Basescu, la TVR: Avem guvern, avem premier, mergem mai departe!

Joi, 19 Mai 2011, ora 22:30
3859 citiri
Basescu, la TVR: Avem guvern, avem premier, mergem mai departe!
Foto: TVR

Presedintele Traian Basescu a fost invitat joi seara la TVR, prilej cu care a vorbit despre necesitatea mentinerii stabilitatii politice si evitarii riscului intrarii intr-un derapaj care ar duce la intoarcerea tarii in recesiune.

Seful statului a abordat o serie de probleme de actualitate, cum ar fi inlocuirea premierului Emil Boc, scaderea taxelor, reorganizarea administrativa a tarii, revizuirea Constitutiei, adoptarea statutului minoritatilor sau relatia cu Rusia dupa decizia de amplasare a unor elemente ale scutului antiracheta american pe teritoriul tarii noastre.

Traian Basescu a spus ca nu va face nimic din ceea ce ar putea duce la o instabilitate politica, cu toate ca in urma cu ceva timp propusese coalitiei de guvernare aducerea la Palatul Victoria a unui premier tehnocrat in vederea recastigarii increderii populatiei in guvern.

Seful statului s-a aratat increzator in responsabilitatea politica a actualei coalitii, exprimandu-si convingerea ca va fi in stare sa continue adoptarea de masuri care sa duca la relansare economica si la o crestere chiar mai mare decat cea prognozata.

Traian Basescu a subliniat clar ca, spre deosebire de alte alegeri anterioare, obiectivul sau in 2012 nu mai este soarta PD-L, ci iesirea Romaniei din criza, motiv pentru care va face tot posibilul, in limitele mandatului sau constitutional, sa nu permita niciun derapaj din punct de vedere economic, nicio revenire la populismul dovedit la alegerile din 2008 de guvernul Tariceanu, care a costat enorm Romania.

In ceea ce priveste ramanerea UDMR la guvernare, presedintele s-a aratat increzator in cuvantul liderilor maghiari si a precizat ca, din punctul sau de vedere, statului minoritatilor ar putea fi adoptat imediat, deoarece nu contine nimic nou fata de ceea ce este prevazut in legislatia in vigoare.

Traian Basescu a spus ca este de neconceput ca Parlamentul sa nu tina cont de rezultatele referendumului, asa ca, cel mai probabil, vom vota noua Constitutie odata cu alegerile locale, iar din noiembrie 2012 vom avea parlament unicameral.

In privinta declaratiilor presedintelui rus Dmitri Medvedem privind necesitatea unor garantii ca scutul antiracheta amplasat in Romania nu afecteaza interesele Rusiei, Traian Basescu a spus ca trateaza acest aspect cu tot respectul cuvenit unui sef de stat al unei mari puteri nucleare si ca tara vecina va primi garantiile dorite, dar va trebui, la randul sau, sa ofere Romaniei garantii similare.

Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale presedintelui, in format live text:

O crestere economica sanatoasa

- Optimismul privind cresterea economica se bazeaza pe exporturi si pe investitii. Incep sa fiu optimist, uitati-va la investitiile din bugetul de stat. S-au realizat in proportie de 90% in primul trimestru. In mod cert la semestru se vor realiza.

- Mai sunt optimist pentru ca maine se vor semna contracte pentru 5 tronsoane de autostrada. Alte 4 s-au blocat in reclamatiile clasice ale celor care au pierdut.

- Mai sunt optimist pentru acel PNDI, programul de infrastructura in mediul rural. Sper ca se vor licita rapid lucrarile aprobate.

- Sunt motive sa fiu optimist ca vom avea crestere economica. E cel mai sanatos mod de crestere.

Eu nu am cum sa impun un premier, doar coalitia poate

- (premierul Emil Boc ramane?) Eu nu am cum sa impun un premier, doar coalitia poate. Cuvantul cheie este stabilitate. Am iesit din recesiune, nu din criza, nici UE nu a iesit.

- Nu spun ca un alt premier produce instabilitate, ci inceperea unor noi dezbateri pe aceasta tema. Ele genereaza instabilitate.

- (dvs ati lansat tema premierului tehnocrat) Toata lumea crede ca sunt atotputernic, nu e adevarat. Eu daca sunt puternic, aparent, este pentru ca ridic problemele. Am avut curajul sa spun: 'Nu ar trebui sa gasim alta solutie?' Cand esti respins ce poti sa faci?

- La fel a fost si cu cresterea TVA. Cand s-a decis reducerea salariilor si cresterea TVA, FMI a venit cu cresterea cotei unice si a TVA. Am realizat ca sunt doua frane puse economiei in situatie de criza, am spus ca mai bine ne asumam reducerea unor cheltuieli. Reducerea temporara a salariilor si pensiilor. Ea putea fi aplicata, pe urma nu au mai vrut partidele. Alta solutie era impozitarea cu 10% pe pensii. Pana la 1 ianuarie reveneam, asa am tras o frana enorma. A crescut inflatia, s-a redus consumul si s-a mutat toata sarcina pe bugetari.

- Am discutat cu premierul care a acceptat solutia, dar nici coalitia nici partidele nu au vrut. Se putea, prin ordonanta de urgenta. Nu ai niciun impediment constitutional sa introduci o taxa noua. Nu fac o critica la adresa premierului, pentru ca a facut destule. Dar am fost intrebat astazi si am explicat.

- (ati mai discutat cu premierul dupa alegerile din PD-L?) In politica lucrurile nu functioneaza numai logic. Deocamdata suntem aici: avem guvern, avem premier, mergem mai departe. Si vrem stabilitate. Eu nu voi face nimic ce ar putea sa afecteze stabilitatea politica. Nu putem risca sa ramanem fara guvern.

- Premierul a facut ce a putut, eu am facut ce am putut, i-am sprijinit cat am putut, dar nu pot decide pentru coalitie.

Partidele guverneaza, nu presedintele

- (urmeaza momente grele, isi vor asuma partidele noile masuri?) Categoric da, programul cu FMI s-a discutat cu toate ministerele. Programul este adoptat de guvern.

- Traversam alegerile si ne bazam pe acest acord cu FMI. El este vointa guvernului, iar implementarea se face cu expertiza FMI, BM si CE.

- Am incredere ca acest guvern va indeplini programul. Au tacut si au facut, nu exista niciun punct care sa nu fie indeplinit. E pentru prima oara. Anul trecut la cateva misiuni s-au amanat cateva masuri amanate. Acum niciun punct nu a fost reportat.

- Pentru tara este nevoie de stabilitate.

- Obiectivul meu nu mai este ce face PD-L in 2012, obiectivul meu este iesirea din criza. Sunt deja specialisti care avertizeaza: atentie, risc de revenire in criza ! Singura solutie este sa luam masuri pe care sa le agream toti. Daca intram intr-un derapaj de instabilitate, pierdem orice sansa de crestere economica. Din intuitie, cred ca vom avea o crestere mai mare economica, daca nu se produce ceva in UE.

- (cota PD-L e 20%, premierul este sub aceasta cota, cum poate fi o locomotiva?) Vor creste locomotive pana in 2012. Dar deja am intrat toti in febra alegerilor, suntem abia in luna mai, mai avem un an si jumatate. Sa lasam alegerile si sa mai guvernam putin!

- Eu cred, asa cred, ca foarte curand noul BPN va avea o discutie interna. Probabil peste doua saptamani vor analiza si solutiile de relansare. E un partid responsabil.

- Legat de guvern nu ma mai amestec. In seara asta!

- Nu suntem cu spatele la zid ca sa vindem ca alte tari, sa vindem Transgaz.(...)Daca nu am vandut la greu, in 2010, de ce sa vindem in 2011 daca piata nu va fi foarte buna?

- In 2008 banii din Fondul de dezvoltare au fost risipiti pentru cumparare de voturi: mariri de salarii, de pensii. Doar responsabilitatea politica poate veghea sa nu se mai intample la fel in 2012. Ma bazez pe responsabilitatea celor care vor guverna atunci.

- Sa nu va ganditi ca Tariceanu a furat banii, i-a dat in consum, prin acte normative.

Reorganizarea administrativa

- Cu cat reusesti sa ai o organizare administrativa regionalizata, 7-9 regiuni cum vor stabili politicienii, cu atat va fi mai bine. Si acum exista, dar acum unul vrea drumuri de la nord la sud, unul de la est la vest...Din motive politice nu se poate face acum dezvoltare regionala.

- (are si UDMR un proiect de regionalizare) Planul de reorganizare a Romaniei va fi stabilit de majoritati parlamentare si nu de minoritati. Discutiile trebuiesc incepute, nimeni nu va putea trece legea in forma in care vrea Basescu, Boc sau Marko Bela. Va fi o lege organica, trebuie sa vrea majoritatea.

- Nu cred ca exista vreo pozitie antinationala a UDMR. Convingerea mea este ca politicienii din UDMR vor merge pe interesul national.

Statutul minoritatilor

- Daca ar fi dupa mine l-as adopta azi. Nu e nimic nou, e o colectie din toate legile, stranse intr-un singur cod. Ar putea fi adoptat si maine, eu nu stiu de ce nu il adopta.

Legea Capitalei

- Eu nu vorbesc de desfiintarea sectoarelor, ci a autonomiei lor. Sectoarele nu mai pot fi autonome. In momentul de fata Bucurestiul are 7 bugete, 7 primari si o dezvoltare absolut haotica, o alocare de resurse haotica, fiecare are mosia lui. Bucurestiul a fost mult mai intreg cand eram eu primar, el a fost demantelat pe vremea guvernului Nastase, prin ordinanta.

- Sunt si 7 consilii, cu consilieri ...ganditi-va cate interese sunt! Eu cred ca trebuie sa fie un singur consiliu, in ordinea voturilor obtinute, care sa numeasca 6 primari de sectoare prin votul Consiliului general, iar acesta sa distribuie venituri la nivel de necesitati.

- O sa avem doar 55 de consilieri, acum Bucurestiul are circa 300 de consilieri.

- Nu sunt bucurestean, sunt dobrogean. Nu imi permit sa ma numesc bucurestean.

- Vedeti vreo intrebare solida, temeinica, in referendum? Eu nu.

- Capitala nu e reglementata prin Hotararea Consiliului. Referendumul nu e obligatoriu pentru Parlament, cum ar fi unul national. Un referendum local nu are putere asupra Parlamentului.

- De ce nu au intrebat la referendum, de exemplu, ce trebuie facut cu cainii fara stapan?

- E o batalie politica care nu va duce nicaieri. Vor cheltui bani. Eu am provocat referendum, dar am avut decenta sa il pun cand au fost si alegeri.

Revizuirea Constitutiei

- Intentionez ca in perioada urmatoare sa trimit pe circuit proiectul de revizuire a Constitutiei. El preia rezultatele referendumului si multe din deciziile Curtii Constitutionale.

- Obligatia mea este sa promovez catre Parlament rezultatele referendumului. Ar fi corect ca referendumul pentru validarea Constitutiei sa se organizeze odata cu localele, in iunie. Alegerile din noiembrie 2012 sa se desfasoare dupa noua Constitutie. Am putea trece atunci la unicameral.

- Eu nu cred ca Parlamentul se va opune referendumului din 2009, e de neconceput. E precizat in Constitutie, referendumul e cel mai puternic mod de manifestare a suveranitatii poporului.

- (relatia premier-presedinte) Presedintele nu pune premierul. Il desemneaza, Parlamentul il valideaza. La remaniere, numirea unui ministru se va face prin consultarea si acordul celor doi, presedinte si premier, ca sa nu mai fim in situatia in care a fost doamna Norica Nicolai.

Ce vrea mediul economic?

- Una din intrebari a fost legat de TVA. A trebuit sa dau explicatia.

- Multi oameni de afaceri au criticat birocratia. Au spus ca nu avem reguli unitare, si aveau dreptate. Hai sa inventariem problemele si asa cum s-a tinut cont de problemele oamenilor de afaceri in modificarea Codului Muncii se va tine cont si acum.

- Nu putem discuta despre reducerea CAS atat timp cat avem evaziune, facuta si de firmele de stat. Dar sunt foarte multe firme si in sectorul privat dupa care alearga Garda si ANAF.

- Statul are 14 mii de inspectori fiscali la sute de mii de firme. Legile nu sunt facute sa fie eludate, nu poti sa pui un lucrator de la ANAF sau un politist in spatele fiecaruia.

- Cat timp e o olimpiada "Cine pacaleste mai mult statul?" nu putem reduce taxele. Statul nu asteapta, dar are capacitati limitate. Legile trebuiesc respectate.

- Se plang ca sistemul sanitar e prost finantat, dar de ce nu platesc taxele? La politie la fel, la educatie la fel.

- In sectorul 2 o izolare termica de apartament a costat vreo 3.000 de euro. Acelasi apartament in sectorul 1 e de 5-6 ori mai mare, la aceleasi blocuri din timpul lui Ceausescu. Am rugat MDTR sa faca niste standarde de cost pentru izolarea apartamentelor, dar costurile s-au aprobat la nivel local.

- Avem insa si foarte multe firme incorecte. La Ministerul Transporturilor s-au licitat 9 tronsoane. La 5 nu sunt probleme, se termina maine. La 4 s-au facut contestatii. Pe unul il stiu de meserie, descurcaret, am rugat la Agentie sa fie atenti cum se rezolva aceste contestatii. Sa speram ca de data asta institutiile statului le vor da peste manute, lor sau celor care au dat gresit castigatorii.

Scutul antiracheta

- (Medvedev a avertizat ca se poate reveni la razboiul rece) Eu nu as face o drama din aceasta afirmatie. Romania si-a asumat niste obligatii. Elemente ale scutului romano-american, mai tarziu NATO, se vor amplasa, ne vedem de interesul national si tratam cu respect pozitia oricui. Singura declaratie pe care o iau in considerare cu respect este a presedintelui MEevdedev, restul e o echipa de zgomote. Trebuie tratata declaratia presedintelui Medvedev cu condescendenta unui sef de stat al unei mari puteri nucleare. Va trebui sa ii dam confortul ca scutul nu vizeaza interesele Rusiei. Sunt convins ca si dansul e gata sa dea garantii juridice Romaniei ca nicio racheta de pe teritoriul Rusiei nu afecteaza interesele Romaniei.

Managementul societatilor de stat

- Trebuie sa o convenim cu partidele. Acordul va trece prin Parlament, pana la sfarsitul anului vom avea primele numiri. Uitati-va la Apa Nova. A doua zi dupa ce s-a semnat contractul a incetat subventionarea regiei.

Cuvantul cheie e stabilitate

Presedintele Traian Basescu a participat joi dimineata la un seminar organizat de Ziarul Financiar, la care a vorbit pe larg despre perspectivele economice ale Romaniei, erorile facute de guvern prin cresterea TVA la 24%, riscul ca tara noastra sa faca pasi inapoi in cazul in care se intra in instabilitate politica.

Basescu, despre mentinerea lui Boc la Guvern si falimentarii din presa

Basescu: Cresterea TVA a fost una din marile erori politice (Video)

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc, pe cuvântul meu, în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#Basescu Guvern, #Basescu TVA, #basescu tvr, #Basescu pret gaze , #presedinte
Comentarii
Poza adevar
adevar
rank 1
ASA VA VREM DOMNULE PRESEDINTE,CAT MAI DES LA TV SA EXPLICATI OAMENILOR FATARNICIA SI PROSTIA OPOZITIEI!