Basescu: Nu am putut evalua pana unde impinge Voronin lucrurile

Marti, 14 Aprilie 2009, ora 22:01
3137 citiri
Basescu: Nu am putut evalua pana unde impinge Voronin lucrurile

La mai bine de o saptamana de cand tinerii moldoveni mancau bataie in strada si arborau steagul Romaniei la Chisinau, presedintele Traian Basescu se teme ca nu cumva discursul sau de marti, din Parlament, privind situatia din Moldova, sa nu fi fost o reactie pripita in conditiile in care nu a putut evalua pana unde impinge Vladimir Voronin lucrurile.

"Inca imi pun semne de intrebare daca n-am reactionat prea devreme. Am dorit sa nu escaladam disputa peste Prut, cu raspunsuri aduse la acuzatiile lui Voronin, iar noi am fi fost lipsiti de maturitate daca actionam altfel. Nu vreau sa credeti ca in timpul asta presedintia a dormit. M-am intalnit cu ministrul de Externe, am discutat...

Unul din lucrurile pe care le-am stabilit ca fiind prioritare a fost sa fim informati in legatura cu numarul cetatenilor romani care se afla in beciurile de la Chisinau. Tot atunci, am spus sa numim un nou ambasador, nici pana azi nu am primit raspuns. Dialogul este, insa, bun in alte domenii. Nici Bucurestiul si nici Chisinaul nu ezita sa puna mana pe telefon.

Si nu am putut evalua pana unde impinge lucrurile presedintele Voronin si trebuia sa mai ramana o reduta. Aceasta a fost mica strategie. Dar discursul meu de astazi (marti N.R.) a fost, inca, poate, putin cam devreme. Inca nu avem evaluarea integrala a ceea ce se intampla in Moldova", a declarat seful statului, marti, la televiziunea publica.

"Nu este momentul oportun sa-l sun pe Voronin"

Intrebat daca l-a sunat pe omologul sau, Traian Basescu a punctat ca "nu este momenul oportun" sa vorbeasca cu Voronin. "Eu ma inteleg bine cu Voronin, de cate ori ne-am vazut fata in fata a fost bine. Cred ca atunci cand sunt eu acolo, autoritatile de la Chisinau vorbesc pentru populatia care isi are originea in neamul romanesc, iar dupa ce plec, vorbesc pentru populatia rusofona", a povestit seful statului.

Basescu a repetat ca nu se stie inca daca "printre cei arestati, in beciurile politiei de la Chisinau, sunt si cetateni romani", dar ca este vorba de un abuz clar si "fara margini al puterii din Moldova".

Mai mult, "daca ne-am lua dupa autoritatile de la Chisinau, ar fi trebuit sa stam cu mainile sus, sa expulzam ambasadori. Se asteptau la contramasuri, dar n-am raspuns, cum n-am raspuns nici la expulzarile anterioare", a adugat seful statului, ferindu-se sa aprecieze drept "frauda" ce s-a intamplat in Republica Moldova pe 5 aprilie: "nu ne grabim sa facem afirmatia ca au fost fraudate alegerile".

Cu toate acestea, in discursul sustinut in fata Parlamentului, Basescu a lasat sa se inteleaga ca alegerile de peste Prut nu au fost corecte: "Chiar daca alegerile parlamentare s-ar fi desfasurat corect, libertatile cetatenesti nu pot fi anulate".

Sperante de normalizare

Presedintele Romaniei a dat, totodata, asigurari, ca tara noastra va face tot ce se poate pentru ca relatiile cu Republica Moldova sa se normalizeze si ca e o chestiune de zile pana la instalarea noilor structuri la Chisinau, moment in care reluarea dialogului va fi o prioritate.

"Alegerile din Basarabia nu trebuie sa afecteze perspectiva europeana a cetatenilor moldoveni. Marea noastra batalie a fost ca, in final, cu tot efortul, Moldova sa fie inclusa pe lista tarilor care sa adere la UE. Noi vom face tot ce tine de noi ca relatiile cu Republica Moldova sa se normalizeze si sa reinnodam dialogul. E o chestiune de zile pana la instalarea noilor structuri si reluarea relatiilor va fi o prioritate", a adaugat Basescu.

Presedintele a declarat ca, in acest moment, intre 800.000 si 1 milion de cetateni ai Republicii Moldova doresc cetatenie romana. Potrivit lui Traian Basescu, la ambasada romana din Republica Moldova exista peste 650.000 de plicuri de cereri de cetatenie romaneasca, ceea ce inseamna intre 800.000 pana la 1 milion de persoane, avand in vedere ca exista si cereri colective, pentru toti membrii familiei.

Unul din trei moldoveni vrea cetatenie romana, a subliniat presedintele. Seful statului a adaugat ca printre cei care au solicitat cetatenie romana sunt si cetateni moldoveni de origine rusa.

Traian Basescu a anuntat, marti, in Parlament, ca a cerut Guvernului sa modifice de urgenta Legea cetateniei astfel incat cetatenii de etnie romana din Republica Moldova sa poata obtine mai rapid, la cerere, cetatenia romana. El a mentionat ca cei care au pierdut din cauza abuzurilor cetatenia romana sau rudele acestora, de pana la gradul trei, o vor putea reobtine mai usor, prin aceasta modificare.

Cetatenia romana nu este de mana a doua

Pentru ca catatenia romana nu este o cetatenie de mana a doua, ci o cetatenie europeana, iar cei care au aceasta calitate nu trebuie discriminati, Traian Basescu a spus ca nu a glumit atunci cand a declarat ca se va adresa instantelor internationale in legatura cu cetatenii romani lipsiti de drepturi de autoritatile de la Chisinau si ca va atrage atentia asupra "jurnalistilor romani rapiti, arestati, care nu au putut sa-si faca meseria".

"Cetatenii romani au fost lipsiti de un drept pe care il aveau, ziaristii romani au fost lipsiti de dreptul de a-si face meseria. Nu cred ca presa romana a fost mai libera ca dupa 2004. Dar si eu imi rezerv dreptul sa ma exprim liber! Ce s-a intamplat cu ziaristii romani, arestati, rapiti, controlati, sunt lucruri cu care ne vom adresa la CEDO", a dat asigurari Basescu.

In plus, seful statului a atentionat ca Romania nu isi va distruge munca diplomatica din 2005 si pana acum, timp in care a sustinut apropierea UE fata de Moldova si invers: "Moldova trebuie scosa din pachetul cu Ucraina in ceea ce priveste perspectica europeana.

Trebuie sa explicam ca erorile unei puteri nu trebuie sa afecteze perspectiva europeana a cetatenilor Republicii Moldova. Nu discutam de naivitati, ca Moldova ar putea sa intre in UE fara sa indeplineasca standardele europene. Acum nu se pune problema. Tot efortul nostru diplomatic trebuie sa se materializeze in pachetul de acces in UE al Balcanilor de Vest".

"Rusia nu este implicata"

In ceea ce priveste impresia ca Moscova se afla in spatele protestelor de la Chisinau, presedintele a subliniat ca nu are niciun fel de motive sa creada ca Rusia a avut vreun amestec in legatura cu situatia de la Chisinau.

"Rusia nu a avut niciun amestec si am convingerea ca nu este tara care, in momentul de fata, sa sutina abuzurile Chisinaului. Cel mult va fi neutra, dar nu cred ca va fi un aparator", a declarat seful statului.

Despre experienta Bucuresti/Timisoara 1989 si Chisinau 2009, presedintele a povestit ca "a avut alta perceptie fata de cea pe care a avut-o in 1989": "am privit cu alti ochi ce s-a intamplat la Chisinau, fata de Revolutia din decembrie".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Cristian Popescu - Piedone, avans considerabil față de ceilalți candidați la Primăria Capitalei, conform ultimului sondaj de opinie
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Traian Basescu Voronin, #Basescu Moldova Chisinau , #presedinte