Ziare.com

Basescu, la CSM: Mai bine razboi, decat Justitie neindependenta

de Diana Robu
Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 11:15

   

Basescu, la CSM: Mai bine razboi, decat Justitie neindependenta
Presedintele Traian Basescu a prezidat, vineri, sedinta CSM, in care a fost prezentat raportul de activitate pe 2012, urmand sa fie aleasa si noua conducere a Consiliului.

Seful statului a laudat evolutia pozitiva a Justitiei in Romania, insa a acuzat ca exista magistrati care "inca apleaca urechea la influentele politice". Basescu a precizat ca in momentul de fata un magistrat roman nu este independent numai daca nu vrea sa fie astfel.

Totodata, Traian Basescu a criticat din nou trusturile de presa pentru atacurile la adresa judecatorilor si procurorilor, asigurand insa ca nu va negocia independenta Justitiei. "Nimeni nu o sa negocieze independenta Justitiei de dragul pacii politice. Mai bine razboi decat o Justitie neindependenta", a subliniat presedintele.

In finalul sedintei CSM, seful statului a anuntat ca are "o problema", mentionand ca propunerile pentru sefia Parchetului General si a DNA ar fi trebuit sa vina de la CSM, si nu de la ministrul Justitiei, Mona Pivniceru. In acest sens, Traian Basescu le-a cerut membrilor Consiliului sa analizeze situatia si sa ii transmita un punct de vedere.

Cele mai importante declaratii din sedinta CSM

"Din cate stiu eu, raportul nu se aproba sau se respinge, ci se dezbate. (...) Interesul meu a fost pentru raportul MCV. Nu voi sta si la alegerile CSM - este o chestiune interna a Justitiei. Eu nu va ascund ca, dupa parerea mea, toti membrii CSM sunt interesati de ultimul punct. Astazi vom dezbate ceea ce poate fi dezbatut, iar observatiile critice sunt esentiale.

Din punct de vedere constitutional, nu puteti amana alegerile, pe cand dezbaterile le putem face si trei ani de acum inainte, in fiecare zi", a declarat presedintele Traian Basescu.

Presedintele CSM Alina Ghica a prezentat bilantul CSM pe 2012, amintind ca acesta a fost anul in care "s-au exercitat cele mai mari presiuni asupra Justitiei si a statului de drept".

Seful CSM: Amenintarile la independenta Justitiei, mai vizibile ca oricand in 2012

"CSM a dovedit ca este o institutie matura. CSM a dovedit toleranta zero fata de atacurile la independenta Justitiei", a declarat Alina Ghica.

Basescu: In ciuda turbulentelor politice, CSM a ramas in picioare

Dupa raportul prezentat de Alina Ghica, presedintele Traian Basescu a atras atentia ca independenta Justitiei, la fel ca democratia in Romania, nu sunt ireversibile.

"O remarca ce mi se pare a fi esenta evolutiilor in Justitie: intr-un moment de turbulente politice extraordinare, vorbesc de iulie-august 2012, principalele institutii ale statului, inclusiv CSM, au ramas in picioare. Acest lucru inseamna ca ceva s-a intamplat in Justitie - si anume cucerirea pas cu pas a independentei in Justitie. Nu inseamna ca acest lucru este ireversibil, la fel ca democratia in Romania.

Riscul de pasi inapoi este posibil, insa eu sper ca nimeni, cel putin din Justitie, nu este dispus sa faca pasi inapoi in ceea ce priveste procesul de eficienta, dar si de independenta a Justitiei.

Nu e usor sa tii Justitia ferita de influenta politica. Tu insuti platesti uneori atitudinea de a nu lasa oamenii politici sa influenteze Justitia. Independenta Justitiei nu este inca un bun castigat de Romania, dar Romania nu are nicio sansa sa mearga inainte, ca cetatenii sa fie multumiti, daca Justitia nu va fi neinfluentata politic, sa aiba drept stapan doar Constitutia si legea", a punctat Traian Basescu.

Am vazut magistrati predispusi sa aplece urechea la influenta politicului

Totodata, seful statului a precizat ca a intalnit judecatori si procurori predispusi sa asculte de politicieni.

Traian Basescu: Am vazut magistrati predispusi sa aplece urechea la influenta politicului

"Am vazut situatii de magistrati - judecatori si procurori - care, fara sa le-o ceara nimeni, au fost predispusi la a apleca urechea la influenta politica. Daca un magistrat nu este independent, fie el judecator sau procuror, este doar din vointa sa. El trebuie sa spuna 'Nu, nene politician, nu ma interesezi, singurul meu stapan este legea'. Astazi, magistratii nu sunt independenti decat daca vor ei", a completat Traian Basescu.

CSM a aparat magistratii de atacurile publice nejustificate

Comentand pe marginea raportului prezentat de Alina Ghica, Traian Basescu a laudat "promptitudinea" cu care CSM a aparat magistratii in fata "atacurilor pubice nejustificate", dar si reactia ferma atunci cand a fost vorba de judecatori sau procurori aflati in incompatibilitate cu functia lor de magistrati.

"Nu pot sa nu constat promptitudinea cu care CSM a aparat reputatia judecatorilor si procurorilor care au fost subiect de atacuri publice nejustificate si reactia imediata la magistratii cu probleme de integritate. Ati introdus criterii serioase de selectie pentru judecatorii Inalte Curti. Constat o imbunatatire a standardelor de recrutare a magistratilor", a adaugat Basescu, mentionand ca in 2012 a semnat in jur de 15-1.800 de decrete de intrare in magistratura, numar mult mai mic decat in altii precedenti.

Aron, candidat la sefia CSM: Concursul pentru aceasta functie il dai toata viata

"Pun aceasta scadere a numarului de intrare in magistratura pe seama unei selectii mai bune. Acest lucru se vede in hotararile judecatoresti si in tot sistemul", a explicat seful statului.

Acesta a punctat ca Institutul National al Magistraturii si Scoala Nationala de Grefieri par a-si fi imbunatatit procedurile, "lucruri care par sa se vada deja in hotararile judecatoresti, actiunile procurorilor si in tot sistemul".

"Mi se pare esential ca viitorul CSM sa isi propuna mentinerea timing-ului pentru introducerea viitoarelor coduri. Amanarile nu sunt de dorit, dar mai bine ne fixam un timing pe care il putem respecta, decat sa ne trezim in preajma implementarii ca mai amanam cu alte sase luni. Aici este si responsabilitatea Guvernului sa asigure finantarea", a adaugat seful statului.

Potrivit presedintelui, tot timpul am mers pe varianta "pentru noile coduri ne trebuie un numar mai mare de magistrati".

"V-as ruga sa avem o analiza corecta si din acest punct de vedere si poate ca gasim solutii mai eficiente de crestere a vitezei solutionarii dosarelor, lucru care s-a imbunatatit vizibil in ultimii doi ani, dar e loc de mai bine", a explicat seful statului, subliniind ca "Justitia este un pilon de echitate sociala si al evolutiei noastre pozitive".

Traian Basescu a laudat si faptul ca Romania "a urcat cu 7-8 locuri in clasamentul Transparency International cu privire la coruptie", precizand ca l-a bucurat faptul ca "am depasit state vechi ale UE, unde perceptia despre coruptie e mai accentuata la cetateni decat in Romania".

"Mi-as dori ca anul 2013 sa fie mai bun ca 2012 si perceptia populatiei sa se imbunataseasca", a mai spus presedintele.

Parlamentul, abuziv cand nu da avize de cercetare penala

Totodata, Traian Basescu a atras atentia ca Parlamentul va fi sanctionat in raportul MCV.

Basescu: Parlamentul, abuziv cand nu da avize de cercetare penala - va fi sanctionat in MCV

"Parlamentul a fost in cateva situatii abuzive, nepermitand anchetarea unui ministru sau a unui fost ministru. Nu era vorba de arestare, dar nu ai nicio justificare sa nu permiti prezenta acestui demnitar in fata anchetatorilor. Am convingerea ca raportul MCV va sanctiona aceasta situatie", a adaugat presedintele Basescu.

Unele trusturi mass-media reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale

Totodata, Traian Basescu a mentionat ca exista "trusturi media care reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale".

"In 2010 am adoptat o strategie de securitate nationala care e foarte in regula pentru Parlament si inca nu e aprobata de Parlament. Pentru un singur lucru, o afirmatie. E trecuta acolo nu la riscuri, ci la vulnerabilitati - ca sunt unele trusturi media sunt interesate in discreditarea unor institutii.

Basescu revine cu atacul la presa: Unele trusturi media, amenintare la securitatea nationala

Ce s-a intamplat in 2012 cu judecatori ai ICCJ si procurori de la DNA confirma pe deplin aceasta afirmatie. Am vrut sa subliniez ca am ridicat aceasta problema inca de acum doi ani", a declarat seful statului.

Presedintele Traian Basescu a amintit ca a aratat in raportul din anul 2010 ca "sunt trusturi media care reprezinta o amenintare la adresa securitatii nationale. Am subliniat demult acest lucru, ca trusturi mass-media sunt interesate in discreditarea unor institutii".

"Pentru satisfacerea intereselor de discreditare a magistratilor, unele trusturi media utilizeaza mijloace de influenta infinit mai mari decat are sistemul judiciar. Cand un trust mass-media ia judecatori sau procurori si ii toaca de dimineata pana seara pentru a-i discredita, lucrurile sunt grave. Poate gasim o solutie legala de protejare a Justitiei fata de astfel de atacuri", a adaugat presedintele, adresandu-se ministrului Justitiei, Mona Pivniceru, prezent de asemenea la sedinta.

Danilet (CSM): Noi suntem platiti la fel, indiferent de numarul de dosare solutionate

"Mai bine razboi, decat Justitiei neindependeta"

Presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe membrii CSM ca nu va negocia independenta Justitiei. "Mai bine razboi, decat Justitie neidependenta", a adaugat seful statului.

Raspunzandu-i magistratului Cristian Danielt, presedintele a mentionat ca "ar fi un pas enorm inapoi" revenirea la situatia in care procurorii ar fi "prepusii exlusivi" ai statului, sub controlul ministerului Justitiei si cu un control ierarhic profesional.

"A fi un pas enorm inapoi revenirea la situatia in care procurorii ar fi prepusii exclusivi ai statului, sub controlul ministerului Jutitiei, cu un control ierarhic profesional cum era inainte, acum are probabil un control administrativ, dar nu se baga seful lui in dosarul lui pentru ca daca s-ar baga si reclamat ajunge la inspectie aici.

Deci acest statut trebuie mentinut pentru binele nostru, al tuturor chiar daca eu stiu discutiile judecator-procuror, imi sunt cunoscute Mai ales imi erau cunoscute la inceputul primul mandat cand inca era relativa noua abordare, dar cred ca toti v-ati convins de binefacerea independentie procurorului si chiar dumneavoastra asa cum spuneati, sunt convins ca o simtiti cel mai bine in instante, ce inseamna procurorul independent care va vine cu un dosar facut independent", a mai declarat Traian Basescu.

Problema lui Basescu: Propunerile pentru sefiile DNA si Ministerul Public trebuie sa vina de la CSM

In finalul sedintei, Traian Basescu a mentionat ca are "o problema", referindu-se la propunerile pentru procurorul general si sefia DNA.

"Am primit propunerile pentru numirile la DNA si Ministerul Public. Teoria pe care am avut-o pana acum - nu numim adjunctii, pana nu numim sefii mari, pentru a da posibilitatea formarii de echipe", a precizat seful statului.

Acesta a facut un apel la membrii CSM, carora le-a cerut parerea in legatura cu numirile de la Parchetul General si DNA.

"La zi, eu am primit propunerile pentru cei doi sefi - procuror general si procuror sef la DNA. Nu discut procedura, dar... Am venit pregatit sa ridic problema asta, dar n-am vrut sa stric ordinea de zi", a adaugat presedintele, care le-a prezentat membrilor CSM Constitutia Romaniei.

"Fac un apel la dumneavoastra, dincolo de a stabili calendarul de implementare a codurilor, o urgenta la zi este ocuparea posturilor vacante in Parchetul General si DNA. Avem un articol, 134 din Constituia Romaniei, care spune asa: "CSM propune presedintelui numirea de judecatori si a procurorilor.... Deci propunerea, conform Constituiei, trebuie sa vina de la CSM. Aceasta prevedere nu a fost atacata la CCR pana acum.

Basescu: Pe Constitutie CSM trebuie sa propuna procurorul general si seful DNA, nu ministrul Justitiei

Eu nu ma voi grabi cu aprobarea sau respingerea celor doua propuneri. Dar as vrea sa stiu un punct de vedere al dumneavostra, al CSM, in zilele urmatoare. Nu am un termen in care sa decid cu privire la cele doua functii. Sigur, ma pot adresa CCR, dar as vrea sa stiu punctul de vedere al CSM-ului. Prevederea expresa este ca CSM-ul face propunerea, nu Ministerul Justitiei", a conchis Basescu.

Cine candideaza la sefia CSM

Printre candidatii pentru sefia CSM se afla si procurorul Oana Schmidt - Haineala, al carui mandat de vicepresedinte al Consiliului inceteaza in curand.

Daca va fi aleasa, Haineala va deveni primul procuror care conduce CSM, conform B1 Tv. Contracandidatul sau este Mircea Aron, judecator de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Alegerile pentru conducerea Consiliului Superior al Magistraturii au loc in conditiile in care mandatele presedintelui CSM, Alina Ghica, si vicepresedintelui Oana Schmidt- Haineala expira pe data de 6 ianuarie. Cele doua au fost alese la conducerea Consiliului in urma cu un an.

Anul trecut, Alina Ghica si Oana Schmidt Haineala si-au depus un proiect comun, insa pe parcursul anului s-a simtit faptul ca vicepresedinta Consiliului, procuroarea Haineala, a condus mai mult decat presedinta Ghica.

Surse din magistratura spun ca anul acesta cele doua magistrate vor sa faca rocada, astfel ca Haineala sa preia conducerea, iar Ghica sa-i fie vicepresedinte.


Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7915 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
52 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

uslinosi,atentie !

nu vreti sa pricepeti ca numirea unor indivizi de-ai vostri in functiile pe care le rivnesc sefii vostri penali incalca interesele fundamentale ale romaniei ?
este strict necesar ca toti uslinosii anchetati sa fie condamnati la ani lungi de temnita,in replica,cind va va veni rindul,bagati la zdup citi mai multi pdlisti...
asa veti merita recunostinta urmasilor...
folositi-va de traian basescu asa cum se foloseste si el de voi,nepricopsitilor :)

 

 

Aici sunt de acord cu rine , Kiatra-Neamt !

in definitiv ,
magistratii -- in fond personaje cocolosite --
sunt niste functionari publici , chiar daca de rang superior .
Si ei se supun legii .
Si ei pot avea abateri , manifestari de rea=credinta , etc .
Cu toate astea , abia atunci cand cer mita si sunt prinsi in flagrant sunt pedepsiti .
Atentie !
Atentie la cine va duceti sa va plangeti , sa nu cumva sa fie infractorii anuntati pe principiul "corb-la-corb nu-si scoate ochii" ca o sa va blestemati zilele .

Uitati-va putin mai atent in jur si veti observa ca nu exista asociatii cetatenesti care sa apere drepturile romanilor simpli , drepturi calcate in picioare de judecatori , de procurori , de avocati , etc .

Uitati-va si veti simti un fior pe sira spinarii !
Daca ai protectia consumatorului la o pereche de pantofi ,
nu ai aceeasi protectie la o hotarare nedreapta .

Si aici avem o mare problema .

 

 

Babet-o ! Iesi in strada cu un steag gaurit si

....scandeaza lozinhci.
Poate mai gasesti pe cineva ca tine.

 

 

.. dar despre cele de mai jos ce parere aveti ??? ..

“Instanta ***tii de Apel Cluj a parafat, astăzi, căsătoria politicului cu justitia! Solutia instantei de judecată clujene este un certificat de nastere pentru dictatura politică si imixtiunea oamenilor politici in actul de justitie. Este o sentintă care ridică mari semne de intrebare in ceea ce priveste libertate de exprimare si libertatea presei in general.
Două instante de judecată au dispus achitarea inculpatilor din acest dosar pe motiv că faptele nu există! In recurs, ca urmare a presiunilor făcute de Relu Fenechiu, Curtea de Apel Cluj a considerat că cele două solutii anterioare trebuie reanalizate si a retinut cauza spre rejudecare.
Era de asteptat ca acest proces să aibă ca scop aflarea adevărului, nu transformarea justitiei intr-o slugă a politicului si a lui Relu Fenechiu. Curtea de Apel Cluj a refuzat să ia in calcul argumentele apărării si a dat o solutie neconformă cu realitatea si cu actele din dosar. Asta inseamna justitie?
Anchetele jurnalistice publicate in BUNA ZIUA IASI au fost bine documentate si au stat la baza constituirii unor dosare penale finalizate cu sentinte de condamnare definitivă. De asemenea, si celebrul dosar “Transformatorul", in care Relu Fenechiu este acuzat de coruptie, a fost instrumentat ca urmare a unor anchete jurnalistice ale BZI.
Ne vom adresa ***tii Europene a Drepturilor Omului si, cu sigurantă, adevărul va iesi la suprafată in cele din urmă, pentru că există dovezi clare, de care instanta nu a tinut cont.
Sentinta ***tii de Apel Cluj reprezită un predecent extrem de periculos pentru libertatea de exprimare in Romania. Probabil ca unii colegi de breasla vor intelege asta, altii nu".

 

 

copy/paste ca se poarta....

Vad comentariile rautacioase la adresa Doameni Haineala .Pentru ca ii cunosc trecutul am sa spun pe scurt cine este Dumneai.Dumneai este fiica unui fost cunoscut procuror din Bacau mama ei a fost profesoara de romana in acelasi oras.O eleva buna prin tenacitate si munca a ajuns sefa parchetului de la Bacau.Tin sa mentionez ca tatal a decedat cu multi ani in urma inainte de a incepe cariera juridica iar mama ei a decedat de curand.Sora mamei a murit lasand in urma un baiat pe care Oana a decis sa-l adopte si sa-l creasca.E un om extraordinar si un profesionist .IIi doresc succes !!in rest niste rautati incredibile pe acest site la adresa ei .

 

 

cu Judecatori care 'apleaca urechea...'.....

....pai judecatorii basisti care au acelasi limbaj politic basist de lemn,acelasi teme ale propagandei mincinoase basiste astea nu au 'aplecat deja urechea' dpv politic dar catre basism ,in loc sa aiba o atitudine neutra atit politic cit si fata de parerile presei asa cum ar trebui sa se comporte un judecator adevarat.

 

 

Valll, ai pus punctul pe "i"!

Tehnicile de manipulare folosite de USL si trusturile care i-au sustinut, si continua sa-i sustina, sunt diabolice.
Acesti HOTI striga din toti rarunchii, HOTII, catre altii
despre care nu pot aduce nicio dovada! Dar faptul ca striga necontenit minciuni, sub forma de lozinci create la Grivco, acestea se transforma in adevaruri. De partea cealalta nu exista o presa capabila sa demonstreze, si ar avea cazuri adevarate, ca HOTII sunt tocmai in gruparea lui "Maxi" sau a "cetateanului numit fals european".

 

 

.

Cat timp antena 3 si Varanul ei Felix Voiculescu nu reuseste sa bage justitia sub fusta parlamentului "multilateral dezvoltat", inca mai sant sperante pentru statul de drept si mai putine pentru sratul de drepti !

 

 

USLinosii infractori vor sa puna mana pe justitie.

Iar Presedintele Basescu este ca un ghimpe, pentru ca sta cu ochii pe ei si nu le permite sa-si subordoneze justitia.

 

 

USL-asilor ! Schimbati linurita , cu lingura mare !

Justitia trebuie sa fie ABSOLUT independenta.
Magistratii stiu aceasta si nu vor sa fie servitorii nimanui.
Tradatorii nu vor avea succes.

 

 

Parere proasta. Nu va lasati, mergeti pana la capa

De cate ori imi cade curentul, ma gandesc la transformatoarele lui Fenechiu/
Dar ce are ziare.com de inlocuieste cu trei stelute primele trei litere din expresii ca: Curtea de Apel, Curtea de Casatie, Curtea Comstitutionala.
Sper sa nu ma sanctioneze cu "comentari inadecvat"
Test: cainele e animal de curte.

 

 

.

Presedintele Romaniei, arem o marja de actiune incredibil de mare si un evantai enorm, ascutit ca un bisturiu cu care face vivisectie pe creierul natiunii ... el este un mecanism in perpetua miscare si pune ca de obicei degetul pe rana !

 

 

Omule ! E treaba lor, a justitiei pe cine-si

....alegwe in CSM.
Acum se alege SEFUL ADJUNCTUL, si au mandat scurt ,de doar un an.
..................................................
Ce pofta mare au liberalii sa penetreze justitia....incat fac alergie la niste alegeri profesionale.
Ce sa zic de socialisti si conservatori si ei cu interese de libertate si de functii,fiindca sunt 22 de incompatibili in parlament.

 

 

Cu putine exceptii comentariile pe care le-am citit pana acum sunt

doar o revarsare de ura exprimata la adresa presedintelui!
Oare oamenii mai si gandesc inainte de a scrie comentarii sau doar la vazul numelui de Basescu se declanseaza valul de furie cam ca la taurul care vede fluturand panza rosie a toreadorului?

 

 

Mare va este tupeul, uriasa obraznicia!

Ati incercat se desfiintat institutiile democratice, ati profitat de prostia electoratului ca sa construiti un parlament de marionete si indrazniti, tot voi, sa aratati cu degetul spre altii.
Sefii vostri fac vizite secrete la Moscova, arunca noroi in sefii statelor Europene, sunteti abonatii si ascultatorii fideli ai acelui post, Vocea Moscovei, dar aveti tupeul sa va numiti europeni si sa-i acuzati pe altii de practici moscovite.

 

 

Prima   1   2   3   4   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor