Basescu il tine pe Ponta interimar pana pe 23 august. Silaghi, un om fara performanta

Autor: Ana Ilie
Luni, 22 Iulie 2013, ora 18:44
6177 citiri
Basescu il tine pe Ponta interimar pana pe 23 august. Silaghi, un om fara performanta
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, de la Palatul Cotroceni, ca nu este multumit de nominalizarea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor si ca asteapta pana pe 23 august o alta varianta din partea premierului Victor Ponta.

Cu toate acestea, Basescu nu a dorit nici sa respinga din start nominalizarea lui Silaghi, preferand sa-i lase pe liderii USL sa se mai gandeasca daca intr-adevar aceasta este singura lor varianta.

Termenul de 23 august avansat de Basescu pentru luarea unei decizii coincide cu finalul perioadei de interimat al lui Victor Ponta la Ministerul Transporturilor, in contextul in care presedintele chiar a insistat ca doreste ca premierul sa-si asume raspunderea pentru finalizarea privatizarii CFR Marfa.

Ziare.com a prezentat declaratiile presedintelui in format LIVE TEXT:

- Am primit adresa semnata de Victor Ponta, prin care imi solicita numirea lui Silaghi la Transporturi. Nu doresc sa-i creez prejudicii de imagine dlui Silaghi.

Mi-am exprimat neincrederea in fata lui Ponta si Antonescu. Pana acum, nu am avut un real succes in obtinerea acordului unuia sau al amandurora legat de o alta nominalizare decat a lui Silaghi.

Principalul motiv invocat a fost legat de istoricul prezentei lui Silaghi la Transporturi in primul guvern Ponta, cand nu s-a evidentiat prin nimic.

- Pe de alta parte, am observat ineficienta totala a dlui Silaghi. Cat a fost ministru, nu a reusit sa miste macar un pas-doi in procesul de deblocare a fondurilor europene. As spune, un om fara performanta, care in plus nu aduce nimic important ca imagine Guvernului Ponta.

- Este in interesul nostru sa avem un guvern cu o imagine cat mai buna. Nu am obtinut o alta nominalizare si nu ma grabesc. Pot sa ajung sa spun "rau cu rau, dar mai rau fara rau".

Daca l-as respinge pe Silaghi, as putea sa primesc o nominalizare pe care sa nu o pot refuza si sa fie mai proasta. As vrea sa stiu cine ar putea sa fie, nu vad de ce sa fie secret, ca nu e vorba de teroristi, ci de ministri.

- Cred ca este neoportuna desemnarea unui ministru care nu a fost implicat in niciun fel in procesul de privatizare CFR Marfa. Este cea mai mare companie de transport, este strategica in caz de miscare de trupe ale armatei. Compania a fost si in atentia CSAT si strict pe aceste domenii, nu pe ce se incearca sa se spuna.

- Este inca o motivatie pentru care intarzii desemnarea ministrului Transporturilor. Mai mult, toti stim aprecierile primite de Fenechiu de la Ponta cu privire la procesul de privatizare si desemnarea castigatorilor. Legat de acest lucru, cred ca, data fiind conjunctura de la Transporturi, singura solutie este ca ministrul interimar, care cunoaste si public a apreciat privatizarea, sa ramana in functie macar pana la semnarea contractului de privatizare.

- Privatizarea CFR Marfa este inca un motiv de ingrijorare. Pentru semnarea contractului de privatizare, dl prim-ministru, care apreciaza atat de mult modul cum s-a facut privatizarea, trebuie sa dea o HG si sa dispuna semnarea contractului. Abia de atunci curg termenele pentru depunerea banilor de castigatorul contractului. Circula o dezinformare in spatiul public ca se asteapta avizul Consiliului Concurentei.

- Ceva mi se pare in neregula aici. Jocul care se face legat de privatizare si avand in vedere aprecierile primului ministru, cred ca trebuie sa-si asume raspunderea in continuare. Nu spun ca trebuie sa semneze contractul, dar n-as vrea sa-l aud peste cateva luni spunand ca 'a fost Silaghi, nu eu'. As vrea sa-l ajut sa fie consecvent, ceea ce ar fi un eveniment.

- Inca o directie: cel care a castigat cauta cu oarecare disperare bani la banci sa imprumute pentru a plati valoarea la care s-a negociat privatizarea. Marea mea problema si premierul stie mai bine si intelege, stiind despre castigator ca are credite pe propria companie, ca trebuie sa imprumute 200 de milioane pentru CFR, din ce va face investitii?

- Daca investitorul strategic vrea sa imprumute bani sa cumpere compania si nu sunt multe banci dispuse, de unde va lua bani pentru modernizarea companiei?

- De aceea, fara sa fie rea intentie, fara sa fie joc politic, consider ca privatizarea in conditiile pe care eu le inteleg, poate eu nu inteleg la fel de bine ca dl Ponta, sunt sigur ca dansul vorbeste foarte responsabil si bine informat, cred ca dansul trebuie sa-si mentina responsabilitatea politica pentru procesul de privatizare a CFR Marfa.

- Continui sa reflectez la varianta Silaghi. In mod legal, ministrul interimar isi termina mandatul pe 25 august, iar eu anunt public ca voi lua o decizie definitiva cu privire la dl Silaghi pe 23 august, avand in vedere ca 25 cade intr-o duminica.

- Pana atunci, ar fi timpul sa se semneze sau sa se respinga semnarea contractului de privatizare si n-as vrea sa-l vad pe Silaghi ca devine tapul ispasitor al unei privatizari esuate.

- Simt responsabilitatea acestei desemnari.

- Argumentele pe care le-am facut publice legate de semnele mele de intrebare cu privire la potentialul financiar al castigatorului de a finanta modernizarea CFR Marfa le-am ridicat si in discutiile cu FMI, BM si UE. Poate si Guvernul va trebui sa discute mai mult cu Fondul pe acest subiect. Cheia ramane daca acel castigator va putea sa modernizeze sau, pentru a-si plati datoriile, va incepe sa taie mii de vagoane ca din vanzarea de fier vechi sa-si achite datoriile la banci.

- M-as bucura mult ca premierul Ponta sa aiba dreptate.

- A doua problema extrem de importanta. Oricate acorduri de coabitare ai avea, ele nu inseamna minciuna prin omisiunea de a informa. Cateva informatii despre acordul de parteneriat intre Guvern si Comisia Europeana.

- Este un document cheie care trebuie finalizat cat mai curand si se constituie in baza de pregatire a absorbtiei fondurilor in 2014-202. Dupa ce se convine cu CE asupra acordului de parteneriat, se elaboreaza programele operationale sectoriale.

- Pentru a se elabora programele operationale, care nu sunt putine, trebuie sa se convina intre Guvern si Comisie termenii acordului. Cred ca suntem deja destul de intarziati, privim si la observatiile CE la nivel tehnic.

- Nu este posibil, cand stii ca un document de baza al dezvoltarii la nivelul UE este strategiea UE 2020, din acordul de parteneriat cu Comisia sa nu fie evidentiate, incluse, obiectivele pe care ni le-am asumat in strategie. Asta arata ca oamenii de la Guvern care au elaborat acordul habar nu au care sunt relatiile dintre Romania si UE in ceea ce priveste obiectivele pe termen lung, pentru care s-au alocat 40 de miliarde de euro.

- Cea mai ridicola observatie mi se pare ca acordul de parteneriat si programul national de reforma, transmis la inceputul anului la UE, precum si recomandarile specifice de tara, nu sunt corelate. Este greu de imaginat ca nu le corelezi.

- O alta observatie extrem de grea este cea care spune direct: Guvernul da dovada de lipsa cronica de capacitate de analiza. Pe situatia tarii, lipsa de capacitate de analiza in ceea ce priveste prioritatile de dezvoltare si in stabilirea obiectivelor care prin finantare europeana 2014-2020 ar contribui la cresterea competitivitatii si crearea de locuri de munca. Este unul din cele mai grave afronturi de cand sunt eu in Consiliul European pe care le-am vazut la adresa unei tari, a unui Guvern.

- Imi este greu sa inteleg cum au putut face un astfel de document.

- O alta formulare: Guvernul arata ca nu a invatat lectiile din 2007-2013. De asemenea, in acordul de parteneriat cu UE sunt propuse actiuni neeligibile, oamenii astia nu stiu ce fel de actiuni pot fi finantate cu bani europeni.

- O alta formulare: Incoerenta si lipsa unei orientari strategice in abordarea unor actiuni tematice.

Pentru ca tot l-am pierdut pe geniul dlui Fenechiu: lipsa master-plan pentru Transport. Asa geniu si asa lipsa.

- Deci pe mine ma ingrijoreaza. La 1 ianuarie 2014 incepe noul exercitiu bugetar. Nu numai ca nu avem proiecte pregatite, care trebuiau sa fie gata, pe licitatie, dar nu reusim sa ne facem documentele de baza care sa ne permita accesarea banilor.

- Nu dau indicatii Guvernului ce are de facut, spun public doar un lucru: daca au nevoie de ajutor, sunt gata sa ii ajut, dar motivul iesirii mele si va asigur ca n-am enumerat decat cateva din enumerarile extrem de neplacute, motivul semnalului public este ca riscam sa intram in exercitiul bugetar 2014-2020 la fel de nepregatiti ca la 1 ianuarie 2007 si riscam acelasi proces de intarziere si de pierdere de fonduri europene.

Aici nu avem dreptul sa ne jucam de-a 'ii trag, bine, nu-i trag bine', astia nu sunt banii lui Basescu, ai aluia de la Fonduri, ai lui Teodorovici, sunt banii destinati crearii de locuri de munca, dezvoltarii tarii.

- Nu pot sa spun, de dragul acordului de coabitare, ca nu va spun nimic, dragi romani. Ba va spun, in acest moment aveti un guvern care nu a putut sa faca competent un plan.

Trei intrebari:

Aveti informatii in legatura cu implicarea lui Silaghi in dosare?

- Nu fac comentarii, v-am comunicat ce am considerat.

Ati vorbit despre un ministru implicat in privatizare, un ministru al Transporturilor care sa se evidentieze. Care ar fi profilul ideal, Silaghi mai poate face ceva?

- Ce sa faca sa ma convinga? L-am vazut si eu ca toti romanii in mandatul exercitat pana acum, stiu si eu controversele legate de dansul, stiu ca avem un MCV in decembrie, stiu ca in mijlocul unui proces care mai trebuie semnat si platit arunci un ministru care sa isi asume raspunderea. Mi se pare incorect si daca era o nominalizare in care sa am foarte multa incredere tot aveam ezitare sa-l trimit la semnare.

Ati declarat recent ca Romania a efectuat o operatiune neautorizata pe teritoriul altei tari.

- Mentin si sustin cu tarie aceasta declaratie. Este declaratia care ne trebuie.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Traian Basescu declaratie presa, #Traian Basescu ministerul Transporturilor , #presedinte