Basescu: MCV e oglinda noastra, dar unora nu le place sa se uite in oglinda

Duminica, 03 Februarie 2013, ora 13:05
6510 citiri
Basescu: MCV e oglinda noastra, dar unora nu le place sa se uite in oglinda
Foto: Arhiva Administratia Prezidentiala

Presedintele Traian Basescu a avut duminica prima rectie pe raportul MCV dat miercuri publicitatii. Seful statului a apreciat ca noul document reprezinta o imbunatatire in ceea ce priveste institutiile statului, insa statul de drept ramane sub semnul intrebarii.

Presedintele a facut referire la ministrii din Cabinetul Ponta care au probleme cu justitia, insa au fost pastrati in Guvern, lucru reprosat de altfel si de Comisia Europeana.

Totodata, Traian Basescu a criticat Opozitia pentru lipsa de reactie, mai ales in ceea ce priveste noul statul al parlamentarilor, dar a vorbit si despre suspendare, catalogandu-i drept "penibili" pe cei care aduc in discutie acest subiect.

"Sigur ca obiectivul este acela de a ma prounta pe raportul MCV si poate n-as fi facut-o daca de la nivel oficial reactia ar fi fost corecta. Din pacate, raportul a fost profund politizat, iar abordarea publica - nesincera.

As vrea sa atrag atentia asupra unui lucru: romanii au putut fi pacaliti cu televizoarele, dar occidentalii nu se uita la televiziunile noastre decat pentru monitorizare. Cine se amageste cu ideea propagandistica ca vom pacali UE si CE nu face decat sa aiba o pozitie impotriva interesului national", a declarat Traian Basescu.

Acesta a subliniat ca el reprezinta pozitia oficiala a Romaniei privind MCV.

"Raportul este corect, bazat pe fapte, intamplari si actiuni politice ale romanilor cu functii de responsabilitate in stat. Este o oglinda corecta a actiunii institutiilor statului de la 5 iulie, data ultimului raport, pana astazi.

Ce avem de facut e sa luam in consideratie punctele de vedere exprimate si sa actionam pentru eliminarea a ce este negativ, pentru ca ne-am angajat sa indeplinim standardele UE.

Am observat ca raportul a fost profund politizat. Fiecare chel si-a pus mainile in cap, fie ca a fost vorba de oameni politici, fie de presa", a mai spus seful statului de la tribuna oficiala de la Cotroceni.

"USL declanseaza o campanie in UE"

"Raportul nu poate fi citit singur. Daca Raportul MCV a devenit public pe 30 ianuarie, inainte de el a mai existat raportul Comisiei de la Venetia din 17 decembrie si raportul OSCE din 9 decembrie", a mai sustinut seful statului.

Traian Basescu a vorbit si despre campania pe care o va declansa USL-ul in Parlamentul European, asa cum a relatat Ziare.com sambata.

USL declanseaza ofensiva la Bruxelles: Vom cere CE redactarea unui nou Raport pe Justitie

"Oricat s-ar stradui cineva sa demonstreze ca acest raport a fost facut pe sub masa, cu sub influente din Romania, e o copilarie. Am inteles ca USL este hotarat sa declanseze o campanie in Parlamentul European. Am o rugaminte, sa citeasca raportul si sa citeasca si celelelate doua raporturi, mai ales ca raportul Comisiei de la Venetia are ca izvor si o solicitare a premierului", a adaugat presedintele Basescu.

Acesta a reiterat ca raportul trebuie luat in serios, este temeinic si corect.

"Am in fata exemplarul din raport pe care l-am citit. Puteti sa vedeti ca este subliniat fraza cu fraza, l-am citit de mai multe ori. Raportul are o abordare pozitiva fata de institutiile care fac obiectul verificarii in cadrul MCV. Se constata progrese la CSM, se releva pozitiv activitatea ICCJ. Este evidentiata activitatea ANI, ca fiind pe un trend pozitiv. Se mentin aprecierile pozitive la adresa DNA si cu privire la Parchetul General", a completat seful statului.

Acesta a subliniat ca remarca "extrem de importanta" legata de aceste institutii pe care o face raportul este cam desi incepand din vara anului trecut statul de drept a fost pus sub semnul intrebarii, aceste institutii si-au continuat activitatea, ba mai mult, si-au imbunatatit-o. "Acest lucru arata capacitatea de a isi face treaba in orice conditii politice", a apreciat seful statului.

"Voi sustine in luna martie fara rezerve intrarea in spatiul Schengen, aceste aprecieri arata capacitatea de a intra in Schengen", a continuat acesta.

"Nu mai este vremea in care comunistii se instalau cu ghioaga la Putere"

"Am vazut aprecieri ca ne-am fi intors in perioada de preaderare. Cel care a facut aceste aprecieri este rugat sa spuna daca acestea era aprecierile despre DNA, ICCJ, ANI - care nici nu exista. Greseli a facut politicul", a mai spus seful statului.

In continuarea discursului sau, Traian Basescu a vorbit despre partea negativa a raportului prezentat pe 30 ianuarie.

"Este aparent o contradictie sa apreciezi pozitiv aceste institutii care tin de statul de drept si pe de alta parte sa pui sub semnul intrebarii functionarea statului de drept. Realitatile verii anului 2012 nu au putu fi evitate. Mesajul pe care il da acest raport este 'Nu va jucati cu statul de drept. Nu mai este vremea anilor 47-48, cand comunistii se instalau cu ghioga la Putere, incalcand Constitutia' ", a atras atentia Basescu.

"Raportul nu cere o lege a presei"

"Ce semnaleaza raportul cu privire la linsajul unor judecatori - am vazut o dezbatere deviata. Raportul nu cere o lege a presei. Raportul subliniaza necesitatea mentinerii libertatii presei si in acelasi timp cere instituirea unor solutii de sanctionare pentru cei care sunt in mod nedrept atacati, linsati, discreditati", a mai declarat presedintele.

Acelasi lucru este valabil pentru "negarea, discutarea hotararilor judecatoresti definitive", a adaugat Traian Basescu.

"S-a indus o dezinformare a opiniei publice si poate chiar a jurnalistilor care nu au citit raportul. Raportul nu spune 'ingraditi libertatea presei, puneti botnita presei'. Institutia care reglementeaza audiovizualul - CNA ar trebui sa faca niste reguli pentru evitarea linsajelor mediatice.

Nu vreau sa ma bag in acest subiect, doar citesc corect raportul. Spun doar ca au fost oameni care nu meritau sa fie linsati. Aceste lucruri se aud la Bruxelles, iar institutia care trebuie sa reglementeze aceste lucruri este CNA si desigur justitia", a completat seful statului.

"Trebuie sa existe reactia demisie"

Presedintele a vorbit si despre ministrii incompatibili, insa metinuti in Guvern, precizand ca politicienii nu sunt deasupra legii.

"A fost o celebra ordonanta de urgenta 38 care a vizat pregatirea suspendarii presedintelui. Executivul nici acum nu a anulat-o, desi era obligat sa o faca in 30 de zile. Au fost 3 ministri incompatibili gasiti de ANI, dar ei au fost mentinuti in Guvern. Politicienii nu sunt deasupra legii si ei trebuie sa fie un exemplu. Mai ales ca nu se leaga de cei alesi. Trebuie sa existe reactia demisiei", a accentuat Traian Basescu.

"Nu veti vedea niciodata Comisia Europeana intreband de ce a fost ales un politician cercetat penal. Dar cand esti numit in Guvern si este pusa la indoiala integritatea exista demisia. Nu intreaba nimeni de ce a fost votat domnul Stan, pentru care se ceruse arestarea. Se respecta suveranitatea poporului de a isi alege reprezentantii. Dar CE vine si intreaba de ce Parlamentul nu a aprobat arestarea domnului Stan? De ce Parlamentul a respins cererile de urmarire penala a ministrilor Borbely si Dobre? De ce Parlamentul s-a opus hotararii definitive care constata incompatibilitatea domnului Diaconu?

Asta gasim in raport, iar mesajul CE este 'nu mai faceti lucrurile astea' ", a completat Basescu.

Poitrivit acestuia, raportul sesizeaza aspecte legate de numarul de procurori si judecatori. "Romania are un numar de magistrati in media UE. Raportul atentioneaza ca procesul de reasezare a numarului de magistrati este o solutie de echilibrare", a mai spus seful statului.

"Cei care vorbesc de suspendare sunt penibili"

In alta ordine de idei, presedintele Basescu a abordat si subiectul suspendarii sale, lansat in dezbaterea publica de o parte din politicienii din USL.

"Am observat o noua abordare legata de suspendarea presedintelui: vine unul si spune il suspendam si vine altul aparator si zice: nu il suspendam. Nu fac decat sa se penibilizeze. Presedintele Romaniei este ales pentru cinci ani cu votul a jumatate plus unu din alegatori.

Nu se spune nicaieri ca pe parcursul celor cinci ani trebuie sa isi pastreze intentia de vot de 50+1, mai ales in criza. Abordarile sunt ridiole. Ce s-ar intampla daca in Europa ar fi suspendati presedintii in fiecare an? S-ar crea instabilitate profunda", a completat presedintele Basescu.

"Un trust de presa are patron un posibil infractor"

Totodata, Traian Basescu a atras atentia ca un trust de presa are patron "un posibil infractor", in timp ce alt trust este controlat politic.

"Un trust ca Intact este controlat de un om care are probleme complicate cu justitia. O alta institutie, RTV este controlata de un senator PSD, tot politic. Nu mai putem vorbi de acel privat care e liber de constrangeri. Ma refer la patroni si la jurnalisti care se supun", a adaugat seful statului.

De asemenea, Traian Basescu a fost rugat de jurnalisti sa comenteze declaratiile recente ale prim-ministrului Ponta, care a precizat ca refuza sa refuze la ministrii incompatibili din Cabinetul sau.

"Nu sunt comentator sau pareralog, nu comentez ce a spus premierul. Atata timp cat sunt numiti, UE spune din 22 de milioane nu aveti unul care sa nu aiba probleme in instante. UE spune Fratilor, cand aveti ministri suspectati de ce trebuie sa ramana in Cabinet, sunt unicat? Daca as fi putut legal sa impiedic desemnarea, as fi facut-o. Apelul este catre premier", a explicat Basescu.

In ceea ce priveste statul parlamentarilor, Traian Basescu spune ca deocamdata il are in analiza. "Si luni voi lua o decizie, daca o promulg, daca o trimit inapoi sau daca o trimit la CCR", a mentionat seful statului, atragand insa atentia ca "Opozitia pierde cam toate oportunitatile de a face opozitie".

"Cu aroganta nu o sa scoatem la capat"

"Cand iti pune cineva oglinda in fata, nu-ti place ce vezi. Ratoielile de genul sa inceteze... eram in negocieri cu Barroso sa trecem la un proces de iesire din MCV, s-au intamplat in iunie anul trecut. Nu Bruxelles-ul a pus sub semnul intrebarii statul de drept, ci noi politicienii. Noi trebuie sa o scoatem la capat, nu cu aroganta", a apreciat seful statului.

Totodata, acesta le-a spus jurnalistilor ca a vorbit, vineri, la telefon cu prim-ministrul Ponta.

"Am avut si vineri o discutie si voi avea una si marti, inainte de CSAT. Dar as vrea sa va fie clar un lucru, nu e nimic exceptional. Am vorbit cu premierul vineri la telefon, i-am trimis si niste documente", a dezvaluit seful statului.

"Niste documente ale UE. Nu i-am declarat dragoste, nu mi-a declarat nici el dragostea", a explicat ulterior presedintele.

In incheiere, seful statului a reluat subiectul raportului pe Justitie, subliniind ca "MCV e oglinda noastra, dar unora nu le place sa se uite in oglinda".

Ce reproseaza Bruxelles-ul Romaniei

Ultimele declaratii ale presedintelui au fost facute la intoarcerea lui din America Latina, la scurt timp dupa ce raportul pe Justitie a fost publicat.

Chiar si asa, seful statului nu a facut niciun comentariu referitor la raportul MCV, limitandu-se doar sa prezinte concluziile experientei sale in Chile si in Peru.

Totodata, declaratia de presa a presedintelui intervine in ajunul vizitei pe care premierul Victor Ponta o face, luni, la Bruxelles si cu doua zile inainte de o sedinta a Consiliului National de Aparare a Tarii.

Raport pe Justitie: Incompatibilii sa demisioneze, procurorii alesi cu avizul CSM

Raportul MCV: CE critica lipsa independentei si atacurile din presa asupra Justitiei

Raportul privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) a fost publicat miercuri. Documentul arata ca Guvernul condus de Victor Ponta si-a indeplinit doar o parte din cele 11 angajamente pe care si le-a luat in vara lui 2012.

Cele mai dure critici ale oficialilor europeni vizeaza indepedenta sistemului judiciar si faptul ca politicienii cu probleme de integritate inca ocupa functii de ministru si de parlamentar.

Raportul mai consemneaza faptul ca exista intimidari si hartuiri la adresa unor persoane din institutiile statului, precum ANI, Curtea Constitutonala, Inalta Curte de Casatie si CSM in special prin intermediul presei.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#Basescu raport MCV, #raport justitie presedinte Basescu , #presedinte