Basescu la TVR - Despre NATO, Rusia, euro si relatiile clanurilor mafiote cu politia

Joi, 18 Noiembrie 2010, ora 20:12
9260 citiri
Basescu la TVR - Despre NATO, Rusia, euro si relatiile clanurilor mafiote cu politia
Foto: Arhiva

Invitat joi seara la TVR, presedintele Traian Basescu a vorbit despre importanta noului concept NATO care va fi discutat la Summit-ul de la Lisabona, despre noul val de criza care va lovi statele Uniunii Europene, "criza datoriilor", dar si despre indisciplina si clanurile mafiote care au pus stapanire pe politie in unele judete.

Seful statului a admis ca Romania nu isi respecta angajamentele financiare fata de NATO, privind alocarea unui procent mai mare din PIB pentru inzestrarea armatei si a declarat ca tara noastra nu isi va mai putea proteja spatiul aerian incepand din 2013 din cauza ca nu a avut posibilitatea sa isi modernizeze flota aeriana.

Totodata, presedintele a facut referire la un nou inceput in relatia NATO-Rusia, ambii parteneri trebuind sa treaca peste anumite reminiscente din perioada razboiului rece si sa conlucreze in vederea combaterii amenintarilor comune: terorismul, drogurile sau atacurile informatice.

Seful statului s-a aratat convins ca Republica Moldova, in urma alegerilor, va putea urma un parcurs european si a afirmat ca "ar trebui sa gandim indraznet" in privinta rezolvarii conflictului din Transnistria, unde trupele ruse ar putea fi inlocuite de trupe ale Uniunii Europene, in conditiile in care Rusia se arata deschisa sa colaboreze pe acest subiect.

De asemenea, presedintele a facut o scurta, dar concisa, trecere in revista a problemelor economice cu care se confrunta Uniunea Europeana, si a avansat ideea unei noi crize, cea a datoriilor suverane, care va cuprinde mai multe state, dar de care Romania va fi ferita cu conditia sa duca reformele pana la capat.

In incheiere, presedintele a atacat foarte dur conducerile unor politii judetene, printre care Neamt sau Dolj, spunand ca exista informatii de ani de zile cu privire la clanurile mafiote care au penetrat aceste structuri politienesti.

Presedintele i-a criticat aspru pe fostii ministri care se declarau "colegi" cu politistii din subordine, facand astfel posibila aparitia indisciplinei si a lipsei de respect fata de superiori in randurile politistilor. Traian Basescu a mai afirmat ca i-a cerut noului ministru de Interne sa nu se lase "inghitit de sistem" si acaparat de generalii aflati in functii de ani de zile, si sa treaca la reformarea si restructurarea intregului aparat, in cel mult un an de zile.

Ziare.com a prezentat cele mai importante declaratii ale presedintelui in format live text:

- Este un summit extrem de important. Lansarea unui nou concept strategic s-a facut la Bucuresti in 2008. In al doilea rand, noul concept strategic NATO 2010 acopera integral nevoile de securitate ale Romaniei. A functionat art. 5 legat de solidaritate, niciun stat membru nu este lasat in afara sistemului de securitate. E o modificare extrem de importanta cu privire la stabilitate si securitate. Noul Concept include si statele partenere si vorbeste de posibilitatea statelor partenere de a participa la decizie.

-Foarte important este ca in noul concept NATO isi asuma responsabilitati in gestionarea crizelor. Securitate prin cooperare se numeste acest concept care implica si statele partenere.

- Alianta isi asuma si contributia la dezvoltarea armamentelor conventionale si neconventionale.

- Trebuie clarificat daca alianta se implica in capacitatile nucleare. Obiectivul este trecerea la un program de dezarmare nucleara.

- Romania nu respecta nici ea angajamentul de a aloca 2,8% din PIB pentru inzestrarea armatei. Intervine marea discrepanta intre ce fac europenii si SUA, acestea isi aloca bugetul matematic. La masa rotunda, probabil, ca si la Bucuresti, se va ridica problema respectarii angajamentelor europenilor in privinta alocarii bugetare pentru modernizarea armatei. O sa trebuiasca si noi sa recunoastem neputinta noastra. Romania din 2013 nu mai are capacitate sa isi protejeze propriul spatiu aerian, nu am fost in masura sa cumparam avioane.

- Romania este unul din statele care isi respecta cu sfintenie angajamentele fata de NATO, in Afganistan sau in celelalte privinte. Am respectat ad-litteram angajamentele. Este adevarat, nu ne aducem contributia la capacitatea globala, prin alocarile mult prea mici din buget. Vor creste odata cu relansarea economica. Am discutat acest lucru cu secretarul general NATO in urma cu 2 saptamani.

- Nu va fi posibila retragerea din Afganistan. Chiar daca in document se vorbeste de intentia de a fi in 2014, dar numai daca reusim sa predam intreg teritoriul. Deja problema este Afganistan-Pakistan. Al-Qaida este retrasa acolo, va fi unul din subiecte.

Sustinem o formula comuna cu Rusia in privinta apararii anti-racheta

- In privinta apararii anti-racheta pozitia Romaniei este deschisa si pozitiva. Sustinem o formula comuna cu Rusia. Indiferent de reminiscentele razboiului rece, intr-o parte sau alta, teama de Rusia sau teama de NATO(...) pentru fiecare din ele celalalt este principala amenintare. Dar realist , riscurile pentru ambele sunt similare. Nimeni din statele NATO nu ar putea gandi un atac asupra Rusiei sau invers.

- Avem reminiscente ale trecutului, al politicienilor de varf chiar. Nu sunt unul care vede Rusia ca pe o tara care are numai flori pentru Romania, dar riscurile pentru NATO sunt si pentru Rusia: riscuri de atacuri cibernetice, droguri, terorism (....) Summit-ul va marca un inceput pentru a ne uni fortele de a combate amenintarile comune. Un inceput. NATO nu mai este un risc pentru Rusia si nici invers.

Moscova a dat semnale foarte serioase ca este dispusa pentru rezolvarea problemei Transnistriei

- Transnistria: Noi sustinem constant respectarea angajamentelor de la Instabul si acest lucru va fi sustinut de toate statele NATO. Respectarea angajamentelor anterioare este necesara.

- In ultimele luni, Moscova a dat semnale foarte serioase ca este dispusa pentru rezolvarea problemei Transnistriei, cel putin inlocuirea trupelor ruse cu trupe ale UE. De ce sa nu gandim indraznet? Nu vorbim de trupe romanesti, nici nu ar fi bine, exact pentru a da credibilitate. Orizontul de timp este insa greu de prevazut.

- (cum vedeti Rusia?) Cum ne vede si ea pe noi.

- (situatia din Moldova) E campanie nu as vrea sa ma lansez in pronosticuri, dar guvernul a facut pasi importanti in apropierea de UE. Daca Moldova doreste un drum pro-european este clar ca mentinerea actualei coalitii la putere e un factor cheie.

- UE e deschisa spre Moldova, atunci cand Moldova va fi pregatita.

Irlanda si problemele economice ale UE

- S-a facut o eroare ca in multe alte tari. S-a incercat relansarea inainte de a se acoperi gaurile de drenare a resurselor financiare. Banca cu probleme a finantat masiv consumul si balonul imobiliar care au generat miracolul irlandez despre care vorbeam toti. Irlanda a reusit bazandu-se pe consum excesiv. Noi am avut norocul ca nu am ajuns la o paranoia a consumului inainte de criza si am ajuns la o paranoia imobiliara chiar in prag de criza.

- Sistemul bancar din Romania finanteaza, indiferent de nationalitate. Oricare banca ar intra in derapaj Guvernul va trebui sa intervina cu bani din taxele romanilor. Noi vom fi cei care vom da bani, nu va veni nimeni din afara. Asa e si in Irlanda sau in SUA.

- Ce se intampla in Irlanda poate afecta Romania din punct de vedere al credibilitatii UE. Irlanda nu e singura, va mai urma cel putin o tara daca nu doua. S-a intrat in criza datoriilor. A fost criza bancilor, criza economica s-a intrat in criza datoriilor suverane. Romania are o sansa extraordinara: nu a imprumutat bani sa simuleze o crestere economica.

- Portugalia e in mare dificultate, mai sunt tari care vor intra in dificultate in perioada urmatoare. Priviti la datoria publica a fiecarui stat, imi cer scuze fata de economisti ca lansez astfel de teorii, dar experienta imi permite. Nu se poate termina o astfel de criza decat prin austeritate.

- Un consum trebuie sa fie ponderat si cheia unei relansari economice temeinice, mai lente, este legata de investitii ale statului si nu de consum, care duce la indatorarea statului. Sa dublezi pensiile, din ce? din bani imprumutati? pentru ca nu ii producem.

Proba de foc pentru Romania: pe 24-25 noiembrie

- O sa va surprind: Romania a facut ce a trebuit in 2010 si sper sa finalizeze totul si sa nu fim afectati de vartejul in care se intra din cauza datoriilor. Vom avea o proba foarte curand: statul roman va trebui sa se imprumute in jur de 24 noiembrie. Daca vom reusi sa luam acest credit de circa 1 mld euro cu dobanzi sub 5 procente, insemna ca Romania a redevenit credibila. Inseamna recunoasterea de catre piata a masurilor luate de statul roman. Daca la sfarsit de program cu FMI reusim sa angajam un credit pe 3 ani cu dobanda sub 5% inseamna ca Romania pleaca pe o panta favorabila. Mi l-as dori cu dobanda sub 5%, pe 3 ani si sa fie subscris.

- Am fost una din tarile care nu s-au jucat si romanii au suferit consecintele, dar tot ei vor culege si roadele. O Romanie stabila, care nu va fi ingenunchiata de criza datoriilor suverane. Daca din cauza unei nefericite decizii a CCR noi nu eram nevoiti sa crestem TVA aveam plus in economie. Una ar fi fost sa reduci cheltuielile fara sa descurajezi consumul, si alta e o crestere a TVA cu 5 procente. Iar acum de inflatia de peste 8% si de cresterea preturilor sunt afectati tot pensionarii, dar pe termen lung. Dar bine ca a existat o masura alternativa pentru a nu creste altfel deficitul.

- Premierul a anuntat o crestere a salariilor cu 15%, dublata si de o crestere a salariului minim la 670. Cei care au suferit cel mai mult au fost bugetarii, afectati si de reducerea salariilor si de inflatie.

O prabusire a euro inseamna prabusirea UE

- O prabusire a zonei euro inseamna practic o incheiere a functionarii Uniunii. Euro a devenit semnalul unitatii economice definitive.

- Romania in euro va fi numai cand va fi pregatita. Ca sa rezisti in zona euro trebuie sa ai o economie apropiata de cea a statelor puternice. Trebuie sa nu mai fixam termene in timp ci care sa tina cont de realitati.

Politia si clanurile mafiote

- In unele judete s-a transformat in clanuri. Despre situatia de la Neamt toate structurile au fost atentionate de un serviciu de informatii. In 2009 eram atentionati ca rivalitatea se poate transforma in rafuieli armate.

- Ma ingrijoreaza gradul redus de disciplina in politie, lipsa de respect a politistilor pentru sefii ierarhici. Sunt judete in care subofiteri, sefi de sindicat, bat cu pumnul in masa in fata inspectorilor sefi. Toti sefii de post din jud Neamt amenintau ca demisioneaza. L-am rugat pe ministrul Igas sa nu se treaca la destituirea inspectorului sef de la Neamt fara o ancheta a corpului de control. Sunt interesat sa vad daca informatiile primite in ultimii ani se confirma.

- Unde auziti de disputele clanurilor este ceva putred cu conducerea politiei, Doljul este unul dintre judete. Sa va duca gandul imediat ca ceva e putred.

- La Neamt m-a impresionat extrem de neplacut manifestarea sefilor de post. Le transmit public sa isi dea demisia!

- Reprosez oricarui ministru de Interne de la Rus incoace, care iese pe post si spune: 'am vorbit cu colegii, m-am inteles cu colegii'...De unde pana unde e coleg ministrul cu seful de post? Cei care vorbesc asa au fost inghiti de sistem.

- Romania are una din cele mai mari medii de politisti la mia de locuitori. Trebuie restructurat si reformat ministerul de Interne. Intr-un an!

- Acest ministru tanar, Igas, a invatat legea si sper sa o aplice de sus pana jos egal, sa nu se inconjoare de generali care sa ii arate ei cum sa vada lucrurile.

- Pana cand nu vor intelege ca ei sunt la dispozitia cetateanului, politistii vor avea o problema inclusiv cu mine.

Seful IPJ Neamt, cu ochii in lacrimi: De ce era atat de interlop Mararu, ca dadea bani cu camata? (Video)

Protest la IPJ Neamt: 78 de sefi de post ameninta cu demisia, solidari cu Soric (Video)

Inghesuiala mare la inmormantarea interlopului Mararu

Summit-ul NATO de la Lisabona, o fila noua in relatia Aliantei cu Rusia

In perioada 19 - 20 noiembrie presedintele Romaniei participa la lucrarile Summit-ului Aliantei Nord-Atlantice, gazduit de catre Portugalia, reuniune la care sunt asteptati 30 de lideri mondiali si peste 5.000 de inalti oficiali.

Conform programului, Traian Basescu va participa vineri la reuniunea in format Consiliul Nord-Atlantic si la dineul de lucru, urmand ca in ziua de 20 noiembrie sa ia parte la reuniunea in format extins privind Afganistanul si la cea in format Consiliul NATO - Rusia.

Principalul subiect pe agenda aliatilor il constituie adoptarea Noului Concept Strategic. De asemenea, cu prilejul Summit-ului NATO de la Lisabona aliatii vor dezbate si adopta o serie de decizii cu privire la apararea antiracheta, viitorul misiunii in Afganistan, cooperarea cu Rusia sau procesul de reforma si transformare a Aliantei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
Cei mai influenți zece europarlamentari români. Cu cât sunt plătiți și care dintre ei candidează din nou FOTO
După alegerile europarlamentare din 9 iunie, România va avea în continuare treizeci și trei de reprezentanți în plenul Parlamentului European (PE), dar nu toți se remarcă prin activitatea...
#basescu tvr, #Basescu Summit NATO , #presedinte
Comentarii
Poza Kiatra-Neamt
Kiatra-Neamt
rank 5
Mai degraba ar merge intr-o STATIUNE ...s-au sa inteleg ca acolo pleaca la "TRATAMENT "...de ce spun asta...simplu
Poza Step
Step
rank 1
Poate ne spune si noua , cind are de gind sa-si ia piticul si sa o stearga amindoi , in tarile lumii a-III-a ?