Basescu i-a cerut lui Barroso asistenta pentru pregatirea formei finale a Legii ANI

Miercuri, 11 August 2010, ora 18:41
1249 citiri
Basescu i-a cerut lui Barroso asistenta pentru pregatirea formei finale a Legii ANI
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca s-a adresat inclusiv presedintelui Comisiei Europene pentru a cere asistenta pentru pregatirea formei finale a Legii ANI, precizand ca ministrul Justitiei este in legatura atat cu o echipa de la Bruxelles, cit si cu Parlamentul Romaniei.

Seful statului a apreciat ca elaborarea, de catre Executiv, a unui nou act normativ care sa vizeze organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate ar dura prea mult, Romania avand nevoie de o noua lege in vigoare chiar din aceasta vara pentru ca raportul de tara privind mecanismul de cooperare si verificare pe justitie sa fie revizuit.

Intrebat daca actul normativ care va iesi din Parlament dupa punerea sa in acord cu deciziile CCR ar fi in continuare atacabil la Curte, seful statului a subliniat ca actul tine cont de deciziile Curtii, dar si de exigentele Comisiei Europene, careia Romania i-a cerut asistenta.

"Eu sper sa nu se intample acest lucru (noua lege sa poata fi declarata neconstitutionala-n.r.) avand in vedere pe de o parte faptul ca exista o decizie clara a Curtii Constitutionale care arata elementele de neconstitutionalitate ce trebuie evitate in noua lege, pe de alta parte va pot spune ca eu am solicitat asistenta CE printr-o scrisoare adresata presedintelui Barroso.

Am primit un raspuns pozitiv, ministrul Justitiei este in legatura cu o echipa de la Bruxelles pentru a gasi formula acceptabila atat din punct de vedere al Constitutiei Romaniei, cat si din punct de vedere al exigentelor Comisiei Europene, iar ministrul Justitiei are obligatia sa tina legatura atat cu Comisia juridica din Camera Deputatilor, cu Parlamentul in general, sa-i informeze asupra celor stabilite cu CE.

Deci cred ca se va gasi o solutie", a explicat Basescu. El a opinat ca trebuie gasita o solutie negociata intre pozitia Curtii si angajamentele asumate de Romania in fata Uniunii Europene.

Pe de alta parte, Basescu a subliniat ca ar fi inacceptabil ca cineva, fara a preciza cine, sa ceara Romaniei sa faca, in cazul ANI, modificari ce ar veni in contradictie cu textul fundamental. "Sigur, ce este inacceptabil, ca cineva, indiferent cine ar fi, sa ne ceara sa facem modificari care sa contravina Constitutiei. Acest lucru nu poate sa se intample. Nu fac aluzie la nimic, nu stiu, oricine ar putea sa ceara sau sa aiba astfel de idei. Este clar ca avem decizia CCR pe care trebuie sa o respectam pentru ca nu exista solutie de recurs la ea", a spus el.

Sunt tari apropiate Romaniei care s-ar putea opune aderarii noastre la Schengen

Presedintele Traian Basescu sustine ca daca Romania nu rezvolva problema functionarii ANI "categoric" state care sunt in general sustinatoare ale Romaniei vor fi dezamagite de nerespectarea unui angajament asumat in fata UE, putand fi astfel periclitate accesul tarii noastre in spatiul Schengen.

"Cu toata respingerea pe care noi o avem pentru aceasta abordare, pentru ca nu avem o conditie pe accesul la spatiul Schengen legata de mecanismul de cooperare si verificare pe justitie, trebuie sa luam nota de faptul ca sunt tari, si chiar tari foarte apropiate, puternic sustinatoare ale Romaniei, care sunt nemultumite de oglinda facuta in raportul pe justitie al Comisiei Europene iar accesul in spatiul Schengen se face prin consens si dupa indeplinirea conditiilor.

Nimeni nu are nevoie sa dea nicio explicatie atunci cand se pune intrebarea 'Intra Romania in spatiul Schengen in martie 2011 sau nu ?'. Pur si simplu o tara sau alta poate fi impotriva fara sa dea explicatii", a explicat miercuri, in cadrul unui interviu acordat postului public de radio, presedintele Traian Basescu.

El a aratat ca principala nemultumire este legata de Agentia Nationala de Integritate, subliniind ca, dincolo de afirmatiile politice continute de raportul CE pe justitie, este evident ca, prin votul dat la Senat asupta Legii ANI, Romania nu si-a respectat un angajament asumat in fata Uniunii.

Seful statului a mai spus ca, in cazul in care Romania rezolva problema ANI, nu exista rsicul ca state sustinatoare ale tarii noastre sa se opuna aderarii la Schengen insa daca aceasta problema nu va fi rezolvata, in mod "categoric", "chiar sustinatori ai Romaniei vor fi dezamagiti de faptul ca nu am gasit formule sa ne respectam angajamentul".

Basescu a aratat ca neaderarea la spatiul Schengen ar costa pe cetatenii Romaniei libertatea de miscare in interiorul Uniunii. "In al doilea rand vom avea inca controale la frontiera de vest. In acelasi timp, daca aderam la Schengen, intram in sistemul de valorificare a informatiilor legate de miscarea oricarei persoane in interiorul UE prin accesul in calculatorul UE care gestioneaza datele Scehngen", a spus presedintele.

Ma bucur ca parlamentarii vor sa munceasca mai mult

Intrebat daca considera ca ordonantele de urgenta ale Guvernului privind cresterea TVA si diminuarea salariilor bugetarilor, introduse de Senat pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare de lunea viitoare sunt urgente legislative, seful statului a raspuns ca acestea sunt, in mod "categoric", urgente.

"Eu am avut in vedere doar urgentele legate de Uniunea Europeana pentru care nu avem act normativ, deci legea ANI nu exista acum, legea micii reforme promovata de Guvern nu exista. Am considerat ca o sesiune extraordinara trebuie sa aiba un continut limitat, insa daca parlamentarii doresc sa munceasca mai mult eu salut acest lucru, mai ales ca acele ordonnate de urgenta introduse pe ordinea de zi, fie ca vorbim de legea TVA-ului sau legea prin care s-au redus salariile cu 25% fac parte din angajamentele cu FMI", a declarat presedintele.

El a explicat ca nu a considerat, cand a solicitat Parlamentului sa se reuneasca in sesiune extraordinara, ca aceste doua ordonante reprezinta urgente pentru ca ele isi fac efectul, angajamentul cu FMI fiind astfel indeplinit. "Este adevarat, eu nu le-am considerat o urgenta pentru ca fiind rezolvate angajamentele cu FMI prin ordonante de urgenta am considerat ca exista legi. In ceea ce priveste angajamentele fata de UE nu aveam legi si de aceea am introdus doar aceste acte normative pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare, dar eu ma bucur daca Parlamentul a decis sa munceasca mai mult", a conchis Basescu.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Basescu legea ANI, #Basescu intrare Schengen, #Basescu interviu radio , #presedinte