Ziare.com

Basescu, in Parlament: Haideti sa lasam tara sa respire!

de Camelia Badea
Luni, 27 Iunie 2011, ora 15:25

   

Basescu, in Parlament: Haideti sa lasam tara sa respire!
Presedintele Traian Basescu a vorbit luni, in Parlament, despre proiectul de revizuire a Constitutiei pe care il promoveaza la initiativa Guvernului si le-a cerut parlamentarilor sa se gandeasca pe parcursul vacantei de vara la proiectul de reorganizare administrativa a tarii, pe care nu il considera abandonat in ciuda dezacordurilor din coalitia de guvernare.

Ca de obicei, reprezentantii USL au decis sa boicoteze discursul presedintelui, Victor Ponta declarand ca ar fi inutil atat timp cat Basescu "si-a confirmat incapacitatea de a dialoga".

Presedintele a prezentat pe larg principalele modificari pe care le propune proiectul sau de revizuire a Constitutiei si argumentele in favoarea lor.

Desi a anuntat in deschidere ca prezenta sa in Parlament este legata "strict" de revizuirea Constitutiei, presedintele nu a incheiat discursul sau inainte de a face referire si la reorganizarea administrativa, proiect pe care il considera doar amanat, nu abandonat, dupa esecul inregistrat la sedinta Coalitiei de luni dimineata, cand UDMR a respins toate propunerile avansate in ultimele zile.

"Trebuie sa lasam tara sa respire prin reducerea agentiilor si transferul atributiilor catre administratia locala. Nu cred ca sunt rasturnati desteptii in agentii si cei nepregatiti in administratia locala. Dimpotriva.(...)

Reorganizarea este necesara, nu va fi un proiect abandonat. Stiu ca nu este un subiect popular, nu ia nimeni conturul judetelor, hai sa luam CJ. Hai sa diminuam numarul de stampile, sa lasam inspectiile de la nivelul Guvernului prin sondaj. Haideti sa lasam tara sa respire!", le-a cerut presedintele parlamentarilor, adaugand ca isi doreste ca Puterea sa gaseasca pana la urma un consens cu Opozitia astfel incat macar rezultatele referendumului din 2009 sa fie respectate si puse in aplicare, adica reducerea numarului de parlamentari si trecerea la un parlament unicameral.Ziare.com a prezentat principalele declaratii ale presedintelui Traian Basescu in format live text:

- Prezenta mea este legata strict de propunerea de revizuire a Constitutiei. Este un gest obligatoriu sa ma prezint pentru a prezenta cateva dintre elementele de revizuire a Constitutiei.

- Ca urmare a propunerii Guvernului, am initiat proiectul pe care vi-l supun spre aprobare impreuna cu avizul Consiliului Legislativ si decizia CCR.

- De la presedintele Senatului am primit o scrisoare prin care mi se cerea sa introduc eu ca initiator modificarile cerute de CCR. Acest lucru nu este posibil, deoarece sunt si propuneri ale CCR cu care nu pot fi de acord. Am considerat ca trebuie sa las Parlamentului decizia.

- Deciziile CC nu sunt doar imperative sunt si cateva recomandari.

- Proiectul pe care il propun are in vedere urmatoarele aspecte. In primul rand, transpunerea rezultatelor referendumului, adica reducerea numarului de parlamentari si trecerea la Parlament unicameral. Constitutia precizeaza ca referendumul este modul de manifestare directa a suveranitatii poporului.

- Propunerile legislative se vor face in plen, la 30 de zile distanta. Acest sistem are avantajul ca nu se va mai intampla ce se intampla martea, cand se voteaza zeci de legi si foarte putini stiu ce s-a votat.

- Am avut in vedere responsabilizarea activitatii magistratilor. Reglementarea raspunderii judecatorilor si procurorilor sa se realizeze prin lege organica. Avem mult prea multe decizii CEDO care pun la plata statul roman pentru ca multi dintre petentii din Romania nu isi gasesc dreptatea in justitia romaneasca.

- In acelasi timp, deja s-a ajuns ca arestarile pe 30-60 de zile sa fie o practica. Romania nu poate deveni stat politienesc. Nu putem tolera ca, fara raspundere, sa faca politica domnii procurori.

- Puterea judecatoreasca trebuie sa se supuna deciziilor CCR, al caror caracter obligatoriu nu a fost intotdeauna respectat de instantele de judecata. Presedintele Romaniei nu mai trebuie sa fie parte a CSM. Am propus eliminarea votului secret in CSM si motivarea deciziilor.

- Am propus ca mandatul in CSM sa nu poata fi prelungit.

- Avem nevoie de clarificarea raporturilor constitutionale intre presedinte, parlament si guvern.

- Din nevoia de a clarifica textul constitutional si avand in vedere deciziile pronuntate anterior, am propus clarificarea textului privind interimatul unui ministru.

- Am introdus restrictia privind posibilitatea Guvernului de a-si angaja raspunderea o singura data intr-o sesiune, cu exceptia legii bugetului si asigurarii sociale.

- Un termen pentru avizarea unui nou premier.

Suspendarea presedintelui, conditionata de avizul CCR

- Suspendarea presedintelui Romaniei sa fie conditionata de avizul CCR, intrucat numai CCR este garantul Constitutiei. Se asigura astfel ca demersul Parlamentului este unui constitutional.

- In momentul de fata, prevederile constitutionale se afla in contradictie cu realitatea politica. Presedintelui i se cere sa fie neutru in raport cu partidele, dar poate fi suspendat de majoritatea Parlamentului. Presedintele trebuie sa vegheze la a avea o majoritate in Parlament, altfel nu are nicio posibilitate sa isi exercite mandatul si sa isi duca la bun sfarsit ceea ce s-a angajat.

- Acum practic nu este permisa coabitatea, pentru ca oricand presedintele poate fi suspendat de catre un vot al majoritatii.

- Pentru celeritatea procedurii de investire a Guvernului, am propus un termen de 10 zile ca Parlamentul sa se pronunte asupra unui nou guvern, altfel el va fi considerat respins.

- Reducerea intervalului de timp de la 60 de zile la 45 de zile pentru dizolvarea Parlamentului, pentru a nu se prelungi excesiv perioada de interimat.

- Am apreciat utila restrangerea prerogativelor presedintelui pe perioada interimatului, nu va putea fi desemnat un prim-ministru.

- Clarificarea unor reguli constitutionale legat de calitatea Romaniei de membru UE si NATO. Actuala Constitutie corespunde fazei de pre-aderare.

Reglementarea unor probleme financiare ale statului

- Proiectul vizeaza reglementarea unor probleme financiare ale statului. Se completeaza cu noi reglementari financiare: deficit de maxim 3% din PIB si datoria publica de maxim 60% din PIB.

- Imprumuturile externe sa se faca numai pentru investitii, astfel incat sa evitam imprumuturile destinate consumului. Exceptii: producerea de catastrofe naturale sau pentru prevenirea consecintelor unor calamitati sau unui dezastru. Cu acordul majoritatii Parlamentului, vor putea fi contractate si alte imprumuturi.

- Lupta impotriva coruptiei: marirea duratei pentru care se poate retine o persoana de la 24 la 48 de ore, primul termen s-a dovedit in practica insuficient.

- Dispozitii tranzitorii: legea va intra in vigoare numai dupa aprobarea ei prin referendum.

- Institutiile nu pot actiona coerent daca nu au un cadru constitutional care sa le defineasca cu precizie competentele si limitele.

- Am incredere in intelepciunea dumneavoastra, ca oameni politici responsabili avem obligatia de a raspunde imperativelor referendumului din 2009.

Imunitatea parlamentarilor si averile ilicite

- Inainte de a incheia, as vrea sa fac cateva comentarii cu privire la unele articole ce au fost respinde de CCR, eu cred ca ele ar putea fi reformulate de Parlament, astfel incat sa fie acceptate de CC cand legea va fi terminata.

- Eu vizam si capitolul imunitate, cred ca este esential pentru capitolul credibilitate. Singurul lucru pentru care parlamentarul mai este protejat in fata procurorilor este legat de arestare. Eu cred ca nimeni dintre membrii Parlamentului nu se fereste de acest lucru, nu cred ca avem oameni in situatia de a fi arestati. Cred ca ar fi o mare greseala daca nu ati accepta reducerea la imunitate pentru declaratii politice.

- Al doilea comentariu este legat de prezumtia ca orice avere este licita. In decizia CCR veti observa ca CC da drumul Parlamentului si Guvernului sa initieze o lege prin care sa se transpuna in legislatia romana decizia 2005 JAI din 24.02.2005. E un act normativ european si toate statele au avut obligatia ca pana in martie 2007 sa o implementeze in propria legislatie.

- Vecinii bulgari au adoptat-o. La nivelul UE, exista in toate legislatiile statelor membre solutia de inversare a sarcinii probei pentru cei condamnati la minim 1 an inchisoare.

- Toate statele au probleme legate de coruptie, noi suntem mai putini eficienti in lupta impotriva ei.

- O ultima mentiune: As mai face o ultima mentiune legata de decizia Curtii Constitutionale: o propunere a CCR este ca Parlamentul sa analizeze daca nu se poate crea incompatibilitate intre calitatea de membru al Parlamentului si functia de ministru. Personal, nu sustin aceasta solutie, desi sunt diverse legislatii. In Franta, spre exemplu, sunt incompatibile, in Marea Britanie nu poti sa fii ministru daca nu esti membru al Parlamentului.

Sunteti de acord ca parlamentarii sa nu aiba voie sa fie si ministri? - Sondaj Ziare.com

- Deci cred ca, din acest punct de vedere, eu, ca initiator al proiectului de revizuire a Constitutiei, nu-mi asum aceasta propunere, cu atat mai mult cu cat orice guvern are nevoie de o legatura mai puternica decat in alta parte, poate, cu grupul, grupurile care sustin Guvernul.

Informare asupra unor concluzii ale crizei

- In UE este declansata o criza a datoriilor suverane. Analiza facuta la acest Consiliu impreuna cu presedintele BCE, Trichet, a confirmat ceea ce eu spun de cateva luni, si spun in fata Parlamentului, ca statele sunt in dificultate din doua motive: 1. costurile foarte mari de functionare a statelor, materializate prin numar excesiv de angajati si salarii foarte mari, 2. cheltuieli foarte mari cu programe excesive de asistenta sociala.

- Toate statele cand s-au apropiat alegerile au pierdut haturile si au dat drumul la bani pentru voturi. Romania nu este singura tara in care politicienii au cumparat voturi cu bani publici, avem insa sansa ca datoria noastra nu a ajuns la 60%, 100% ca in alte state europene.

- Cheltuielile cu programele sociale in Romania au reprezentat 46% din venitul bugetului de stat, 25% au fost cheltuielile cu salariile sectorului public. Am depasit 70% cu aceste cheltuieli fixe, nu mai adaugam cele locale.

Reorganizarea administrativa

- Reorganizarea administrativa este un subiect demult discutat cu premierul, cu principalul partid de guvernamant, am sesizat lipsa de apetit pentru acest subiect.

- Privind pe site-ul prefecturilor, in fiecare judet exista cel putin 45 de deconcentrate. In '89 nu erau nici jumatate, despre ce modernizare discutam daca in toti acesti 20 de ani noi am infiintat continuu agentii. Sunt judete care au peste 50 de agentii, cum e Tulcea.

- Nu este nicio exagerare cand va spun ca am impins un sistem de descentralizare (politii, scoli, taxe locale) care sufoca administratia locala.

- Agentiile o incorseteaza si primarii si comunitatile nu se pot pune in valoare. Am dat si, mai ales, si-au luat atributii politice importante Consiliile judetene. Daca agentiile sufoca prin birocratie, CJ sufoca administratiile locale politic.

- Avem o administratie casetata din '68 pe judete mici, cand statul de atunci voia sa supravegheze tot ce misca, sa poata izola orice miscare locala, sa poata controla tot ce misca.

- Trebuie sa lasam tara sa respire prin reducerea agentiilor si transferul atributiilor catre administratia locala. Nu cred ca sunt rasturnati desteptii in agentii si cei nepregatiti in administratia locala. Dimpotriva.

- Trebuie sa cream spatiu pentru proiectele structurale.

- Reorganizarea este necesara, nu va fi un proiect abandonat. Stiu ca nu este un subiect popular, nu ia nimeni conturul judetelor, hai sa luam CJ. Hai sa diminuam numarul de stampile, sa lasam inspectiile de la nivelul guvernului prin sondaj.

- Haideti sa lasam tara sa respire! Stiu ca plecati in vacanta, dar poate in septembrie gasim o solutie comuna sa destramam plasa asta, care din pacate costa foarte mult.

- Mi-as dori mult sa gasiti acel consens pe care eu nu l-am gasit cu Opozitia astfel incat macar sa respectam referendumul din 2009.

Luna plina pentru Basescu

Luna iunie a fost una deosebit de activa pentru presedintele Traian Basescu. Seful statului a facut declaratii dupa declaratii care au agitat politicienii, analistii si jurnalistii.

Basescu: Prea multi arestati degeaba, prea multe decizii eronate in instante

De la reviziuirea Constitutiei la reorganizarea teritoriala in 8 regiuni si atacul la regele Mihai, pe care l-a numit "sluga la rusi", Basescu nu s-a dat inapoi de la nimic.

Basescu: Abdicarea Regelui Mihai, un act de tradare nationala! (Video)

Chiar si de la Bruxelles, unde a participat la Consiliul UE la sfarsitul saptamanii trecute, seful statului a dat cateva replici acide jurnalistilor.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6480 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
86 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

De nu s-ar...

...mai adresa in veci.

Viva Regele Mihai! Viva USL! Viva Democrația!£££££€€€

 

 

Basescu inaintea discursului la parlament

Basescu cheama medicul la Cotroceni sa-l dezalcolizeze ca vrea sa dea bine macar de data asta.

Base’: Domnu’ doctor dupa ce-mi scoti perfuziile vreau sa vezi de ce nu prea pot sta mult in picioare, am o durere ce ma seaca, trebuie sa tin si discursul si mi-e tama ca ma lasa picioarele. Sa fie hernia ?

Doctoru’: Ati ridicat ceva in ultimul timp ?!?

Base’: Uneori serile o mai legan pe Nuty pe genunchi

Doctoru': E doar leganat, insa de ridicat e mai periculos, ce sa fii ridicat in ultima vreme d-voastra ?

Base' : - Doar preturile ! Si cam la toate..

Doctoru’: Aha.. Nu trebuie sa mai faceti niciun fel de efort fizic si in mod cert nu mai aveti voie sa ridicati nimic niciodata!

Base’: Ce pacat doctore, chiar cand vroiam sa ridic pensiile si salariile, ce ghinion..

Doctoru' : Cautati alte preocupari si uitati de salarii.

Base' : Da .. o sa ma joc doar cu harta, cu judetele si constitutia.

 

 

Comunistii Redivivus!

golanii lui pontius infrractorus (asa zice nea hasotti) cica, daca ar putea, macovei le-ar zice 'infractorii'!

basica a facut ce a facut si a gonit sustinatorii aiurea
Blaga, care l-a dirijat in 2 cumpanii de alegeri, pierde
dubios la micutul bok-bok, ceilalti se uita cum sa fure!

rusinos este episodul CSM unde PCR/PSD/PNL ***/*** PDL
personaje de toata jena - sustinute de pcr - patrund CSM

viitorul zornaie asta e refrenul zilei cu zeus pe pamant

 

 

Liniste, ba, ce dreaku!

Da’ cum ie numa’ jumate dan Parlament?...A, a plecat Opozitiea?!...Bine c-a plecat, ca discutam numa’ntre noi, tradatorii de Tzara…ce e aia Tzara?...
TZARA e aia pe care da bani mai multi Viktor Orban, Laszlo Tokes, IUDeMereul, Soros, UE, sefii mei de la Oculta Mondiala si de la Tel Aviv, astia de la Opozit’ie n-are bani…Las’ ca fac IO o Constitutiie de sa las Romania in trei roate…uite, baietii de la PDL si tradatori ma sustine…bravo lor…da’ nici iei nu scapa de Briciu lu Okham, adeca citatiile la DNA…ori alegi PDL-Basescu, ori briciu te taie…de la brau in jos…ptiu…Satana pazeste…ce am???...m-am taiat singur cu briciu lu Okham?

Hai sa-m’ trag suflarea…Am baut cam mult az’noapte cu Sulfina si Alexandrina Gatlej…Nutzy erea ocupata cu niste arabi…Roberta Alma se antrena goala la bara intr-un club din ploiesti…Sorina Placinta e ocupata sa-i faca ieducatie sexuala-incestuoasa si religiuoasa lu’ fi’su, care l-am eliberat io recent…Monica Macovei s-a nasolit rau si bea cumplit…De Ridzi sa nu mai aud, s-a nasolit complect…Bucataresele, floraresele, cameristele si chelneritele de la Cotroceni e in vekend…

 

 

firesc

mitocanu sa vorbeasca cu pdl-ii lui si pentru cei pe care-i reprezinta adica nimeni! TRAIASCA REGELE

 

 

PA ZIARE.COM!

...
SUNTETZI PREA PORTOCALII!
RUSHINICA!

 

 

Astia sunt si astia suntem

Basescu cel putin stim ca isi termina mandatul si....Ce ne facem insa daca ajung in fruntea tarii acesti infantili,numiti Ponta si Antenescu.Cred ca asta este problema cea mai mare.Scapam de dracu si dam de tata-sau.

 

 

LINISTE BAAAAAAAAAAAAA, CE DRAQU !

VORBESTE FRATELE CEL MARE IN MAREA ADUNARE PENTICOSTALA !

UNANIMITATE !

URRRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA ! URRRRRRRRRRRRRRRRRRRAAAAAAAAAAAAAAAA !

 

 

@it breaks

...singura replica,sau apreciere la postarea ta poate fi rezumata la trei cuvinte,sau ...doua:esti undobitoc!
Sper ca nici moderatorii de servici si nici cititorii nu ma
vor blama pentru ca scriu adevarul!
Este uluitor ca dupa un discurs absolut civilizat,competent,obiectiv,de bun simt romanesc,cointeresat pentru sitautia statului,sa vina un uslas de pe forum si sa vomite borandau deporc!
BLEAH!
DE FAPT ACESTA ESTE MESAJUL TUTUROR MERCENARILOR DE PE FORUMURI PLATITI REGESTE!

 

 

plan execelent

regionalizarea este EXACT masura perfecta ca ungurii sa nu rupa din tara aceasta nimic... ce nu pricepeti... de ce credeti ca vor amanare si nu sunt de acord?... daca se face regionalizarea , adio autonomie... pot fi acuzati de atentat la suveranitatea nationala. Cui nu-i convine sa plece in ungaria. de data asta Basescu a gandit bine... iar cei care vreti ca ungurii sa rupa din tara mea , Romania, da-tii drumul pe meleagul ungariei. RAPID.

 

 

Parlamentul a fost jumate plin

Faptul ca Tonta si Porumbacu au chiulit, este irelevant.

Acum, Tonta si Porumbacu vor iesi la TV sa critice discursul presedintelui.
Adica nu au fost prezenti in Parlament dar au stat in fata televizoarelor si i-au "sorbit" cuvintele!

O opozitie care se face de ras de fiecare data.

 

 

Cine nu lasa tara sa respire?

Dinu C. Giurescu:
“Am sentimentul că sunt in 1940, in preajma prăbusirii hotarelor noastre. E de spus numai că fiecare om trebuie să-si dea seama că soarta lui personală depinde de ce se joacă acuma. Se joacă integritatea teritorială a Romaniei, se joacă stabilitatea ei, se joacă identitatea, sentimentul că esti roman, se joacă apărarea tării. Statul de astăzi nu mai apără Romania. Statul de astăzi apără pe altcineva dar nu obstea romanească. De aceea, fiecare dintre noi, cu mijloacele pe care le are, trebuie să spună NU! NU la ceea ce se pregăteste in momentul de fată".

 

 

Traian mitocan

A dat dovada de cea mai crasa mitocanie cand a jignit pe Majestatea Sa. De neiertat gestul acestui mitocan care ne interzice dreptul la viata si educatie zgornind medicii si profesorii din tara. Asta ca sa conduva el un popor bolnav si needucat, sa falsifice istoria idoma "ilustrilor" lui inaintasi: Stalin, Dej, Ceausescu, Iliescu.

 

 

Consecventa Basesciana !

Un pas inainte....doi inapoi ! A avut nota mare Base la ECONOMIE POLITICA. Poate doamna profesoara Silvia Holotiuc,care era mai mare un pic ,ne poate edifica in ce priveste performantele domnului Presedinte in anii cind frecventa Liceul Lucretiu Patrascanu.Unii Bacauani si-l mai amintesc inca cum il aducea taicasu la scoala cu ARO din dotarea UM.XXXXX din Cartierul CFR.Tata CI-st,fiu.....ANTICOMUNIST ? Hai ca nu mai pot ! Am inghitit prea multe gulgute de la acest Ciumpalac.
Sa traiti bineee !

 

 

"monarhistilor ".....PAZEA,VA VORBESTE REGILIIII..!!!!

imgggoavvv...mmmanas..mnanmoss !!!
Ati inteles???!!..intrebati-l pe Duda sau pe cei 2 pacalici !!!

 

 

Prima   1   2   3   4   5   6   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor