Basescu: Romania nu e de vanzare la pret de "scrap"

Autor: Ana Ilie
Luni, 25 Iulie 2011, ora 22:03
9017 citiri
Basescu: Romania nu e de vanzare la pret de "scrap"
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a vorbit, luni seara, in direct la Televiziunea Romana, despre concluziile intalnirii cu reprezentantii FMI, diminuarea arieratelor, problemele din sistemul sanitar, esecul actiunilor Petrom la bursa, dar si despre autonomia asa-zisului Tinut Secuiesc si sistemul de invatamant.

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT declaratiile presedintelui Traian Basescu:

Intalnirea cu FMI, UE si BM si arieratele la medicamente

"Concluziile le-am finalizat aseara cu premierul si ministrii si astazi am avut intalnirea cu delegatii FMI, UE si BM, pentru ca in acest weekend si-au terminat si ei evaluarile, asa ca am putut vorbi in cunostinta de cauza.

Jeffrey Franks a apreciat ca s-au indeplinit toate obiectivele pentru semestrul intai... au crescut incasarile din accize, in special datorita actiunilor de combatere a contrabandei cu tigari din vami; apropo, aceste actiuni vor continua.

Diminuarea arieratelor - in ultimul trimestru al anului trecut, guvernul a luat din alte domenii si a dat 2,5 miliarde de lei pentru stingerea arieratelor in sanatate, in special la achizitiile de medicamente. S-au stins atunci, astazi avem din nou aproape 2 miliarde arierate.

Acest lucru nu mai poate continua si este pentru prima data cand pe tema arieratelor la medicamente ajungem la un acord cu Fondul, ca nu suntem dispusi sa mai sacrificam bani din investitii sa-i ducem intr-un sistem care nu vrea sa se reformeze.

Marea problema este cea a costurilor - am ajuns sa consumam cantitati emorme de medicamente, probabil ca si simpozioanele organizate de firmele de medicamente intra in nota de plata a guvernului.

Vom avea grija de programele pentru bolnavii de boli cronice, dar nu ne vom mai permite sa luam banii de la investitii.

Dupa ce se inchid robinetele din sistem vine guvernul si completeaza cat trebuie.

Sa vedem licitatiile facute, sistemul informatic cuplat la fiecare farmacie, sa se stie cui a eliberat medicamente si verificat prin sondaj cat de bolnav este... totul se poate face printr-un control electronic al cheltuielilor angajate in numele statului.

Am stabilit astazi cu Fondul ca nu respingem, dar le vom da bani pe masura ce implementeaza cate un pas din programul care trebuie derulat pentru punerea sub control a cheltuielilor.

Nu spun ca nu vor fi afectati bolnavii, dar nici nu ni se poate cere la nesfarsit sa luam banii de la crearea de locuri de munca sa-i ducem la companii care ii duc la compania mama.

Cei doi care nu se inteleg (Ministrul Sanatatii si seful Casei de Asigurari, n.r.) sunt doi oamnei responsabili, dar au opinii diferite. Aici va trebui guvernul sa ia o decizie si sa le spuna: asta faceti. Nu vor, usile sunt deschise, nu sunt proprietarii posturilor. Pleaca de la acele institutii.

Vom da pentru spitale 300 de milioane care vor fi administrate de spitale in functie de prioritati, dar nu la directorii care au iesit din buget crezand ca bugetul spitalului este bugetul de familie.

Pregatirea selectarii de manageri din sectorul privat este intr-o etapa corespunzatoare."

Vanzarea actiunilor Petrom, un esec

"A fost un esec (vanzarea actiunilor Petrom, n.r.). Pretul recomandat de consultanti a fost sa vindem o actiune cu 0,33 lei. S-ar fi vandut fara nicio problema. Guvernul nu a acceptat alt pret decat pretul mediu in ultimele 12 luni. Guvernul a cerut 37,08, pretul minim pe actiuni. Decizia a fost sa nu scadem - Romania nu trebuie confundata cu tarile care trebuie sa-si vanda activele ca sa-si plateasca angajatii. In acest moment Romania se poate finanta imprumutand de pe piete. Nu suntem in situatia in care sa vindem la orice pret.

Anul acesta nu se poate relua procesul de vindere a actiunilor de la Petrom, poate am si invatat, e prima actiune de acest tip pe care o face guvernul, poate pachetul a fost prea mare, de jumatate de miliard.

Guvernul a fost bine consiliat, consultantului nu avem ce sa-i reprosam. Daca ar fi fost sa vindem cu orice pret... a fost o decizie politica, Romania nu e de vanzare la pret de "scrap".

Probabil domnul Ponta are nevoie de bani pentru raliuri si are nevoie de o sponsarizare de la Fond. Romania nu are nevoie anul acesta de bani de la Fond. Nu stim ce se va intampla dupa 2011 pe piete. Nu pun mana in foc. De-asta l-am facut, sa avem asigurate fonduri de la FMI si UE, eu sper sa terminam programul si sa nu tragem acesti bani.

Anul acesta bag mana in foc ca nu luam niciun ban de la Fond. Banii de la Fond din acest acord nu mai pot ajunge decat la Banca Nationala.

Statul roman plateste banii in momentul in care ii imprumuta. Banca Nationala a emis echivalentul banilor pe care i-a primit, in lei, i-a pus in depozit la Fond. Pe masura ce Banca Nationala plateste scadentele, primeste leii inapoi. Va pot spune ca leii pot fi utilizati pentru imprumutarea altor tari care au nevoie de Fond.

Problema dificila o avem cu imprumutul de la buget care trebuie rambursat."

Ministerele au cheltuit banii, Basescu se declara multumit

"Evaluarea fiecarui minister este pe mana premierului, eu am cerut de la Finante situatia investitiilor pe fiecare minister. Eu pot spune ca sunt multumit. E pentru prima data cand, din luna mai, constructiile au trecut pe plus, datorita investitiilor guvernului. Ministerul Dezvoltarii a cheltuit 85% din banii de investitii, Ministerul Transporturilor 82%. Eu sunt multumit ca au cheltuit banii.

(UE a dispus ca...) decat sa se faca o stopare a utilizarii fondurilor pe iregularitati, guvernul Romaniei sa dispuna controale la toate lucrarile, sa constate nereguli acolo unde sunt...s-au cerut niste exigente de functionare pentru unele agentii, s-au schimbat aceste exigente...daca ne facem treaba cu controlul si acolo unde sunt nereguli retragem banii, pana la inceputul lui octombrie, primim decontarea pentru ce s-a facut.

Inseamna mentinerea acestor bani in Romania si folosirea lor. Daca neregulile se constata de UE, atunci banii pleaca direct la UE si ii pierdem. Am avut un tratament extrem de solidar al UE, au zis ca suntem proaspeti membri, poate nu stim cum functioneaza lucrurile... faceti-va ordine in functionare si sistemul de control- ceea ce e de ajutor pentru ca nu pierdem banii.

Va stabili premierul, coalitia, pe cine numeste (la carma unui super-minister al fondurilor europene, n.r.). Cred ca sunt oameni capabili. Stiu cine va fi, va fi la momentul in care Parlamentul este aici."

"Niciodata nu e momentul ca Ungaria sa-si dea cu parerea"

"Niciodata nu va fi momentul ca Ungaria sa-si dea cu parerea cu privire la reorganizarea administrativa a Romaniei. Ungaria are probleme, sa si le rezolve acolo. Reorganizarea nu va fi sacrificata pentru minoritati. Va trebui sa gasim o solutie, tara asta are 22 de milioane, iar unguri doar 1,5 milioane.

Presedintele UDMR de la Satul mare nu se mai vede presedinte la consiliul judetean sau nu stiu unde - pai sta Romania in interesele unui om, fie el si numit Lajos? Nu mai putin rezistenti sunt presedintii de consilii judetene romani. Unii imi spun da si in spate nu. Eu macar am constiinta impacata ca am spus ca trebuie facuta. UNPR este singurul care in mod onest sustine reorganizarea. Asta arata cat de mici sunt politicienii romani. Ce sa va mai spun de grozavia propusa de Opozitie? Sa mai propun un etaj, cand statul asta are ca principala problema birocratia?

Poate ca nu 8, poate 10 regiuni... desi formula cu 8 este bine analizata, nu sunt intamplator fixate, au fost studii foarte serioase. Dar eu ca sef al statului nu pot sa le fac, trebuie sa le faca partidele. Daca as admite primarea interesului de partid in defavoarea interesului national am putea avea sentimentul ca nu mi-am facut datoria ca presedinte.

Le-o spun si romanilor, ca ei sunt pacaliti, se duc tot felul de trepadusi de partid si le spun ca se desfiinteaza judetul. Dar nu le ia nimeni Focsaniul, doar se desfiinteaza birocratia."

Scandalul de la Deta si reforma din MAI

Nici nu stii de cine e legat scandalul acolo, de politisti, primar? Eu am incredere intr-o astfel de structura a statului si in MAI, in acelasi timp el nu este suficient de performant datorita calitatii slabe a politistilor, jandarmilor si ce mai au ei pe acolo. Ati auzit dvs de restructurare in politie? Imi mai pun oarecare sperante in Igas.

Aici e si un semnal public. Reformarea acestor doua institutii este responsabilitate politica, sunt singurele care nu au inceput restructurarea (MAI si ANAF, n.r.).

In toamna trebuie modificata legea functionarului pulic, ca asta au avut grija politistii, vamesii, sa se faca functionari publici.

MAI trebuie reformat. Academia de politie ia ani de ani sute de copii, sa tina catedre chestorilor de politie, pe urma vin si ii varsa direct in sistem, a terminat Academia, trebuie sa-l primesti in MAI. Nu mai avem nevoie de atati politisti.

A venit vremea calitatii. Mi-as dori ca aceasta restructurare sa se faca pe competenta, sa nu ne trezim ca raman toate rudele la contabilitate, logistica, economic, ca si-au facut la nivel de judet tot felul de directii. Cel care poate initia o remaniere este premierul. Este adevarat ca Igas a fost blocat chiar de majoritatea parlamentara care i-a blocat restructurarea. In momentul de fata, in raport cu banii pe care ii are ministerul pentru salarii, sunt mai mult cu zece mii de angajati si nu le va da nimeni banii. Vor trebui sa-si faca restructutarea. Daca la ANAF vor mentine tot ciubucarii, daca la politie vor fi tinuti politistii care sunt in buna intelegere si cu gastile din fiecare oras, n-am facut nimic cu restructurarea.

"Magistratii au sensibilitati excesive"

"Este exact reactia unor birocrati prafuiti. Si-au dat proba incompetentei. Nu aveau ce sa prezinte, au 17 puncte - recomandari. Justitia are 17 puncte. Planul lor, strategia lor, aceea este, sa indeplineasca exigentele acelor 17 puncte. Daca stau sa dezbata, ne prinde anul viitor si vor fi responsabili de prelungirea mecanismului sau introducerea altuia. Am avut o discutie telefonica cu seful CSM si am discutat despre strategie si recomandarea mea a fost: d-le presedinte, va rog cititi cele 17 recomandari, vedeti ce revine CSM si va va multumi un popor. Chiar sper sa inceteze sa mai aiba reactii.

Oamenii astia trebuie sa stie doua lucruri esentiale: sunt o putere a statului. Toate cele trei puteri ale statului nu-l pot impiedica pe seful statului sa-si exprime niste pareri. M-am cam saturat de sensibilitatile lor excesive."

Esecul de la Bac, responsabilitatea reformelor esuate si a profesorilor

"Daca cititi raportul comisiei prezidentiale pentru educatiei, ati vedea ca aceastea sunt din urma cu cativa ani. Reforma Marga a fost un mare esec - desfiintarea liceelor profesionale a fost o mare eroare. Acum vedem rezultatele. Trebuie aplicata noua lege cu toata fermitatea si trebuie sa gasim formule sa dam o sansa acestor copii. Sa speram ca in toamna vor lua bacul, sper sa inteleaga si ei ca nu se poate lua bacul copiind.

Trebuie sa avem si dascali pregatiti - doar 30% se califica sa fie profesori. Pana la toamna, Ministerul Educatiei va trebui sa ia masuri, sa concentreze copiii acolo unde sunt si profesori. Deocamdata cadrele didactice, pe ora de lucru, sunt printre cele mai bine platite din Romania. Si eu as vrea sa lucrez doar 16 ore si sa fac dupa aceea meditatii. De tare ce s-au pregatit, s-a vazut la bacalaureat.

Nu-mi aduc aminte, da' sa stiti ca n-am fost un absolvent de zece, cred ca a fost pe la 7,40, 7,50, pe acolo (nota la Bac, n.r.)."

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#Basescu, #Traian Basescu TVR, #Basescu Romania vanzare , #presedinte