traian Basescu a refuzat sa comenteze absenta liberalilor din sala, spunand ca cel mai important lucru de discutat in acest moment este faptul ca proiectul european exista si suntem aproape de a-l finaliza, la un pas de Schengen, la doi pasi de zona euro si "destul de aproape sa fim un stat de drept consolidat".

"Totul este sa fie vointa", a punctat presedintele, adaugand ca toti acesti pasi trebuie facuti simultan.

Relu Fenechiu si blocarea programelor europene pe transporturi

Traian Basescu a fost intrebat in mod repetat de ce este ministrul Relu Fenechiu, urmarit penal, o piedica in calea intrarii noastre in Schengen, cata vreme el nu este condamnat, ocazie cu care seful statului i-a dat dreptate, partial, premierului Ponta.

"Sunt absolut de acord din punct de vedere legal cu ce spune premierul Ponta. Legal abordarea e corecta, dar din punct de vedere al standardelor europene nu e corecta si asta ne reproseaza MCV.

Asta e marea scapare a intelegerii termenilor europeni, a vocabularului european. Ce trebuie sa inteleaga politicienii de la noi este ca, dincolo de lege, exista niste standarde cerute politicienilor europeni", a declarat Traian Basescu.

Seful statului a explicat si de ce un ministru urmarit penal nu trebuie sa ramana in Guvern, reamintind ca un ministru poate timora sau influenta un procuror sau un judecator prin faptul ca "sta la masa cu ministrul Justitiei, cu premierul", iar partidul lui poate este chiar cel care numeste procurori si judecatori la Inalta Curte.

In context, presedintele a facut trimitere la declaratiile ambasadorului Germaniei la Bucuresti, care a dat explicatii similare intr-un interviu acordat duminica, in care "a pus degetul pe rana".

"De ce e de neinlocuit un astfel de politician?", a intrebat inca o data, retoric, Traian Basescu.

Presedintele a recunoscut ca nu acesta a fost singurul motiv pentru care nu am fost admisi in Schengen, ci "sunt mai multe semne de intrebare".

"Ultimul raport MCV pune sub semnul intrebarii toate structurile politice. Constata progrese la Inalta Curte, DNA, ANI, CSM, dar cand vine vorba de Parlament si Guvern ridica acest set de probleme. Cum e cu incompatibilitatile, de ce parlamentarii nu le respecta, cum e cu standardele politice, de ce tineti in Guvern ministri cu dosare penale sau in Parlament?", a declarat seful statului.

Acesta a dat si doua exemple elocvente, reamintind ca in cabinetul Angelei Merkel au fost "doi oameni suspecti de plagiat" si, chiar daca "nu se pedepseste plagiatul nici in Germania", cei doi "au plecat imediat din Guvern", o trimitere clara la plagiatul premierului Ponta.

Cum moderatorul emisiunii a facut referire si la scandalurile din Italia sau Spania, tara unde exista un urias dosar de coruptie legat de moralitatea partidului de guvernamant, presedintele a explicat ca asa s-a ajuns la decizia crearii unui mecanism european pentru sanctionarea derapajelor de la democratie si stat de drept, inclusiv a coruptiei.

Traian Basescu a sustinut ca nu este deloc exclus ca Parlamentul European sa sustina acest proiect si atunci nici un stat nu se va putea impotrivi aplicarii acestui mecanism.

In context, presedintele a dezvaluit ca la discutiile din Consiliul European a ridicat problema coruptiei, in baza raportului Transparency International care arata ca sunt tari din zona euro "mai corupte decat noi".

Revenind la situatia lui Relu Fenechiu, presedintele a recunoscut ca niciun sef de stat sau de guvern nu l-a nominalizat explicit.

"In schimb, vedem ca sunt blocate programele pe Transporturi. Deocamdata asta e singurul program care nu se deblocheaza(...) Ma uit cum putem stam blocati pentru un om si cativa parlamentari in atingerea unui obiectiv major de integrare", a conchis presedintele.

Traian Basescu a respins "povestile" spuse in legatura cu refuzul unor state de a ne primi in Schnegen din cauza alegerilor interne, cum ar fi cazul Germaniei, dar a aratat ca problemele vin in special de la state unde premierul isi ia mandat pentru Consiliul European de la Parlament".

"E vorba de cum abordeaza problema parlamentarii statului respectiv", a punctat acesta, referindu-se direct la cancelarul Merkel si la Olanda.

"Trebuie sa ne pliem pe aceasta realitate(...) Obiectivul meu este mutarea frontierei UE pe Prut", a reiterat presedintele, subliniind ca trebuie sa fim constienti ca in momentul in care devenim stat Schengen trebuie sa protejam la frontiera toate statele UE.

Traian Basescu a respins categoric ideea ca nu suntem primiti in Schengen de teama traficului care se face la frontiera, pentru ca acesta este si in alte tari, spunand ca "toata opozitia la intrarea in Schengen s-a oprit la MCV".

"Sunt state vechi unde se face trafic la frontiera, dar impotriva acestor lucruri se lupta cu mijloace tehnice, cu constiinta oamenilor. Nimeni nu face din posibile acte de contrabanda motive de respingere", a spus presedintele.

Cu totul alta este situatia atunci cand vine vorba de "vize contra spaga".

"Tocmai de asta trebuie sa fim extrem de exigenti cu standardele pentru politicieni, ca sa dovedim ca la fel de exigenti putem fi si cu un consul care da viza cui nu ar trebui sa dea.(...) Daca se face extinderea si un consul roman din Iordania da viza unui urmarit general sau unui terorist? Prinde orbul scoate-i ochii", a explicat seful statului.

Au fost mai mult de 7 state care s-au opus?

Intrebat daca au fost mai mult de 7 state care s-au opus intrarii noastre in Schengen la recentul Consiliu JAI, Traian Basescu a spus raspicat: "Da, dar nu ma puneti sa le numesc".

"Cand 13 te sustin, 3 vorbesc si restul tac, la ce te gandesti?", a intrebat retoric presedintele, adaugand ca niciun stat nu se poate abtine la vot, ci trebuie sa voteze da sau nu.

"Nu vreau sa starnim dispute. Au fost 13 state care ne-au sustinut. Daca se punea la vot, nu stii niciodata ce iese. 3 s-au expus direct si au spus nu, deci 16. Pana la 26, cati suntem, mai era drum. Va spun fara nicio ezitare, am dreptate, stiu foarte bine mecanismele europene", a declarat presedintele, subliniind ca, daca s-ar fi ajuns la vot, era mai mare posibilitatea ca si alte state sa se solidarizeze cu Germania, nu cu Romania.

Presedintele a refuzat sa faca referire la pozitia Frantei, dar a reamintit ca, la Consiliul JAI, Franta nici nu a avut ministru prezent. "Nu s-a prezentat niciun membru al cabinetului, a fost ambasadorul", a spus el.

"Lucrurile sunt mult mai subtile decat par, cea mai mare greseala se face atunci cand judeci neexperimentat sau judeci dupa aparente", a mai subliniat presedintele.

Traian Basescu a laudat Guvernul pentru eforturile admirabile facute pentru evitarea amanarii, dar a reamintit ca dupa intalnirea cu ministrul olandez a lui Radu Stroe declaratiile publice au fost "cu totul diferite", la fel si in cazul vizitei lui Crin Antonescu in Olanda.

"Este clar ca nu s-a inteles limbajul(...) Incerc sa va explic ca vocabularul european are o anume finete, trebuie inteles ca atare si trebuie sa ai langa tine oameni care inteleg foarte bine acest limbaj", a mai spus presedintele.

Contact permanent cu cabinetul Merkel

Traian Basescu a dezvaluit ca a tinut permanent legatura cu Angela Merkel, mai exact intre consilierii pe probleme europene.

"Intre acesti doi consilieri s-a agreat, cu acordul nostru, formularea finala din JAI (...) A fost o propunere franceza care viza intrarea la sfarsitul anului numai pe frontiere aeriene. Am spus nu, avem o intelegere mai veche, in doua etape(...) Germania si-a influentat prietenii, Franta si-a influentat prietenii", a explicat presedintele cum s-a ajuns la stabilirea datei de intrare cu frontierele aeriene si maritime in acest an, si cu cele terestre anul viitor.

"Riscul era sa spuna acum aerienele, peste 6 luni maritimele si peste alte 6 luni terestrele", a declarat acesta, precizand ca exista riscul intrarii in trei trepte.

Toti puradeii la scoala!

Traian Basescu a respins categoric ideea ca Angela Merkel sa ne refuze intrarea din alte motive decat MCV, nici macar pentru problemele create de rromi in Germania, de care se plang primarii.

"N-o vad pe doamna Merkel ca noi, avand un MCV curat, ei sa spuna nu. Si ei, ca si noi, stiu foarte bine ca problema rromilor nu tine de Schengen, ei nu aterizeaza din tari arabe, nu vin din India, ci din spatiul european.

Ajungem din nou la ce ceream in Consiliu si in 2009 si in 2010: o politica europeana pentru integrarea rromilor", a spus presedintele.

In opinia sa, masurile tin de statele in cauza, una obligatorie fiind conditionarea ajutoarelor sociale de trimisul copiilor la scoala.

"Toti puradeiii la scoala!" Nu vom rezolva problema rromilor daca nu incepem cu acest element de baza: copiii rromi la scoala", a mai spus presedintele, cerand tuturor statelor europene sa aplice politici de integrare a etnicilor rromi.

"Daca cineva sugereaza ca Romania ar trebui sa interzica libera circulatie pentru o categorie, sa uite! (...) Crearea unor precedente este extrem de periculoasa. Romania refuza! Cu infractorii da, dar nu cu cetateni romani de etnie rroma sau romani pur si simplu", a subliniat seful statului roman.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#Traian Basescu Schengen, #Basescu Fenechiu, #Basescu Merkel Schengen, #Basescu rromi , #presedinte